Turkijos policija suėmė kurdiškos partijos lyderius ir parlamento narių

Partija: „Tai – demokratijos pabaiga“

Turkijos policija suėmė kurdiškos partijos lyderius ir parlamento narių<br>AFP/ Scanpix asociatyvi nuotr.
Turkijos policija suėmė kurdiškos partijos lyderius ir parlamento narių<br>AFP/ Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf,

Nov 4, 2016, 6:00 AM, atnaujinta May 9, 2017, 4:10 PM

Vienas iš HDP pirmininkų Selahattinas Demirtasas buvo suimtas savo namuose pietvakariniame Dijarbakyro mieste, o jo kolegė Figen Yuksekdag sulaikyta Ankaroje, atliekant tyrimą dėl terorizmo, pranešė valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

Jų areštas veikiausiai buvo dalis didelio masto operacijos prieš HDP – trečią didžiausią partiją Turkijos parlamente, turinčią 59 vietas, pagrindinę kurdų mažumos politinę atstovę.

S.Demirtasas ir F.Yuksekdag per kelis pastaruosius mėnesius buvo jau ne kartą atsidūrę tyrėjų akiratyje, bet šis atvejis buvo pirmasis, kai kuris nors iš jų buvo sulaikytas.

Saugumo operacijos įvyko po vidurnakčio. S.Demirtasas savo „Twitter“ žinutėje, paskelbtoje 1 val. 30 min. vietos (0 val. 30 min. Lietuvos) laiku, nurodė, kad policija atvyko į jo namus ir kad jis tuojau bus suimtas.

Televizija NTV pranešė, kad šiedu politiniai veikėjai kaltinami skleidę uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK) propagandą, o Anatolijos naujienų agentūra nurodė, kad S.Demirtasas kaltinamas išprovokavęs smurtą per žmonių gyvybių nusinešusius protestus 2014-ųjų spalį.

Suimtieji taip pat nevykdė prokurorų reikalavimų duoti parodymus, sakoma pranešime.

Kaip praneša Turkijos vidaus reikalų ministerija, suimta iš viso 11 HDP įstatymų leidėjų, įskaitant abu lyderius.

Koordinuoti reidai buvo surengti Turkijos pietryčių regione, įskaitant Diyarbakyro, Vano ir Bingolio miestus.

Policija taip pat vykdo kratą partijos pagrindinėje būstinėje Ankaroje.

Tarp sulaikytųjų yra iškilus įstatymų leidėjas Sirri Surreya Onderas. Jis pastaruoju metu buvo atsakingas už kontaktus su kalinamu PKK lyderiu Abdullah Ocalanu.

Taip pat buvo areštuotas HDP frakcijos parlamente seniūnas Idrisas Balukenas.

Šie įstatymų leidėjai buvo suimti, kai parlamentas anksčiau priėmė rezoliuciją panaikinti savo narių teisinę neliečiamybę.

Partija: „Tai – demokratijos pabaiga“

Turkijos policijos reidai per kuriuos buvo suimti 11 parlamentarų iš prokurdiškos Liaudies demokratinės partijos (HDP), įskaitant du jos lyderius, žymi „demokratijos pabaigą“ šalyje, sakoma penktadienį paskelbtame partijos pareiškime. 

„Šių priemonių tikslas – uždaryti trečią didžiausią partiją parlamente. Tai tamsi diena ne tik mūsų partijai, bet (ir) visai Turkijai bei regionui, nes tai reiškia demokratijos Turkijoje pabaigą“, – sakoma pareiškime, kuriame HDP taip pat žada nepasiduoti šiai „diktatoriškai politikai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.