Almatos teroristas sulaukė teismo verdikto

Kazachstano teismas trečiadienį skyrė mirties bausmę Ruslanui

Teroro išpuolis Almatoje liepą pražudė 10 žmonių.<br>„Reuters“/“Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
Teroro išpuolis Almatoje liepą pražudė 10 žmonių.<br>„Reuters“/“Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Interfax“, BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 2, 2016, 8:08 AM, atnaujinta May 9, 2017, 7:01 PM

Teismas nutarė „R.Kulekbajevui skirti mirties bausmę ir turto konfiskaciją“, paskelbė šiam procesui vadovavęs teisėjas Erlanas Bolatovas.

Nuosprendis buvo skelbiamas tardymo izoliatoriuje, o saugumo priemonės buvo sugriežtintos: šalia pastato budėjo Specialiojo greitojo reagavimo būrio kariai (SOBR), o posėdžio salėje be įprastos sargybos dar buvo ir elitinių specialiųjų pajėgų (specnazo) karių.

R.Kulekbajevas pripažintas kaltu dėl teroro akto įvykdymo, daugiau kaip dviejų asmenų nužudymo, pasikėsinimo nužudyti, plėšikiško užpuolimo, nelegalaus ginklų naudojimo, ginklų pagrobimo, transporto priemonės pagrobimo ir neteisėto laisvės suvaržymo.

Šių metų liepos 18 dieną ginkluotas vyras pradėjo šaudyti į Almalinskio policijos nuovados, esančios Almatos centre, šalia miesto nacionalinio saugumo komiteto departamento, darbuotojus. Užpuolimo aukomis tapo 10 žmonių, iš jų aštuoni buvo teisėsaugos ir specialiųjų tarnybų darbuotojai.

Mieste buvo paskelbtas „raudonojo“ lygio teroro pavojus, bet tos pačios dienos vakare jis buvo sumažintas iki vidutinio „geltonojo“.

Užpuolikas buvo sulaikytas. Paaiškėjo, kad jis yra du kartus teistas salafizmą – griežtosios linijos islamą – išpažįstantis 26 metų R.Kulekbajevas. Per pirmąsias apklausas jis pareiškė, kad teisėsaugos pareigūnus puolė iš keršto.

Šį ginkluotą išpuolį Kazachstano prezidentas Nursultanas Nazarbajevas pavadino teroro aktu.

Kazachstane nuo 2003 metų veikia neterminuotas prezidento įsakymas, kuriuo įvestas moratoriumas dėl mirties bausmės taikymo. 2004 metais šalyje atsirado naujas bausmės tipas – laisvės atėmimas iki gyvos galvos, mirties bausmės alternatyva.

Tačiau moratoriumas pačios mirties bausmės galimybės nepanaikino, o egzekucijos galėtų būti vykdomos praėjus metams po moratoriumo atšaukimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.