Vokietijoje sulaikytas teroro aktą planavęs siras

Vokietijos policija pirmadienį

Vokietijos policija pirmadienį pranešė po beveik dvi dienas trukusių didelio masto gaudynių suėmusi 22 metų Sirijos pilietį, kuris, kaip įtariama, planavo surengti džihadistinę sprogdinimo ataką.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Vokietijos policija pirmadienį pranešė po beveik dvi dienas trukusių didelio masto gaudynių suėmusi 22 metų Sirijos pilietį, kuris, kaip įtariama, planavo surengti džihadistinę sprogdinimo ataką.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf,

Oct 10, 2016, 8:35 AM, atnaujinta May 11, 2017, 4:52 AM

„Mums pasisekė, išties nepaprastai džiugu: įtariamas teroristas (Jaberas) Albakras buvo suimtas praeitą naktį Leipcige“, – sakoma policijos „Twitter“ pranešime.

Policija nurodė, kad J.Albakro bute Chemnice, esančiame maždaug 260 km į pietus nuo Berlyno, buvo rasta „keli šimtai gramų sprogstamosios medžiagos, dar pavojingesnės už trotilą“. Pasak pareigūnų, „netgi mažas kiekis (šių sprogmenų) ... būtų galėjęs padaryti didžiulės žalos“.

Vietos žiniasklaida nurodė, kad ši medžiaga buvo TATP (acetono peroksidas arba tricikloacetono peroksidas) – itin nestabilūs savadarbiai sprogmenys, naudoti džihadistų per atakas Paryžiuje ir Briuselyje.

J.Albakras, kaip manoma, internetu palaikė ryšius su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IV), nurodė dienraštis „Sueddeutsche Zeitung“.

Anksti šeštadienį, gavusios informacijos ir nacionalinės žvalgybos agentūros, policijos specialiosios pajėgos surengė reidą J.Albakro bute rytiniame Chemnico mieste.

Tačiau jaunuolis jau buvo spėjęs pasprukti, pranešė vietos žiniasklaida.

Galiausiai bėglys buvo sučiuptas, kai policija sužinojo, kad jis paprašė dviejų sirų pagalbos Leipcige, rašo savaitraščio „Der Spiegel“ tinklalapis.

Pareigūnai jį sučiupo pirmadienį paryčiai minėtų dviejų sirų bute.

Rytų Vokietijos Saksonijos žemės kriminalinės policijos viršininkas pranešė, kad jaunas siras, kuris, kaip įtariama, planavo sprogdinimo ataką, tikriausiai turėjo ryšių su „Islamo valstybe“ (IS). 

Joergas Michaelisas žurnalistams pirmadienį Dresdene dar sakė, kad 22 metų įtariamasis Jaberas Albakras vidaus žvalgybos agentūros buvo stebimas nuo praėjusio mėnesio ir kad buvo užuominų, jog jis galbūt kažką planuoja. 

Pasak J.Michaeliso, šiuo tyrimo etapu „įtariamojo elgesys ir veiksmai ... byloja apie IS kontekstą“. 

J.Albakras 2015 metais atvyko į Vokietiją kaip pabėgėlis ir gavo prieglobstį. 

Policija sako, kad kiti sirai, į kuriuos J.Albakras kreipėsi vienoje geležinkelio stotyje, padėjo jį anksti pirmadienį Leipcige suimti. 

Anksti šeštadienį, gavusios informacijos iš nacionalinės žvalgybos agentūros, policijos specialiosios pajėgos surengė reidą J.Albakro bute rytiniame Chemnico mieste. Tačiau jaunuolis jau buvo spėjęs pasprukti, pranešė vietos žiniasklaida. 

Galiausiai bėglys buvo sučiuptas, kai policija sužinojo, kad jis paprašė dviejų sirų pagalbos už 80 km esančiame Leipcige, rašo savaitraščio „Der Spiegel“ tinklalapis. Pareigūnai jį sučiupo pirmadienį paryčiais minėtų dviejų sirų bute. 

Saksonijos policijos atstovas Tomas Bernhardtas pirmadienį sakė, kad policija buvo informuota, jog J.Albakras yra laikomas bute Leipcige, ir „nedelsdama nuvyko ten ir jį areštavo“. 

Pasak T.Bernhardto, policija neteikia daugiau detalių, nes „nenori provokuoti jokių pavojų tiems asmenims, kurie pateikė užuominą“. 

Policija nurodė, kad J.Albakro bute Chemnice, esančiame maždaug 260 km į pietus nuo Berlyno, šeštadienį rasta „keli šimtai gramų sprogstamosios medžiagos, dar pavojingesnės už trotilą“. Pasak pareigūnų, „netgi mažas kiekis (šių sprogmenų) ... būtų galėjęs padaryti didžiulės žalos“. 

Vietos žiniasklaida nurodė, kad ši medžiaga buvo TATP (acetono peroksidas arba tricikloacetono peroksidas) – itin nestabilūs savadarbiai sprogmenys, naudoti džihadistų per atakas Paryžiuje ir Briuselyje. 

J.Albakras, kaip manoma, internetu palaikė ryšius su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS), nurodė dienraštis „Sueddeutsche Zeitung“.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel pažadėjo padaryti visa, netgi pakeisti įstatymus, kad šalyje būtų užtikrintas saugumas. Vyriausybės vadovė tai pareiškė naujienų agentūrai DPA pirmadienį, lankydamasi Nigeryje. 

„Mes turime padaryti visa, net ir pakeisti įstatymus, jei reikės, kad užtikrintume žmonių saugumą“, – sakė A. Merkel. 

Pasak jos, spėjamo teroristo sulaikymas Leipcige naktį į pirmadienį yra įrodymas, kad teisėsaugos institucijos atidžiai stebi situaciją šalyje. 

Anksčiau KDS/SKS frakcijos Bundestage deputatas Stephan Mayer televizijos kanalui ZDF pareiškė, jog reikia pakeisti Vokietijos įstatymus, kad teisėsaugos institucijoms būtų suteikta papildomų teisių. Be kita ko, siūloma leisti suimti įtariamąjį „ankstyvoje stadijoje“, jeigu jis kelia saugumui „realią grėsmę“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.