Pasaulio reakcija į D. Trumpo laimėjimą: kas sveikino, o kas išsigando?

JAV prezidento postą užsitikrinus respublikonų kandidatui, ekscentriškajam milijardieriui Donaldui Trumpui, vieni puolė į ašaras, kiti – šokinėjo iš džiaugsmo. Savo nuomonę apie rinkimų rezultatus pareiškė ir skirtingų šalių politikai.

Pasaulis skirtingai reagavo į D.Trumpo laimėjimą.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Pasaulis skirtingai reagavo į D.Trumpo laimėjimą.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
M.le Pen viena pirmųjų pasveikino D.Trumpą pergalės proga.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
M.le Pen viena pirmųjų pasveikino D.Trumpą pergalės proga.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
D.Trumpo laimėjimu džiaugėsi ir Ispanijos premjeras M.Rajoy.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
D.Trumpo laimėjimu džiaugėsi ir Ispanijos premjeras M.Rajoy.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2016-11-09 09:30, atnaujinta 2017-04-18 09:58

Skubėjo pasveikinti

Viena pirmųjų D.Trumpo pergale pasidžiaugė Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų atstovė Marine le Pen. Ji pasveikino laisvuosius JAV piliečius teisingai pasirinkus.

D.Trumpą pasveikino ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas – jis būsimajam JAV lyderiui nusiuntė telegramą. V.Putinas išreiškė viltį, kad pavyks pagerinti Maskvos ir Vašingtono santykius.

D.Trumpo laimėjimu džiaugėsi ir Ispanijos premjeras Mariano Rajoy. Socialinio tinklo paskyroje jis rašė: „Siunčiu sveikinimus D.Trumpui. Toliau dirbsime su JAV, mūsų svarbiu partneriu, siekdami stiprinti saitus.“

Japonija, viena pagrindinių JAV sąjungininkių, sakė, kad sieks glaudžiai bendradarbiauti su D.Trumpu, nes tik taip galės užtikrinti stabilumą Azijos-Ramiojo vandenyno regione.

Japonijos premjero Shinzo Abe padėjėjas Katsuyuki Kawai pranešė planuojantis skristi į Vašingtoną susitikti su D.Trumpu jau kitą savaitę.

Išliko santūrūs 

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovė Federica Mogherini buvo santūri. „ES ryšiai su JAV yra stipresni nei kokie nors pokyčiai politikoje. Ir toliau dirbsime kartu“, – savo socialinio tinklo paskyroje rašė F.Mogherini. 

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė sakė gerbianti JAV piliečių sprendimą. „Amerikos žmonės apsisprendė, gerbiame jų pasirinkimą. Pasitikime Jungtinėmis Valstijomis, nes tai tvirčiausios ir artimiausios mūsų sąjungininkės“, – prezidentės spaudos tarnybos trečiadienį išplatintame garso įraše sakė D.Grybauskaitė. 

Čekijos ES reikalų valstybės sekretorius Tomas Prouza neslėpė nusivylimo JAV prezidento rinkimų rezultatais. „Man labai liūdna matyti, kaip lengva sėti neapykantą ir didinti susiskaldymą Amerikoje. Galiu tik viltis, kad kai kurie dalykai, išsakyti rinkimų kampanijos metu, tebuvo kalbos, nevirsiančios realybe, nes ES reikia JAV, o Amerikai reikia Europos“, – teigė T.Prouza.

Vokietijos gynybos ministrė Ursula von der Leyen sakė esanti šokiruota. „Tikiuosi, D.Trumpas suvokia, kad tai nebuvo balsai už jį, o prieš Vašingtoną, prieš politinį elitą“, – sakė vokietė. Tiesa, ji pridūrė, kad toks yra amerikiečių sprendimas ir su juo reikia susitaikyti.

„Europa turi būti pasiruošusi daugiau investuoti į savo saugumą. JAV tikėsis didesnio Vokietijos indėlio NATO“, – teigė U.von der Leyen.

Pramogų pasaulio atstovai liūdi 

Ne vienas pramogų pasaulio atstovas, prieš rinkimus demonstravęs paramą demokratei Hillary Clinton, paaiškėjus balsavimo rezultatams tikino nusivylęs ir netgi braukiantis ašarą. 

Dainininkė Ariana Grande savo socialinio tinklo paskyroje rašė negalinti sulaikyti ašarų dėl JAV rinkimų rezultatų.

Aktorė Amanda Seyfried taip pat teigė esanti nusivylusi. ƒ“Galbūt tai reiškia, kad pasiekėme dugną ir žemiau ristis nebegalime, tad liks kilti aukštyn“, – rašė ji savo socialinio tinklo paskyroje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?