Prasidėjos derybos dėl dešimtmečius suskilusio Kipro suvienijimo

Besivaržantys Kipro lyderiai

Derybose dalyvauja Kipro graikų lyderis Nicosas Anastasiades (dešinėje) ir Kipro turkų lyderis Mustafa Akinci (kairėje).<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Derybose dalyvauja Kipro graikų lyderis Nicosas Anastasiades (dešinėje) ir Kipro turkų lyderis Mustafa Akinci (kairėje).<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-11-07 12:53, atnaujinta 2017-04-18 15:23

Penkias dienas Šveicarijos Mont Pelerino kurorte truksiančios taikos derybos prasidėjo pirmadienį. Jose dalyvauja Kipro graikų lyderis Nicosas Anastasiades ir Kipro turkų lyderis Mustafa Akinci. Atidarymo posėdyje dalyvauja ir Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas.

Paskutinis svarbus derybų etapas žlugo 2004 metais, kai Kipro graikai atmetė tuometinio JT vadovo Kofi Annano parengtą pasiūlymą. Derybos dėl Kipro suvienijimo atnaujintos tik pernai gegužę.

Saloje esanti šalis susiskaldžiusi nuo 1974 metų. Beveik vienu dešimtmečiu vėliau, Kipro turkai paskelbė nepriklausomą valstybę, bet ją pripažino tik Ankara.

Šeštadienį Šiaurės Kipro Turkų Respublikos lyderis M.Akinci susitiko su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu ir politikai patvirtino esą pasiryžę Šveicarijoje surasti taikų sprendimą.

N.Anastasiades praėjusią savaitę sakė, kad, norint derybose pasiekti progresą, abi pusės privalo pristatyti žemėlapius, vaizduojančius, kiek teritorijos pateks į kiekvienos federalinės valstybės administracinę zoną.

Savo ruožtu M.Akinci siūlė, kad visi civiliai galėtų gyventi bet kurioje suvienytos salos vietoje, kurią tik jie pasirinks. Tačiau lyderis sakė, kad tik penktadalis Kipro graikų, kurie renkasi gyventi Kipro turkų teritorijoje, gautų balsavimo teises.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.