Po aštuonerių tylos metų vėl prabilo Sirijos diktatoriaus žmona

Sirijos diktatoriaus žmona Asma al-Assad po ilgos tylos davė interviu. Moteris prisipažino, kad atmetė pasiūlymą pabėgti iš karo krečiamos valstybės.

B.al-Assadas su žmona Asma susituokė 2000 metais.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
B.al-Assadas su žmona Asma susituokė 2000 metais.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC, „The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Oct 20, 2016, 6:37 PM, atnaujinta May 10, 2017, 12:19 PM

„Buvau čia nuo pačių pradžių ir net negalvojau pasitraukti kur nors kitur“, – kanalui „Rosija 24“ aiškino Sirijos diktatoriaus Basharo al-Assado žmona Asma.

Jungtinėje Karalystėje gimusi 41-erių A.al-Assad tikino atmetusi savo vyro oponentų pasiūlymus, kurie garantavo jos vaikų ir finansų saugumą, jeigu tik ji būtų palikusi karo draskomą Siriją.

„Taip, man buvo pasiūlyta galimybė palikti Siriją. Ar greičiau jau iš jos pabėgti. Nereikia būti genijumi, kad suprastum, ko šie žmonės iš tiesų nori. Tai buvo tyčinis mėginimas sunaikinti žmonių pasitikėjimą savo prezidentu“, – tikino lyderio sutuoktinė.

Investicijų bankininke dirbusi moteris teigė, kad jai niekada nekilo klausimo, ar likti su vyru: „Buvau greta, nes mano įsitikinimai nesakė trauktis.“

Pirmajame savo televizijos interviu per aštuonerius metus trijų vaikų motina taip pat išsiliejo ant vyro kritikų.

„Vakarų organizacijos pasirinko sutelkti dėmesį tik į pabėgėlius ir tuos, kurie gyvena sukilėlių valdomose teritorijose. Tuo metu daugybė namų netekusių žmonių yra išsibarstę visoje Sirijos teritorijoje“, – tikino Dykumų Rože praminta Asma.

Ji aiškino, kad dėl sankcijų kenčia niekuo dėti civiliai, skurdas šalyje auga, o medicinos reikmenų bei vaistų jau neužtenka.

Išpeikusi Vakarus ji suskubo pagirti šalies bičiulius, remiančius B.al-Assado režimą, – rusus.

„Viskas būtų sunkiau, jei ne ištikimi Sirijos draugai. Rusija – nuostabi, mes jai dėkingi už kilnų įsikišimą ir ekonominę pagalbą“, – Maskvai dėkojo moteris.

Kadangi moteris davė interviu Kremliaus remiamai televizijai, neparankių klausimų – pavyzdžiui, apie jos vyrui pateiktus kaltinimus dėl karo nusikaltimų – A.al-Assad nesulaukė.

Paskutinis didelis moters pasirodymas žiniasklaidoje buvo 2011-ųjų interviu mados žurnalui „Vogue“, kuriame ji tvirtino, jog Assadų šeima yra „nepaprastai demokratiška“.

Praėjus nedaug laiko po to, kai interviu pasirodė, padėtis Sirijoje pablogėjo ir žurnalo redakcija nusprendė perspausdintą publikaciją pašalinti iš interneto.

Londone gimusi Asma ištekėjo už B.al-Assado 2000-aisiais, vos šis tapo Sirijos vadovu, ir atvirai jį palaikė nuo pat konflikto pradžios. Moteris tikina dabar užjaučianti ir padedanti konflikte žuvusių vyriausybės pajėgų narių šeimoms, bet tuo pat metu toliau pinigus leidžia prabangos prekėms. (BBC, „The Guardian“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prasidėjo išankstinis balsavimas