Belgija iškvietė Rusijos ambasadorių pasiaiškinti

Taikymosi „klaidos“

Maskva pareiškė, kad belgų naikintuvai Sirijoje užmušė šešis civilius netoli Alepo miesto.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Maskva pareiškė, kad belgų naikintuvai Sirijoje užmušė šešis civilius netoli Alepo miesto.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 20, 2016, 10:08 AM, atnaujinta May 10, 2017, 1:40 PM

Tokių veiksmų Belgija ėmėsi po Maskvos pareiškimo, kad JAV vadovaujamoje koalicijoje dalyvaujantys belgų lėktuvai antradienį smogė netoli Sirijos Alepo miesto ir nukovė šešis civilius gyventojus.

„Susisiekėme su Rusijos ambasadoriumi, siekdami jį šiandien iškviesti“, – sakė Belgijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Didier Vanderhasseltas naujienų agentūrai AFP.

Taip pat užmezgėme ryšį gynybos ministerijos lygmeniu, norėdami perduoti žinutę, kad Belgija nėra atsakinga už šiuos aviacijos smūgius... Be to, esame nepatenkinti, kad prieš paviešinimą ši informacija nebuvo patikrinta“, – pridūrė atstovas.

Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IV) kovojančiai koalicijai priklausantys du Belgijos naikintuvai F-16 buvo pastebėti antradienio rytą bombarduotame rajone.

„Žuvo šeši žmonės, dar keturi patyrė įvairaus sunkumo sužeidimų, kai per bombardavimą buvo sugriauti du namai“, – savo pranešime nurodė Rusijos gynybos ministerija ir pridūrė, kad tas antskrydis buvo surengtas anksti antradienį Chasadžiko kaime Alepo regione.

Taikymosi „klaidos“

Belgijos gynybos ministerijos atstovė Laurence Mortier anksčiau paneigė, kad šalies oro pajėgos tuo metu aktyviai veikė minėtoje teritorijoje.

Tačiau Rusijos gynybos ministro atstovas Igoris Konašenkovas, atsakydamas į Briuselio kvietimą, pareiškė, kad Maskva yra visiškai įsitikinusi savo turima informacija.

Rusija turi veiksmingas oro gynybos priemones, kurios leidžia visą parą stebėti veiksmus ore praktiškai visoje Sirijos teritorijoje ir už jos ribų“, – sakė jis.

„Norėtume jums priminti, kad šalių, priklausančių tarptautinei koalicijai, tarp kurių yra ir Belgija, daromos taikymosi klaidos nėra visiškai neįmanomos ir, deja, jų reguliariai nutinka“, – pridūrė jis.

Maskva antradienį paskelbė, kad Rusijos ir Sirijos oro pajėgos ketvirtadienį aštuonioms valandoms nutrauks bombardavimą Alepe.

Trečiadienį ji pareiškė, kad paliaubos bus pratęstos nuo 8 iki 11 valandų, kad civiliai galėtų pasitraukti iš sukilėlių kontroliuojamo rytinio regiono.

Šis papildomas laikas leis Jungtinių Tautų ir Sirijos Raudonojo Pusmėnulio organizacijų atstovams evakuoti sergančiuosius ir sužeistuosius bei „leis taikiems civiliams palikti miestą“, – nurodė gynybos ministerijos atstovas.

Rusija taip pat pareiškė, kad jų ir Sirijos režimo naikintuvai laikosi 10 km atstumo nuo Alepo.

Vykstant brutaliai vyriausybės pajėgų kovai prieš rytinį Alepą užėmusius sukilėlius buvo sunaikintos ligoninių ir kitokios civilinės infrastruktūros. Daugiau nei penkerius metus trunkantis pilietinis karas Sirijoje nusinešė jau apie 300 tūkst. gyvybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.