Michailas Gorbačiovas: „Pasaulis priėjo pavojingą ribą“

Paskutinis Sovietų Sąjungos

Michailas Gorbačiovas pirmadienį perspėjo, kad pasaulis pasiekė „pavojingą ribą“.<br>„Sputnik“/ „Scanpix“ nuotr.
Michailas Gorbačiovas pirmadienį perspėjo, kad pasaulis pasiekė „pavojingą ribą“.<br>„Sputnik“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 10, 2016, 1:09 PM, atnaujinta May 11, 2017, 4:39 AM

Maskvos ir Vašingtono santykiai, jau anksčiau dėl konflikto Ukrainoje pašliję labiausiai nuo Šaltojo karo laikų, pastarosiomis dienomis dar labiau pablogėjo, kai JAV atsisakė tęsti derybas dėl Sirijos ir apkaltino Rusiją rengiant kibernetines atakas.

Kremlius savo ruožtu įšaldė virtinę su branduolinėmis technologijomis susijusių sutarčių, įskaitant simbolinį bendradarbiavimą dėl branduoliniams ginklams tinkamo plutonio utilizavimo.

„Manau, pasaulis priėjo pavojingą ribą“, – sakė 85 metų M.Gorbačiovas valstybinei naujienų agentūrai „RIA Novosti“.

„Nenorėčiau teikti konkrečių receptų, bet noriu pasakyti: reikia sustoti. Mums reikia atnaujinti dialogą. Jo sustabdymas buvo didžiausia klaida“, – pridūrė jis.

Eidamas Sovietų Sąjungos lyderio pareigas M.Gorbačiovas daug prisidėjo, kad sumažėtų dešimtmečius tvyrojusi įtampa santykiuose su Vakarų šalimis ir būtų užbaigtas Šaltasis karas.

Jis pasirašė su Vašingtonu kelias istorines branduolinio nusiginklavimo sutartis, turėjusias sumažinti priešpriešą tarp abiejų supervalstybių.

„Būtina grįžti prie pagrindinių prioritetų. Jie yra branduolinis nusiginklavimas, kova su terorizmu, ekologinių katastrofų prevencija, – sakė M.Gorbačiovas. – Palyginti su šiais iššūkiais, visa kita traukiasi į antrąjį planą.“

„Pastarųjų dviejų dešimtmečių problemas ir konfliktus, kuriuos buvo galima lengvai išspręsti taikiomis, politinėmis ir diplomatinėmis priemonėmis, jie bandė išspręsti naudodami jėgą. Būtent taip nutiko buvusioje Jugoslavijoje, Irake, Libijoje ir Sirijoje“, – sakė M.Gorbačiovas per konferenciją, surengtą Sovietų Sąjungos ir JAV lyderių susitikimo Reikjavike 30-ųjų metinių proga. 

Sakydamas kalbą politikos ir diplomatijos veteranams, mokslininkams, ekspertams, pilietinės visuomenės atstovams, M.Gorbačiovas paragino uždrausti branduolinius ginklus. 

„Atėjo laikas garsiai ir aiškiai iškelti klausimą: uždrauskite branduolinius ginklus! Dar daugiau – uždrauskite karus!“ – pareiškė jis. 

Kol egzistuoja branduoliniai ginklai, yra rizika, kad jie vieną dieną bus panaudoti – dėl nelaimingo atsitikimo, techninės klaidos arba iš blogos žmogaus valios, kokio pamišėlio ar teroristo, sakė M.Gorbačiovas ir pridūrė: „Todėl mes privalome, turime patvirtinti tikslą atsisakyti branduolinių ginklų ir juos eliminuoti.“ 

„Norėčiau pakartoti: šį tikslą galima pasiekti tik su politikos demilitarizavimo, tarptautinių santykių demilitarizavimo sąlyga. Politikai, tikintys, kad problemos ir ginčai gali būti išspręsti naudojant karinę jėgą, net (jeigu) kaip „paskutinę priemonę“, turi būti visuomenės atmesti, turi nužengti nuo scenos“, – sakė M.Gorbačiovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.