Prancūzai susipliekė su lenkais: bręsta diplomatinis konfliktas

Varšuva prieš savaitę netikėtai pranešė anuliuojanti 3,1 milijardo eurų vertės sutartį su Prancūzija dėl 50 sraigtasparnių „Caracal“ įsigijimo. Tai sukėlė Paryžiaus įniršį – prancūzai pasijuto apgauti.

Prancūzai jau buvo pradėję gaminti Lenkijai skirtus sraigtasparnius „Caracal“.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Prancūzai jau buvo pradėję gaminti Lenkijai skirtus sraigtasparnius „Caracal“.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Oct 13, 2016, 12:42 PM, atnaujinta May 10, 2017, 11:37 PM

Šiandien su oficialiu vizitu į Varšuvą turėjęs atskristi Prancūzijos prezidentas François Hollande’as atšaukė kelionę, o Paryžiaus diplomatai žiniasklaidai pranešė, kad santykiai su Lenkija šąla.

Koncernas „Airbus Group“ pranešė teismuose reikalausiantis didžiulės kompensacijos iš Lenkijos vyriausybės, nes ji staiga atsisakė pasirašyti laimėtą konkursą dėl karinių sraigtasparnių „Caracal“ pirkimo.

Tai, jog Varšuva tokį sprendimą paviešino likus kelioms dienoms iki Prancūzijos prezidento vizito, kaip didelį diplomatinį netaktą įvardijo net Lenkijos vyriausybei palankūs apžvalgininkai.

Įtariama, jog vyriausybės sprendimą atšaukti konkurso rezultatus ir vietoj prancūziškų įsigyti amerikietiškus sraigtasparnius „Black Hawk“ lėmė gynybos ministro Antonio Macieriewicziaus ryšiai su garsiu Vašingtono lobistu.

Klaidina visuomenę

Žurnalas „Newsweek“ kaltina A.Macieriewiczių kartu su premjere Beata Szydlo klaidinant visuomenę.

Politikai tvirtino, kad sutartis su prancūzais nebuvo pasirašyta, nes vyriausybė nusprendė sraigtasparnių gamybą patikėti lenkų firmoms.

B.Szydlo pareiškė, kad sraigtasparniai „Black Hawk“ bus gaminami Lenkijos fabrike Meleco mieste, o tai esą prisidės prie šalies karinės pramonės ir technologijų plėtros.

Bet Melece bei Svidnike esantys aviacijos fabrikai jau prieš septynerius metus buvo parduoti garsiems JAV bei Italijos koncernams – „Sikorsky Aircraft“ ir „Leonardo-Finmeccanica“.

Spėjama, jog minėti koncernai fabrikus įsigijo tam, kad laimėtų milijardinį konkursą dėl sraigtasparnių tiekimo Lenkijos kariuomenei.

Vis dėlto konkursą prieš metus laimėjo prancūzai, pasiūlę ne tik didžiausias investicijas, bet ir garantavę, kad orlaiviai bus surinkinėjami ir remontuojami vieninteliame valstybiniame Lenkijos aviacijos fabrike Lodzėje.

Ministro bičiulis – lobistas

Kai TTP dar buvo opozicijoje, A.Macieriewiczius ėmė kritikuoti konkurso nugalėtojus ir pareiškė, kad jo partijai laimėjus Seimo rinkimus anuliuos rezultatus.

TTP suformavus vyriausybę, A.Macieriewiczius vis dėlto pažadėjo, kad iki 2016 m. pabaigos pasirašys sutartį su konkursą laimėjusiais prancūzais.

Koncerno „Airbus Group“ direktorius Tomas Endersas spėjo, kad gynybos ministras vilkino derybas su prancūzais ir slapta tarėsi su konkursą pralaimėjusiais amerikiečiais.

Tokius įtarimus padidino dienraščio „Gazeta Wyborcza“ žinia, kad ministras A.Macieriewiczius bičiuliaujasi su JAV sraigtasparnių gamintojams talkinančiu garsiu Vašingtono lobistu, anksčiau Senate Niujorko valstijai atstovavusiu Alfonsu D’Amato.

Konsultacijų firmą „Park Strategies“ įkūręs A.D’Amato sudaręs paslaugų sutartį su koncernu „Lookheed Martin“, kuri prieš metus perpirko Meleco fabriką valdžiusią firmą „Sikorsky Aircraft“.

A.D’Amato kartu su ministru A.Macieriewicziumi pirmininkauja mįslingai Vašingtono organizacijai „Friends of Poland“, kuri savo veiklos neviešina, bet yra įtariama Lenkijos politikų papirkinėjimu.

Abipusiai kaltinimai

Kilus skandalui ministrė pirmininkė B.Szydlo pareiškė, jog sutartis su prancūzais buvo nutraukta todėl, kad jie nepateikė ilgalaikių investicinių garantijų.

Tokius kaltinimus atviru laišku paneigė „Airbus Group“ vadovybė, parašiusi, kad žadėjo Lodzėje suteikti darbą 1,5 tūkst. žmonių ir užtikrino investicijas trisdešimčiai metų.

Koncerno vadovas T.Endersas pareiškė, kad anksčiau jokia vyriausybė derantis dėl sutarties nebuvo pasielgusi taip, kaip Lenkija, ir pranešė reikalausianti kompensacijos.

Paryžiaus verslo dienraštis „La Tribune“ tikino, kad Lenkija gauna didžiausią finansinę paramą iš visų naujų ES narių, todėl privalo pirkti Europos, o ne amerikiečių technologiją. Leidinys taip pat pareiškė, kad apgavystėmis Lenkija pažemino Prancūziją ir Paryžius esą privalo atšaldyti santykius su šia Rytų Europos valstybe.

Regis, tai nėra tušti grasinimai. Prancūzijos karinės technikos mugės „Euronaval“ organizatoriai pranešė, kad Lenkijos delegacija neteko akreditacijos, nebegalės dalyvauti oficialiuose susitikimuose ir privalės pati susimokėti už nakvynę, transportą ir apsaugą.

Buvęs Lenkijos vadovas Bronislawas Komorowskis apkaltino vyriausybę politiniu neatsakingumu įžiebiant konfliktą su Prancūzija. Pasak jo, egzistuojant įtampai tarp Rusijos ir Vakarų būtina rūpintis gerais santykiais su partneriais, o ne juos šaldyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.