Australija atmetė įstatymo projektą dėl gėjų santuokų

„Traukitės iš kelio“, – sakė jis per įnirtingus debatus.

Debatai dėl gėjų santuokų Australijoje vyksta daugiau kaip dešimtmetį.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Debatai dėl gėjų santuokų Australijoje vyksta daugiau kaip dešimtmetį.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 7, 2016, 3:15 PM, atnaujinta Apr 18, 2017, 3:14 PM

Senatas – aukštieji parlamento rūmai – 33 balsais atmetė koalicinės vyriausybės bandymą surengti plebiscitą šiuo klausimu. Už projektą balsavo 29 senatoriai.

Įstatymo projektą Senatui, kur vyriausybė neturi daugumos, pateikė generalinis prokuroras George'as Brandisas, nors ir tikėtasi, kad opozicinės leiboristų ir žaliųjų partijos sužlugdys projektą.

Vyriausybė ne kartą perspėjo, kad projekto atmetimas daugeliui metų atidės tos pačios lyties asmenų santuokas. G.Brandisas ragino Senatą „liautis žaidus politiką su gėjų gyvenimais“.

„Traukitės iš kelio“, – sakė jis per įnirtingus debatus.

Opozicija tvirtino, kad plebiscitas išprovokuotų žalingus debatus prieš gėjų ir lesbiečių bendruomenę, ir vietoj jo reikalavo surengti tiesioginį balsavimą parlamente.

Debatai dėl gėjų santuokų Australijoje vyksta daugiau kaip dešimtmetis ir konservatorių ministras pirmininkas Malcolmas Turnbullas tikėjosi šį klausimą išspręsti plebiscitu vasario 11 dieną.

Tačiau leiboristai sakė, kad siūlomas 15 mln. rinkėjų plebiscitas brangiai atsieitų ir suskaldytų visuomenę, be to, potencialiai būtų žalingas homoseksualius santykius palaikantiems žmonėms ir jų šeimoms.

Nors visuomenė tvirtai remia santuokų lygybę, Australija yra laikoma šiuo klausimu atsiliekanti nuo kitų šalių.

Tos pačios lyties asmenų poros daugumoje Australijos valstijų gali įregistruoti civilines sąjungas ar savo santykius, bet pagal federalinius įstatymus jie nelaikomi susituokusiais asmenimis.

M.Turnbullas, kuris seniai remia gėjų santuokas, įrodinėjo, kad plebiscitas, kuris kainuotų maždaug 170 mln. Australijos dolerių (116 mln. eurų), sudarytų sąlygas visiems australams išreikšti savo nuomonę.

Ministras pirmininkas tvirtino, kad jei šis balsavimas įvyktų, žemieji parlamento rūmai užtikrintų, kad gėjų santuokos būtų legalizuotos, nors plebiscitas ir nebūtų įpareigojamas.

Leiboristų lyderis Billas Shortenas spalio mėnesį žadėjo blokuoti plebiscitą ir sakė: „Ši šalis neturi teisės plebiscitu nuspręsti dėl kai kurių ... australų santuokų ir santykių.“

„Australija yra ne tai. Santuokų lygybę galėtume paversti realybe šiandien, surengdami laisvą balsavimą parlamente; būtent tai reikėtų padaryti“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.