Finišo tiesiojoje pribloškė abejone

Paskutinį kartą eteryje į JAV prezidento rinkimų debatų dvikovą stojęs Donaldas Trumpas nustebino atsisakęs pripažinti balsavimo rezultatus. Bet Hillary Clinton šis žodžių mūšis buvo sėkmingesnis.

Paskutiniuose JAV prezidento debatuose kandidatai H.Clinton ir D.Trumpas bandė pasinaudoti vienas kito silpnybėmis.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Paskutiniuose JAV prezidento debatuose kandidatai H.Clinton ir D.Trumpas bandė pasinaudoti vienas kito silpnybėmis.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2016-10-21 06:38, atnaujinta 2017-05-10 11:48

Tretieji – paskutiniai JAV prezidentiniai debatai buvo pilni staigmenų: kandidatai vienas kitą išvadino Rusijos tarnais, D.Trumpas sakė nepasitikintis demokratine rinkimų sistema, o H.Clinton pagaliau pasirodė kaip eilinių amerikiečių gynėja.

Regis, daugiausia galvos skausmo respublikonų kandidatas sukėlė būtent savo partijai.

Nors 70 metų milijardieriaus pasirodymas iš esmės buvo vertinamas geriau nei per ankstesnius debatus, vienas sakinys jam visiškai pakišo koją.

52 proc. CNN apklaustųjų teigė, kad debatus laimėjo H.Clinton, o apie D.Trumpą tokios nuomonės buvo vos 39 proc. žiūrovų.

Abejojo rinkimų teisėtumu

Paklaustas, ar pripažins lapkričio 8-ąją vyksiančių rinkimų rezultatus, D.Trumpas nusprendė nepateikti aiškaus atsakymo.

„Paliksiu šiek tiek įtampos. Rezultatus įvertinsiu, kai jie pasirodys“, – nukirto D.Trumpas.

Respublikonas pastaruoju metu dažnai kartojo, kad balsavimas bus neskaidrus, bet tokio ryškaus pasipriešinimo demokratiškai valdžios kaitai nesitikėjo niekas.

„Tai siaubinga. Kai tik kas nors vyksta ne pagal jo planą, jis sako, kad viskas neskaidru. Jis negerbia mūsų demokratijos“, – per debatus kirto H.Clinton.

Respublikonai taip pat išsižadėjo tokių teiginių.

„Jis turėjo pasakyti, kad tikrai pripažins rinkimų rezultatus. Nėra kitos išeities, nebent vėl skaičiuoti balsus iš naujo“, – rašė apžvalgininkė Laura Ingraham.

Dabartinis JAV prezidentas Barackas Obama tokį požiūrį pavadino anksčiau nematytu.

Nesustodami drabstėsi purvu

Neapsieita ir be kitų prieštaringų temų: nuo H.Clinton šeimai priklausančios labdaros organizacijos „Clinton Foundation“ sandorių bei „WikiLeaks“ paviešintų H.Clinton štabo elektroninių laiškų iki padlaižiavimo Kremliui.

„Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nori, kad JAV valdytų marionetė“, – apie savo konkurentą pareiškė H.Clinton.

Į tai D.Trumpas iškart atsakė dūriu: „Čia tu esi marionetė.“

Verslininkas ir buvusi valstybės sekretorė vienas į kitą laidė kritikos strėles.

„Clinton Foundation“ yra nusikaltėlių organizacija. Saudo Arabija šiai labdarai skyrė 25 mln. dolerių (23 mln. eurų), o šioje šalyje žmonės gėjus mėto nuo pastatų“, – konkurentės fondą puolė D.Trumpas.

Nepamiršti ir D.Trumpo skandalai dėl vulgarių kalbų apie moteris, o respublikonas, kaip ir per praėjusius debatus, tikino jas labai gerbiantis.

„D.Trumpas mano, kad šaipymasis iš moterų padaro jį svarbesnį“, – rėžė H.Clinton.

Neaiški užsienio politika

Politikai nesutarė dėl visko. D.Trumpas gynė teisę į šaunamuosius ginklus, ragino iš Jungtinių Valstijų deportuoti „daugybę blogų žmonių“ ir teigė, kad jo priešininkė siūlė „vaikus išplėšti iš motinos pilvo paskutinę nėštumo dieną“.

Be to, milijardierius kritikavo oponentę, esą ji nori plačiai atverti JAV sienas.

O H.Clinton skatino protingai reguliuoti prekybą ginklais, iš JAV išsiųsti tik pavojingus asmenis, o moterims palikti teisę apsispręsti dėl abortų.

Pasak jos, respublikono idėjos sudraskytų JAV į skutus.

Demokratė taip pat pabrėžė, kad nuolat cituojami Demokratų partijos rinkimų štabo elektroniniai laiškai, kuriuos paviešino „Wikileaks“, buvo pagrobti Rusijos.

O respublikonas pasmerkė bet kokį kišimąsi į rinkimus ir vėl tvirtino nepažįstantis V.Putino. (CNN, „The Washington Post“, „Time“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.