Airijos nusikaltėliai lietuves per prievartą tekina už azijiečių

Airijoje klesti juodoji vedybų rinka. Pažeidžiamoms visuomenės grupėms priklausančios Europos Sąjungos pilietės – tarp jų ir moterys iš Baltijos šalių – yra parduodamos kaip nuotakos atvykėliams.

Į nusikaltėlių gaujų nagus pakliūva ir lietuvės, kurios ištekinamos už Europoje apsigyventi norinčių užsieniečių.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Į nusikaltėlių gaujų nagus pakliūva ir lietuvės, kurios ištekinamos už Europoje apsigyventi norinčių užsieniečių.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Irish Examiner“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Oct 12, 2016, 10:57 AM, atnaujinta May 11, 2017, 1:39 AM

Nevyriausybinė organizacija Airijos imigracijos taryba neseniai išleido ataskaitą, kurioje nurodė, kad nuo 2009-ųjų šimtai jaunų merginų buvo įtrauktos į apgavikiškas vedybas.

Jaunos moterys iš Portugalijos, Rumunijos, Vengrijos, Latvijos, Estijos ir Lietuvos būdavo ištekinamos už azijiečių – pakistaniečių, indų ar Bangladešo piliečių, trokštančių turėti Bendrijos teikiamas privilegijas.

Į moteris pardavinėjančių gaujų pinkles dažniausiai įkliūdavo išsilavinimo neturinčios, vargingai gyvenančios ar psichikos sutrikimų turinčios moterys.

Dalis jų buvo ne tik apgautos ir per prievartą ištekintos, bet ir išprievartautos.

Kaip teigė Imigracijos tarybos vadovas Brianas Killoranas, moteris iš gimtųjų valstybių į Airiją gabeno „gerai organizuotos gaujos, kurios atrinkdavo, priviliodavo ir išnaudodavo jaunas merginas“.

„Taip pat mes turime įrodymų apie apgavystę ir kontroliavimą, priverstinį gabenimą per valstybių sienas, fizinį ir psichologinį išnaudojimą, pavergimą, smurtą ir prievartavimą“, – pasakojo B.Killoranas.

Ši kelerius metus užsitęsusi apgavikų veikla buvo išsiaiškinta 2014-aisiais, kai buvo pastebėta, kad smarkiai padaugėjo Indijos piliečių tuoktuvių su latvėmis, portugalėmis ir rumunėmis.

Netrukus po vedybų asmenys iš kitų valstybių paprašydavo nuolatinio leidimo gyventi ir dirbti remdamiesi santuokos su ES piliete pagrindu.

Baltijos valstybių diplomatai ne kartą kreipėsi į Airiją dėl šių fiktyvių vedybų ir nelegalaus moterų gabenimo, bet pranešė susidūrę su priešišku airių požiūriu ir nesulaukę tinkamos paramos tai tiriant.

Antai Latvijos ambasada pranešė apie 233 potencialias nusikaltėlių aukas, bet nesulaukė jokios pagalbos ieškant kaltųjų ir surandant jų aukas.

Airijos imigracijos taryba tikina, kad vyriausybinės organizacijos nesugeba tinkamai susitvarkyti su problema ir išgelbėti nukentėjusių moterų.

Tuo metu Airijos teisingumo ministerija vadina nevyriausybinės organizacijos ataskaitą pasenusia ir tikina, kad 2015 metais buvo imtasi „ryžtingų priemonių“: areštuoti 63 žmonės, o suklastotų vedybų šiemet neva sumažėjo 75 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.