Turkijos opozicinio laikraščio darbuotojams skirtas ikiteisminis suėmimas

Stambulo teismas

Turkijoje po liepos 15 dieną surengto nepavykusio pučo tęsiasi neramumai, mat valdžia bando „išvalyti“ šalį nuo savo priešininkų.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Turkijoje po liepos 15 dieną surengto nepavykusio pučo tęsiasi neramumai, mat valdžia bando „išvalyti“ šalį nuo savo priešininkų.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 5, 2016, 9:40 AM, atnaujinta May 9, 2017, 1:58 PM

Tarptautinė bendruomenė vis labiau nerimauja dėl to, kaip Turkijoje prieš prezidento Recepo Tayyipo Erdogano kritikus naudojamasi nepaprastąja padėtimi, paskelbta po nesėkmingo liepos 15-osios bandymo įvykdyti karinį perversmą.

Devyni opozicinės prokurdiškos Liaudies demokratinės partijos (HDP) parlamentarai, tarp jų – partijos lyderiai Selahattinas Demirtasas ir Figen Yuksekdag, penktadienį teismų buvo sulaikyti kardomajam kalinimui iki prasidės jų teismo procesai dėl kaltinimų terorizmu.

Tarp devynių anksčiau šią savaitę areštuotų ir dabar sulaikytų „Cumhuriyet“ darbuotojų yra vieni garsiausių Turkijos žurnalistų, pranešė valstybinė Anatolijos naujienų agentūra ir privati „Dogan“.

Tai vyriausiasis redaktorius Muratas Sabuncu, karikatūrininkas Musa Kartas ir skiltininkas Kadri Gurselas. Jie kaltinami ryšiais su kurdų kovotojų Kurdistano darbininkų partija (PKK) ir Jungtinėse Valstijose gyvenančio turkų dvasininko Fethullah Guleno judėjimu, kaltinamu dėl liepos 15-osios bandymo įvykdyti perversmą.

Kaip ir minėti devyni HDP parlamentarai, jie liks už grotų iki teismo, kurio data dar nepaskirta.

Pirmadienį per reidus, dar labiau padidinusius susirūpinimą dėl spaudos laisvės padėties Turkijoje, buvo sulaikyta iš viso 13 „Cumhuriyet“ darbuotojų.

Devyni jų buvo grąžinti kardomajam kalinimui, o skiltininkai Hikmetas Cetinkay) ir Aydinas Enginas dėl amžiaus ir sveikatos buvo paleisti, bet bus prižiūrimi, sakoma pranešimuose.

Dar du įtariamieji – laikraščio vyriausiasis buhalteris Gunseli Ozaltay ir buvęs vyriausiasis buhalteris Bulentas Yeneras – buvo paleisti nepateikus jiems kaltinimų.

Tuo tarpu penktadienį areštuoti S.Demirtasas ir F.Yuksekdag naktį praleido už grotų. Nors jų teismo posėdžiai vyko šalies pietryčiuose esančiame Dijarbakyro mieste, abu jie buvo nuskraidinti į kalėjimus Turkijos vakaruose – toli nuo savo šalininkų tvirtovių.

S.Demirtasas dabar yra laikomas kalėjime Edirnės provincijoje netoli Graikijos ir Bulgarijos sienų, o F.Yuksekdag buvo nuskraidinta į Kodžaelio provinciją ryčiau Stambulo, sakoma pranešimuose.

Daugelio nuomone, Ankaros vyriausybė naudojasi sužlugdytu puču kaip dingstimi nutildyti opoziciją. Turkijos sąjungininkės Vakaruose išreiškė susirūpinimą dėl veiksmų prieš „Cumhuriyet“ ir HDP.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.