Skandalų persekiojama Pietų Korėjos prezidentė pakeitė premjerą

Keblioje padėtyje atsidūrusi

Keblioje padėtyje atsidūrusi Pietų Korėjos prezidentė Park Geun-hye trečiadienį pakeitė savo premjerą ir du kitus ministrų kabineto narius, mėgindama suvaldyti įsiplieskusį politinį skandalą.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Keblioje padėtyje atsidūrusi Pietų Korėjos prezidentė Park Geun-hye trečiadienį pakeitė savo premjerą ir du kitus ministrų kabineto narius, mėgindama suvaldyti įsiplieskusį politinį skandalą.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf,

2016-11-02 06:56, atnaujinta 2017-05-09 19:08

Šis žingsnis buvo dalis planuoto vyresniųjų valstybės tarnautojų ir ministrų kabineto pertvarkymo, kuriuo siekiama sukurti „neutralų“ kabinetą iš įvairių politinių partijų atstovų bei išsklaidyti visuomenės pyktį, nukreiptą prieš prezidentę ir jos administraciją.

Park Geun-hye politinės audros sūkuryje atsidūrė dėl jai mestų kaltinimų, kad valstybės vadovė leido vienai savo asmeninei draugei, neužimančiai jokio posto vyriausybėje, kištis į valstybės reikalus.

Pastaroji moteris, Choi Soon-sil, šiuo metu yra apklausiama prokurorų dėl savo ryšių su prezidente ir numanomo piktnaudžiavimo įtaka bei sukčiavimo.

Prezidentės atstovė sakė, kad premjeras Hwang Kyo-ahnas buvo pakeistas „dėl esamos situacijos“ ir pridūrė, kad taip pat buvo pakeisti finansų ir viešojo saugumo ministrai.

Naujuoju ministru įvardytas Kim Byong-joonas, buvęs velionio prezidento Roh Moo-hyuno vyriausiasis patarėjas.

Premjero postas Pietų Korėjoje yra labiau simbolinis, o pagrindinė valdžia priklauso prezidentui.

Kilus įtarimų, kad Choi Soon-Sil galėjo tikrinti prezidentės kalbų juodraščius ir kad jai buvo suteikta prieiga prie įslaptintos informacijos, Park Geun-hye tapo didžiulio visuomenės pasipiktinimo ir pajuokos taikiniu. Likus vos metams iki kadencijos pabaigos, jos populiarumo reitingai smarkiai nukrito.

Siekdama numalšinti bent dalį kritikos, prezidentė pažadėjo sukurti neutralų ministrų kabinetą, kuriame dirbtų keletas ne jos valdančiosios konservatyvios partijos „Saenuri“ narių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.