Nobelio premijos laureatė ragina išlaisvinti Rusijoje kalinamą I. Dadiną

Baltarusių rašytoja Svetlana

S.Aleksijevič ragina išlaisvinti Rusjos aktyvistą I.Dadiną.<br>„Twitter“ nuotr.
S.Aleksijevič ragina išlaisvinti Rusjos aktyvistą I.Dadiną.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 2, 2016, 2:21 PM, atnaujinta May 9, 2017, 6:05 PM

Opozicijos aktyvistas Ildaras Dadinas laiške savo žmonai, kuris buvo publikuotas antradienį, rašė, kad kalėjime yra nuolat mušamas ir bauginamas, jog bus išžagintas ir nužudytas. Jis atlieka pustrečių metų kalėjimo bausmę už nesankcionuotas asmenines protesto akcijas prieš vyriausybę.

Laiškas išprovokavo žmogaus teisių gynėjų palaikymo bangą, o buvęs sovietinių laikų politinis kalinys Levas Timofejevas parengė peticiją, kuria teismas raginamas „tuojau pat persvarstyti savo negirdėtai neteisingą, nekonstitucinį nuosprendį“.

„Pasirašiau šią peticiją, nes visi laukiame kokių nors permainų“, – sakė S.Aleksijevič, dažnai kritikuojanti autoritarizmą savo gimtojoje Baltarusijoje ir kaimyninėje Rusijoje.

„Dadinas buvo pasodintas į kalėjimą, nes surengė solinį protestą. Visi elkimės kaip jis ir padarykime ką nors vertinga. Tai galėtų pakeisti mūsų gyvenimus“, – sakė ji.

Rašytoja Liudmila Ulickaja ir virtinė sovietinių laikų disidentų taip pat pasirašė šią peticiją.

Savo laiške 34 metų I.Dadinas rašė, kad jau antrą sulaikymo dieną rugsėjo mėnesį kalėjimo viršininkas ir dar trys darbuotojai atėjo į jo kamerą ir pradėjo jį mušti.

Jis taip pat rašė, kad sargybiniai buvo pusvalandžiui pakabinę jį už antrankių, nutraukė jam apatinius ir grasino išžaginti, jeigu jis nesustabdys bado streiko, kurį pradėjo negavęs būtiniausių dalykų, tokių kaip muilas ir tualetinis popierius.

I.Dadinas yra pirmasis, įkalintas pagal naują įstatymą, kuriuo numatomos kalėjimo bausmės už kartotinį dalyvavimą nesankcionuotuose mitinguose.

Kelios tarptautinės žmogaus teisių gynimo grupės taip pat ragino nuodugniai ištirti jo reiškiamus įtarimus ir jį paleisti.

„Dadinas buvo nuteistas tik už taikų pasinaudojimą savo teise į laisvą raišką, o tai, savo ruožtu, nuvedė prie tolesnio rimto fizinio smurtavimo jo atžvilgiu ir net grasinimų mirtimi“, – sakoma trečiadienį paskelbtame Julijos Gorbunovos, rusų tyrėjos iš „Human Rights Watch“, pareiškime.

Regiono pareigūnai antradienį paskelbė, kad ištirs I.Dadino pareiškimus, o Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad prezidentas Vladimiras Putinas bus informuotas apie šią situaciją.

Tarptautinės teisių gynimo grupės ne kartą smerkė elgesį su kaliniais Rusijos kalėjimuose, kurie dažnai būna perpildyti ir yra tapę korupcijos židiniais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.