A.Guterresas laikomas favoritu į JT generalinio sekretoriaus postą

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba ketvirtadienį yra linkusi

A.Guterresas laikoma favoritu į JT generalinio sekretoriaus postą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Guterresas laikoma favoritu į JT generalinio sekretoriaus postą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Guterresas laikoma favoritu į JT generalinio sekretoriaus postą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Guterresas laikoma favoritu į JT generalinio sekretoriaus postą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-10-05 19:27, atnaujinta 2017-05-11 10:15

67 metų socialistas, kuris bus pirmasis buvęs vyriausybės vadovas, tapęs JT vadovu, pažadėjo pertvarkyti šią pasaulinę diplomatinę organizaciją, stiprinant jos taikdariškas pastangas ir žmogaus teisių gynimą. 

Kelią į pasaulio diplomatijos vadovo postą A.Guterresui atvėrė trečiadienį vykęs lemiamas Saugumo Tarybos balsavimas, kuriame 13 iš 15 Tarybos narių palaikė jo kandidatūrą. Prieš jį nebalsavo nė viena iš veto teisę turinčių galingųjų šalių. 

Po balsavimo iš salės išėjęs Rusijos ambasadorius Vitalijus Čiurkinas sakė, kad A.Guterresas yra „aiškus favoritas“ pakeisti dabartinį JT generalinį sekretorių Ban Ki-mooną. 

„Turime aiškų favoritą ir jo pavardė yra Antonio Guterresas“, – pranešė jis ir pridūrė, kad ketvirtadienį vyks jau oficialus balsavimas, kuriuo bus patvirtinta pasirinkta kandidatūra. 

„Linkime ponui Guterresui sėkmės einant Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus pareigas kitus penkerius metus“, – pridūrė jis. 

Per slaptą balsavimą A.Guterresas gavo keturis palankius balsus iš penkių veto teisę turinčių narių: Britanijos, Kinijos, Prancūzijos, Rusijos ir Jungtinių Valstijų. Viena iš jų pareiškė, kad „neturi nuomonės“ dėl šio kandidato. Šiame balsavime veto teisę turinčios narės galėjo balsuoti spalvotais balsalapiais, nurodydamos, ar jos ketina remti kandidatą. 

A.Guterresas, kuris vadovavo Portugalijos vyriausybei nuo 1995 iki 2002 metų, užėmė pirmą vietą ir per penkis ankstesnius neformalius balsavimus, tačiau toks greitas vieningas pritarimas jo kandidatūrai buvo netikėtas daugeliui diplomatų. 

Anksčiau šias pareigas ėjo keli užsienio reikalų ministrai, dauguma kurių buvo išrinkti per uždarus Saugumo Tarybos posėdžius. 

Šįkart nauja kandidatų atrankos procedūra buvo atvira ir leido kandidatams dalyvauti jų kandidatūrų svarstymuose bei pasisakyti JT Generalinėje Asamblėjoje. 

Kai Saugumo Taryba oficialiai patvirtins A.Guterreso kandidatūrą, ją dar tvirtins Generalinė Asamblėja. Naujojo JT vadovo penkerių metų kadencija prasidės sausio 1 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.