Izraelį įžeidė UNESCO sprendimas – bendradarbiavimas įšaldytas

Izraelis įšaldė bendradarbiavimą su UNESCO ir apkaltino organizaciją paneigus šalies ryšius su svarbiausiomis žydų garbinimo vietomis Jeruzalėje – Šventyklos kalnu ir Raudų siena.

Jeruzalės senamiesčio kompleksas – šventa vieta trims religijoms.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Jeruzalės senamiesčio kompleksas – šventa vieta trims religijoms.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-10-16 14:22, atnaujinta 2017-05-10 19:21

Izraelio švietimo ministras Naftali Bennettas vakar ryte pranešė, kad šalis daugiau nebendradarbiaus su šia organizacija ir nesusitiks su jos pareigūnais.

„Jūsų sprendimas neigia istoriją ir skatina terorizmą“, – rašė ministras UNESCO narėms.

Mat 24 UNESCO narės ketvirtadienį pritarė rezoliucijai, kuri, Izraelio teigimu, neigia žydų ryšius su pačiomis švenčiausiomis religinėmis vietomis.

„Šiandien UNESCO priėmė dar vieną sprendimą, kuriuo neigiamos žydų sąsajos su Šventyklos kalnu, mūsų švenčiausia vieta jau 3 tūkst. metų. Kas toliau? UNESCO paneigs sąsajas tarp riešutų sviesto ir džemo?“ – klausė Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu.

Šešios šalys – JAV, Jungtinė Karalystė, Lietuva, Nyderlandai, Vokietija ir Estija – balsavo prieš rezoliuciją. Dar 26 valstybės susilaikė, o dvi nedalyvavo balsavime.

Balsavime buvo pritarta tekstui, kuriame kritikuojama Izraelio veikla Jeruzalėje ir Vakarų Krante: draudimai melstis musulmonams, archeologinių kasinėjimų apribojimai ir kitoks galios panaudojimas.

Rezoliucijoje, pavadintoje „Okupuota Palestina“, pabrėžiamas šventojo komplekso ryšys su islamu, nors ir pripažįstama, kad teritorija yra svarbi ir kitoms dviem didžiausioms pasaulio monoteistinėms religijoms – krikščionybei ir judaizmui.

Labiausiai Izraelį papiktino tai, kad septynių arabų šalių paruoštos rezoliucijos tekste naudojamas tiktai musulmoniškas šventyklos pavadinimas – Al Aksos mečetė.

Musulmonai tiki, kad šioje trečioje pagal šventumą po Mekos ir Medinos vietoje į dangų žengė pranašas Mahometas.

O judaizme kompleksas, kuriame yra dvi žydų šventyklos, sujungtos Raudų siena, yra minimas kaip Šventyklos kalnas.

Izraelio nuomone, tokia kritika yra politiškai motyvuota.

Sprendimą pasmerkė ir žydų organizacijos visame pasaulyje. Pasaulinis žydų kongresas jį pavadino vienpusiu ir kurstančiu nesantaiką.

Bet palestiniečiai priimtą rezoliuciją pasveikino.

„Tai yra svarbi žinia Izraeliui, kad jis turėtų nutraukti okupaciją, pripažinti Palestinos valstybę su sostine Jeruzale ir šventus musulmonų bei krikščionių objektus“, – pranešė palestiniečių lyderio Mahmoudo Abbaso atstovas Nabilis Abu Rdainah.

Dabar patvirtinta rezoliucija bus pateikta UNESCO vykdomajai tarybai, kuri balsuos dėl jos priėmimo. (BBC, „Jerusalem Post“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.