Pamaskvyje aptiktas krovinys ant kojų sukėlė teisėsaugą

Pamaskvyje, Perovo krovininių traukinių stotyje, buvo aptiktas geležinkelių transporto vagonas su nepaprastu radiniu. Jame buvo sprogmenys – 332 nežinia kam priklausantys tankų sviediniai. Toks atradimas sukėlė ant kojų būrius teisėsaugos pareigūnų.

Atsitiktinai traukinyje rasti sprogmenys dabar jau vėl atsidūrė kariškių rankose.<br>„RIA Novosti“/„Scanpix“ nuotr.
Atsitiktinai traukinyje rasti sprogmenys dabar jau vėl atsidūrė kariškių rankose.<br>„RIA Novosti“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka („Lietuvos rytas“)

Nov 3, 2016, 2:00 PM, atnaujinta May 9, 2017, 4:54 PM

Dalis sprogmenų, kurie buvo aptikti pirmadienį, gulėjo sukrauti dėžėse, o kiti palaidi voliojosi ant vagono grindų.

Nei užraktų, nei plombų ant vagono nebuvo – tik ant durų užsukta viela.

Pagal dokumentus vagonas buvo įvardytas kaip tuščias, jį reikėjo nusiųsti pakrauti. Geležinkelio stoties priėmėjas nutarė pažvelgti į vidų ir nustėro pamatęs, kad vagonas ne tik nėra tuščias, bet ir prikimštas sprogmenų.

Sulėkė visos tarnybos

Pirmieji į stotį atskubėjo policininkai. Jų akys taip pat išsiplėtė pamačius vagono turinį, ir pareigūnai nedelsdami į pagalbą iškvietė Federalinio saugumo tarnybą (FST) ir sprogmenų specialistus.

Dėl visa ko šis vagonas buvo nustumtas toliau nuo kitų sąstatų, o visa teritorija aplink krovinių stotį apsupta.

Krovinys pasirodė esąs pavojingas: 332 vienetų 125 mm kalibro skeveldrinių ardomųjų tankų sviedinių OF-26. Kiekvienas jų svėrė po 23 kg, iš kurių 3,4 kg sudarė trotilas.

Tokie sviediniai naudojami pėstininkams, lengvai šarvuotai technikai naikinti ir statiniams griauti. Jie priskiriami prie pagrindinio kovinio tankų komplekto.

Tokiais šaudmenimis Maskvoje 1993 metų rudenį prezidentas Borisas Jelcinas apšaudė iš tankų Rusijos Federacijos vyriausybės pastatą – Baltuosius rūmus.

Generolai primelavo

Pranešimas apie radinį Perovo krovinių stotyje šalies Gynybos ministerijai iš pradžių sukėlė šoką. Tačiau generolai greitai atgavo žadą ir sukūrė versiją, pagal kurią šaudmenys buvo skirti vienam Vakarų karinės apygardos karinių junginių, dislokuotų Pamaskvyje.

„Krovinys buvo gabenamas laikantis galiojančių saugumo reikalavimų. Visi šaudmenys vežami nesukomplektuoti ir nekelia pavojaus.

Per visą vagono kelionę buvo užtikrinamas reikiamas krovinio apsaugos lygis. Šis krovinys bus greitai nukreiptas nustatytu maršrutu“, – pranešė karinės žinybos spaudos tarnyba.

Bet geležinkelių tarnybos, patikrinusios duomenis pagal savo dokumentus, išsiaiškino, kad generolai meluoja. Vagonas atvažiavo į Pamaskvį iš Vladikaukazo – Šiaurės Osetijos sostinės.

Į ten jis atvyko prikrautas „karinio turto“, o atgal esą grįžo tuščias – taip buvo rašoma oficialiuose dokumentuose. Kaip dabar pareiškė Šiaurės Osetijos geležinkelininkai, jis turėjo iš tiesų būti tuščias – jie tiesiog pamiršo vagoną iškrauti.

Bet tiriama ir kita versija. Neatmestina, jog sviedinius pavogė kariškiai ar Vladikaukazo stoties darbuotojai, kad juos slapta parduotų.

Šaudmenis galima panaudoti bet kur: 125 mm sviedinys tinka faktiškai visų kartų sovietiniams ir Rusijos tankams, tokią pat ginkluotę turi ir kitos šalys.

Galėjo įvykti tragedija

Ekspertai tvirtina, kad vagonui sprogus padariniai galėjo būti tragiški.

„Sprogus tokiam trotilo kiekiui, duobės spindulys būtų apie 10 metrų, o gylis – maždaug 5 metrai.

Sprogmenis panaudojus susidarytų tūkstančio kubinių metrų tūrio griaunamosios jėgos rutulys. Viskas, kas patektų į šio rutulio spindulį, būtų sugriauta. Tačiau bene didžiausias pavojus – sviedinių skeveldrų išsisklaidymas. Šiuo atveju jų išsisklaidymo spindulys siektų iki 3 kilometrų“, – pasakojo išminavimo ir sprogdinimo darbų centro „Fort“ direktorius Andrejus Kostiukovas.

Tai reiškia, kad jeigu sviediniai būtų sprogę Perovo stotyje, žuvusiųjų ir sužeistųjų skaičius būtų siekęs tūkstančius.

Atsitiktinai rasti sprogmenys dabar jau vėl atsidūrė kariškių rankose.

Pirmadienio pavakarę iš Vyriausiosios raketų ir artilerijos valdybos saugojimo skyriaus atvyko kolona, kurią sudarė trys krovininės mašinos „Ural“ ir šaudmenų specialistai bei kareiviai.

Jie sviedinius perkrovė į transporto priemones – saugoma ir automobilių inspekcijos lydima kolona juos išvežė į saugojimo skyriaus būstinę Kiržače.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.