Dėstytojas įkvėpimo sėmėsi iš nacių

Pabėgėlių klausimu Lenkijos visuomenė susiskaldžiusi. Kol dalis žmonių rengia mitingus dėl prieglobsčio prašytojų teisių, vienas lenkų dėstytojas siūlė pabėgėlių antplūdį stabdyti nacių metodais.

Protestuotojai Varšuvoje smerkė vyriausybės nenorą priimti pabėgėlius.<br>R.Butrimo nuotr.
Protestuotojai Varšuvoje smerkė vyriausybės nenorą priimti pabėgėlius.<br>R.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

2016-10-18 08:11, atnaujinta 2017-05-10 17:16

Jei Lenkijoje prasidėtų didžiulis pabėgėlių antplūdis, su jais reikėtų susidoroti sušaudant ar siunčiant į dujų kameras. Taip Aukštosios vadybos mokyklos (AVM) studentams Varšuvoje pareiškė sociologijos profesorius Jerzy Grzybas.

Dėstytojo teigimu, geriausia būtų pasienyje pastatyti mūrinę sieną ir pabėgėlių išvis neįsileisti. Priimti nebent tuos, kurie pasirašytų sutikimą atsiversti į katalikybę, o mirties atveju sutiktų organus padovanoti lenkams. Tuos, kurie neišlaiko egzamino ar nesutinka atsisakyti islamo, reikėtų išmesti iš šalies arba sušaudyti, sunaikinti dujų kamerose.

Nenuostabu, kad dėl tokio jo pareiškimo kilo skandalas. Tačiau profesorius teisinosi, jog tai buvo „paskaita apie kūrybinius sprendimus versle“, ir jis tik siekė išprovokuoti „minčių audrą“.

J.Grzybas tvirtino, kad dauguma studentų suprato, jog tai – tik nekaltas žodžių žaismas, ir juokėsi iš jo pasiūlymų, siūlė racionalias alternatyvas. Tačiau AVM vadovybė vis dėlto pasmerkė profesoriaus elgesį ir jį atleido.

Taip griežtai buvo sureaguota bijantis kitataučių studentų protesto ir mokslo bei aukštųjų mokyklų ministro sankcijų. Mat Švietimo ministerijai skundą parašė viena J.Grzybo studentė – ji atsisakė tęsti studijas ir pareikalavo AVM grąžinti už mokslus sumokėtus pinigus.

Studentė tvirtino, kad tik dalis paskaitos dalyvių juokėsi iš rasistinių J.Grzybo pasiūlymų, o kiti buvo netekę žado, tuo labiau kad paskaitoje dalyvavo ir studentai kitataučiai.

Siekdamas nuraminti AVM besimokančius studentus iš Lietuvos, Ukrainos, Baltarusijos ir Uzbekistano rektorius Waldemaras Gajda pažadėjo visada griežtai reaguoti į tokius rasistinius pareiškimus.

Ši istorija buvo akcentuojama ir šeštadienį Varšuvoje vykusioje solidarumo su pabėgėliais demonstracijoje. Dalyviai pasmerkė vyriausybės nenorą priimti pabėgėlius bei didėjančią rasinę neapykantą šalyje.

Generalinė prokuratūra neseniai atskleidė, kad pernai buvo įvykdyta per 1,5 tūkstančio rasistinių bei ksenofobinių nusikaltimų, nors dar prieš dešimtmetį tokių beveik nepasitaikydavo.

Opozicija dėl didėjančios neapykantos kitataučiams kaltina valdančiąją Teisės ir teisingumo partiją, kuri ne tik atsisako priimti pabėgėlius, bet ir gąsdina, jog atvykėliai prievartaus moteris, priveš ligų, atims darbą iš vietinių, sukels pavojų kultūrai bei katalikų tikėjimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją