Opozicija atmeta Pietų Korėjos prezidentės pasiūlytą krizės sprendimo būdą

Pietų Korėjos opozicinės

Opozicija atmeta Pietų Korėjos prezidentės pasiūlytą krizės sprendimo būdą<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Opozicija atmeta Pietų Korėjos prezidentės pasiūlytą krizės sprendimo būdą<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf,

Nov 9, 2016, 12:16 PM, atnaujinta Apr 18, 2017, 9:42 AM

Šalies prezidentė anksčiau sakė, kad leis opozicijos valdomam parlamentui rinkti premjerą, darydama didelę politinę nuolaidą, kai stiprėja pyktis dėl piktnaudžiavimo skandalo, kurį jai sunkiai sekasi slopinti.

Tačiau opozicija pareiškė, kad Park Geun-hye pasiūlymas yra pernelyg „neaiškus“, ir paragino ją garantuoti, kad naujajam premjerui būtų suteikta visiška laisvė rinktis ministrus, spręsti valstybės reikalus ir dirbti be įsikišimo.

„To net neverta svarstyti“, – pareiškė trys šalies opozicinės partijos bendrame pranešime spaudai.

Park Geun-hye susiduria su didžiuliu spaudimu trauktis iš posto dėl skandalo, kuriame figūruoja ir jos artima draugė Choi Soon-sil. Pastaroji buvo areštuota dėl kaltinimų sukčiavimu ir piktnaudžiavimo įgaliojimais.

Šie kaltinimai siejami su pareiškimais, kad Choi Soon-sil pasinaudojo savo draugyste su prezidente ir spaudė bendroves, tokias kaip elektronikos milžinė „Samsung“, aukoti dideles sumas pinigų ne pelno fondams, o ji tas lėšas naudodavo asmeniniams tikslams.

Jai taip pat metami kaltinimai kišimusi į vyriausybės reikalus – pavyzdžiui, siūlant kandidatus užimti aukštus postus.

Niūrūs pranešimai apie neigiamą Choi Soon-sil įtaką prezidentei lėmė rekordiškai žemus jos populiarumo reitingus bei išprovokavo masinius protestus gatvėse, per kuriuos buvo reikalaujama, kad ji atsistatydintų.

Park Geun-hye bandė atkurti pasitikėjimą jos administracija ir performavo ministrų kabinetą bei patarėjų tarybą, ir pasiūlė naują, liberalų kandidatą į premjerus, nepriklausantį valdančiajai konservatyviai partijai „Saenuri“.

Visgi opozicinės partijos nurodė nepritarsiančios jos iškeltai kandidatūrai motyvuodami tuo, kad su jais nebuvo tinkamai tartasi.

Park Jie-wonas, antros pagal dydį šalyje opozicinės Liaudies partijos prezidentas, sakė, kad prezidentė griebėsi taktikos „skaldyk ir valdyk“, sėdama sėja nesantaiką tarp savo oponentų ir leisdama jiems ginčytis, kas turi tapti naujuoju premjeru.

„Mes jau pakliuvome į prezidentės spąstus“, – žurnalistams sakė politikas veteranas.

„Be to, šia vilkinimo taktika siekiama laimėti laiko“, – pridūrė jis.

Prezidentūra – Mėlynieji rūmai – trečiadienį pareiškė, kad prezidentė pasielgė nuoširdžiai pasiūlydama pasidalyti galiomis su opozicinėmis partijomis. Ji pakvietė valdančiosios ir opozicinių partijų lyderius susitikti ir aptarti detales.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.