Tragedija nelegaliuose globos namuose Lenkijoje: žuvo 6 pacientai

Lenkiją sukrėtė tragedija, įvykusi Zgiežo mieste netoli Lodzės. Nelegaliuose senelių globos namuose, kuriems vadovavo kunigu apsimetęs aferistas, negavę privalomų gerti vaistų ir prastai maitinami mirė šeši pacientai.

Lenkijos globos namuose žuvo šeši pacientai.<br>„123rf“ asociatyvioji nuotr.
Lenkijos globos namuose žuvo šeši pacientai.<br>„123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Oct 14, 2016, 10:40 AM, atnaujinta May 10, 2017, 10:16 PM

Miesto valdžia patikrinti šią įstaigą, įregistruotą prieš metus, kaip sentikių bažnyčiai priklausančius nakvynės namus, nusprendė gavę anoniminį pranešimą. Jame buvo pranešta, kad nakvynės įstaiga tikrumoje yra nelegalūs globos namai, o juose dedasi košmariški dalykai, dėl ko ką tik mirė du pacientai.

Į įvykio vietą skubiai nuvykę kontrolieriai pakraupo radę nešildomose patalpose keliasdešimt visiškai išsekusių senelių. Iškviesti medikai nurodė 13 senelių kuo greičiau vežti ligoninėn, tačiau keturių žmonių gyvybės išgelbėti nebepavyko.

Zgiežo meras įsakė uždaryti nelegalią įstaigą, o jame buvusius šimtą senelių laikinai paguldyti į ligonines, o po to pervežti į legalius globos namus. Policija nesugebėjo areštuoti nelegalių globos namų savininko Mareko N., nes šis paspruko į užsienį.

Visuomenę papildomai pritrenkė žinia, kad Marekas N. jau dvidešimt metų pelnosi steigdamas į kalėjimą panašius senelių globos namus, o teisėsauga į tai žiūri pro pirštus. Pirmą kartą Marekas N. buvo teisiamas prieš 19 metų už tai, jog Olštyne į privačius senelių namus klientus viliojo apgaule, o po to juos prievarta uždarydavo, atimdavo dokumentus ir pasisavindavo pensijas.

Už tai aferistas buvo nuteistas lygtine pusantrų metų bausme. Teisme paaiškėjo ir tai, kad aferistas specialiai kreipėsi į katalikų bažnyčią, kad jo įstaigą leistų pavadinti vieno šventųjų vardu. Tokiu būdu Marekas N. tikėjosi lengviau privilioti klientus ir rečiau sulaukti kontrolierių.

Katalikų Bažnyčiai nutraukus su Mareku N. bendradarbiavimą, šis kreipėsi į pravoslavų bažnyčią, ir jos vardu prisidengdamas kitame Lenkijos regione įsteigė naujus globos namus. Prieš devynis metus vyrišikis vėl buvo teisiamas už tai, kad globos namus pavertė savotiška įkalinimo vieta, kurioje žmonės pusbadžiavo, šalo ir gyveno be reikiamos medikų ir globėjų priežiūros.

Vyriškis buvo nuteistas pusės metų lygtine bausme ir jam buvo uždrausta penkis metus užsiimti tokia veikla. Po to Marekas N. ėmė prisistatinėti sentikių kunigu, ir tos bažnyčios vardu viliojo senelius į naujus globos namus.

Zgieže naują įstaigą Marekas N. įformino kaip nakvynės namus, kuriems yra taikomi žymiai mažesni sanitariniai reikalavimai ir inspektoriai juos rečiau kontroliuoja. Tokiu būdu Šv. Motinos Teresės iš Kalkutos vardu pavadinti nakvynės namai tapo mirties spąstais šešiems jo gyventojams.

Skandalą tiriantys policininkai pareiškė, jog šalia mirties namų gyvenantys kaimiečiai papasakojo, kad išalkę seneliai eidavo pas juos pasišildyti ir prašyti valgyti. Liudininkai kaltina, kad Marekas N. tokiu verslu užsiėmė ne iš meilės globėjiškai veiklai, bet siekdamas perimti senelių pensijas ir iš to lobti, nes pacientai badavo, šąlo, negaudavo privalomų vaistų ir priežiūros.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.