Vokietijos sirai sužlugdė teroristo planus

Dvi dienas Vokietijos policijos ieškotas siras Jaberas al-Bakras suimtas Leipcige. Pareigūnai pranešė, kad jis susijęs su teroristine grupuote „Islamo valstybė“.

J.al-Bakras buvo sulaikytas Leipcige.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
J.al-Bakras buvo sulaikytas Leipcige.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC, „The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Oct 11, 2016, 9:27 AM, atnaujinta May 11, 2017, 3:38 AM

J.al-Bakras į Vokietiją atvyko kartu su kitais pabėgėliais iš Sirijos.

Nors jis gyveno maždaug 260 kilometrų nuo Berlyno esančiame Chemnice, prasidėjus jo paieškoms vyras buvo spėjęs pasprukti. Policija jį aptiko Leipcige, kur jis paprašė dviejų sirų pagalbos. Šie sutiko J.al-Bakrą įsileisti į savo namus, tačiau netrukus pranešė apie tai policijai.

Chemnice esančiame J.al-Bakro bute policija aptiko sprogmenų gamybos laboratoriją. Joje rasta keli šimtai gramų sprogstamosios medžiagos acetono peroksido, kurią pareigūnai pavadino pavojingesne už trotilą.

„Net mažas kiekis šių sprogmenų būtų galėjęs padaryti didžiulės žalos“, – įspėjo Vokietijos policija.

Šią itin nestabilią medžiagą džihadistai naudojo kurdami savadarbius sprogmenis, naudotus per atakas Paryžiuje ir Briuselyje.

Pareigūnai tikino gavę informacijos, kad J.al-Bakras planavo surengti didžiulį teroristinį išpuolį Berlyno oro uoste. O apsilankę jo bute ir radę akivaizdžių įrodymų apie pasirengimą išpuoliams Vokietijos pareigūnai ėmėsi papildomų saugumo priemonių.

Dvi dienas, kol vyko paieškos, akyliau stebėti oro uostai, traukinių stotys. Sulaukę pranešimo, kad J.al-Bakras yra Leipcige, policininkai išskubėjo ten ir, įsiveržę į butą, rado sirą jau surištą.

Tai jau ketvirtas planuotas teroristinis išpuolis Vokietijoje, kurį ruošęsi įvykdyti su „Islamo valstybe“ susiję asmenys sulaikyti.

Į Vokietiją J.al-Bakras atvyko praėjusių metų vasarį. Prieglobstis jam buvo suteiktas lapkritį. Tačiau pastaruosius kelis mėnesius siras buvo stebimas Vokietijos saugumo pareigūnų.

Pasak jų, siras kėlė pavojų. Tiesa, Chemnico policija apie tai nieko nežinojo iki praėjusio penktadienio.

Per praėjusius metus į Vokietiją atvyko daugiau nei milijonas pabėgėlių, daugiausia iš Sirijos. Neabejojama, kad pastarasis incidentas padidins vokiečių nepasitenkinimą migrantams atvira kanclerės Angelos Merkel politika.

Po J.al-Bakro sulaikymo Vokietijos vidaus reikalų ministerijos atstovas sakė: „Negalime leisti, kad mūsų šalyje būtų įvykdytos tokios teroristinės atakos kaip Belgijoje ar Prancūzijoje.“

Kai kurie šalies politikai jau dabar ragina, kad į šalį atvykstantys migrantai buvo tikrinami atidžiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.