Pietų Korėjos prezidentė nusileido parlamentui: leis rinkti jos premjerą

Pietų Korėjos prezidentė

Park Geun-hye yra įsitraukusi į skandalą, kuris sukrėtė visą šalį.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Park Geun-hye yra įsitraukusi į skandalą, kuris sukrėtė visą šalį.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AP ir lrytas.lt inf.

Nov 8, 2016, 11:55 AM, atnaujinta Apr 18, 2017, 11:28 AM

Park Geun-hye, prieš kurią protestavo dešimtys tūkstančių žmonių, sprendimas, paskelbtas vykstant tyrimui dėl to, ar viena paslaptinga patikėtinė manipuliavo vyriausybės sprendimais, galėtų smarkiai apriboti jos galimybes valdyti likusius 15 jos kadencijos mėnesių.

Prezidentės sprendimas, priimtas per antradienio susitikimą su Nacionalinio Susirinkimo pirmininku Chung Sye-kyunu, reiškia, kad liberalus premjeras, kurį ji paskyrė praėjusią savaitę, norėdama nuraminti augantį pyktį, tikriausiai bus pakeistas. Vis dėlto opozicijos ir valdančiosios partijos parlamentarai pirma turi susitarti dėl kitos kandidatūros.

Pietų Korėjoje premjerą, antrąjį pagal rangą šalies pareigūną, paprastai skiria prezidentas. Politiniai ginčai dėl vyriausybės vadovo vyksta opozicijos deputatams reikalaujant, kad Park Geun-hye atsiribotų nuo vidaus politikos dėl skandalo, įtraukusio prezidentės ilgametę patikėtinę Choi Soon-sil, neturinčią jokio oficialaus posto vyriausybėje.

Prezidentinės prerogatyvos skirti premjerą perleidimas dar labiau politiškai susilpnins prezidentę. Pritarimas jos darbui ir taip yra itin mažas; visuomenė ragina ją atsistatydinti.

Anksčiau antradienį Pietų Korėjos prokurorai dėl šio skandalo surengė kratas šalies didžiausios ir pelningiausios kompanijos „Samsung Electronics“ biure Seule.

Seulo centrinio rajono prokuratūra kratą „Samsung“ biure susiejo su skandalo tyrimu, bet kitų detalių nepateikė. Šalies naujienų agentūra „Yonhap“ pranešė, kad tyrėjai tikrina įtarimus, kad „Samsung“ suteikė Choi Soon-sil dukteriai neteisėtą finansinę pagalbą.

Savaitgalį Seulo gatvėse protestavo dešimtys tūkstančių žmonių, kurie reikalavo Park Geun-hye pašalinimo iš posto.

Korėjos profesinių sąjungų konfederacijos – karingesniosios iš dviejų didelių šalies profesinių sąjungų grupių – atstovas Nam Jeong-su prognozavo, kad ateinantį šeštadienį prie prezidentūros rūmų žygiuos 150 tūkst. profesinių sąjungų narių ir dar kažkiek jų šalininkų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.