Rusijoje nevaržomai plinta mirtinas virusas

Jekaterinburge taip padaugėjo užsikrėtusiųjų žmogaus imunodeficito virusu (ŽIV), kad Rusijos sveikatos apsaugos pareigūnai jau paskelbė epidemiją. Virusą turi beveik 2 procentai miesto gyventojų.

Ekspertų teigimu, užsikrėtusiųjų ŽIV Rusijoje gali būti net 1,5 milijono.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Ekspertų teigimu, užsikrėtusiųjų ŽIV Rusijoje gali būti net 1,5 milijono.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir „Lietuvos rytas“ inf.

Nov 4, 2016, 9:34 AM, atnaujinta May 9, 2017, 3:44 PM

Vietos sveikatos apsaugos ministrės pavaduotoja Tatjana Savinova pranešė, kad ketvirtame pagal dydį Rusijos mieste, kuriame gyvena apie 1,5 mln. žmonių, ŽIV užsikrėtę mažiausiai 27 tūkst.

Tačiau tai – ne vienintelis nuo epidemijos kenčiantis regionas. Visoje Rusijoje daugėja naujų užsikrėtimo atvejų, mat šalis draudžia kitose pasaulio dalyse paplitusius būdus apsisaugoti nuo viruso.

Antai čia į reabilitacijos įstaigas pakliuvusiems narkomanams netaikoma metadono terapija, turinti atstoti pavojingesnius narkotikus. Taip pat retai leidžiama panaudotus švirkštus pasikeisti naujais.

Oficialiais duomenimis, šiuo metu Rusijoje yra 800 tūkst. ŽIV turėtojų, o vien pernai užfiksuota 100 tūkst. naujų užsikrėtimo atvejų.

Tačiau, kaip teigia ekspertai, šalyje, kurioje nėra plačiai kalbama apie užsikrėtimo riziką, o tyrimai atliekami retai, tikrasis užsikrėtusiųjų skaičius gali siekti ir 1,5 mln. O jeigu niekas nesikeis, kas penkerius metus ŽIV turėtojų šalyje skaičius padvigubės.

Dažniausiai virusu užsikrečia narkotikus nesteriliais švirkštais besileidžiantys rusai. Tad ir daugiausia ŽIV turėtojų yra dideliuose pramoniniuose Pietų Sibiro miestuose arba palei narkotikų prekybos maršrutus, besidriekiančius nuo Centrinės Azijos iki Europos.

Jekaterinburge ir visoje Sverdlovsko srityje situacija ypač bloga, tačiau miesto valdžios atstovai mano kitaip.

„Visuose šalies pramoniniuose miestuose užsikrėtusių yra daug, tačiau Jekaterinburgas tiesiog atidžiau seka užsikrėtusius žmones ir nebijo kalbėti apie šią problemą“, – teigė miesto meras Jevgenijus Roismanas.

Praėjusią savaitę Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas pasirašė naują vyriausybės strategiją, kuria bus siekiama užkirsti kelią naujiems užsikrėtimo ŽIV atvejams ir suteikti galimybę AIDS susirgusiems žmonėms gauti geresnį gydymą.

Rusijos federalinio AIDS centro vadovas Vadimas Pokrovskis pernai teigė, jog virusas jau taip paplitęs, kad juo užsikrėsti dabar gali vis didesnė visuomenės dalis.

„Epidemija plečiasi. Deja, priemonės, kurių mes ėmėmės, buvo nepakankamos“, – pripažino Federalinio AIDS centro vadovas.

Pasaulio sveikatos organizacijos teigimu, prie to galėjo prisidėti ir pastaraisiais metais sugriežtinti įstatymai, trukdantys LGBT bendruomenės nariams gauti tinkamas ŽIV prevencijos paslaugas.

Jungtinių Tautų agentūros UNAIDS paviešinta ataskaita skelbė, kad Rusija pasižymi stebėtinai neefektyvia ŽIV ir narkotikų vartojimo ribojimo politika.

V.Pokrovskio skaičiavimais, beveik penktadalis Rusijos narkotikų vartotojų yra užsikrėtę šiuo virusu. O nuo pirmojo ŽIV atvejo, užfiksuoto 1987 metais, Rusijoje nuo AIDS jau mirė 204 tūkst. žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.