Lenkijos nacionalistai susiriejo su „Facebook“. Įsikišo net ministrai

Lenkijoje kraštutinių dešiniųjų pažiūrų organizacijos įsivėlė į konfliktą su „Facebook“ įkūrėjais. Pagalbos jie kreipėsi net į aukščiausius šalies politikus. Pastarieji savo ruožtu pažadėjo nelikti nuošalyje.

Lenkijos nacionalistų pyktį sukėlė Nepriklausomybės eitynių paskyros socialiniame tinkle „Facebook“ užblokavimas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Lenkijos nacionalistų pyktį sukėlė Nepriklausomybės eitynių paskyros socialiniame tinkle „Facebook“ užblokavimas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Šis kraštutinių dešiniųjų Lenkijos nacionalistų naudojamas simbolis siejamas su neapykantos kurstymu.
Šis kraštutinių dešiniųjų Lenkijos nacionalistų naudojamas simbolis siejamas su neapykantos kurstymu.
Daugiau nuotraukų (2)

Ana Daukševič („Lietuvos rytas“)

Nov 10, 2016, 2:14 PM, atnaujinta Apr 18, 2017, 7:28 AM

Socialinio tinklo „Facebook“ administratorius supykdę Lenkijos kraštutinių dešiniųjų organizacijų nariai sulaukė bausmės – daugelio jų paskyros buvo uždarytos.

Tokio pat likimo sulaukė ir grupės, kuriose jie dalijosi savo įžvalgomis ir organizavo lapkričio 11 dienos Nepriklausomybės dienos maršą.

Supykę dėl tokio socialinio tinklo vadovų elgesio jie jau kreipėsi į šalies vidaus reikalų ir administracijos ministrą Mariuszą Blaszczaką bei skaitmeninių reikalų ministrę Anną Strezynską.

Pastaroji pranešė, kad jau susisiekė su „Facebook“ atstovais ir prašo susitikti.

Įdomu tai, kad supykę nacionalistai pabandė įkąsti „Facebook“, užblokavę šio tinklo administracijos paskyras „Twitter“ .

Jie tikino neleisiantys skaityti savo įrašų tol, kol „Facebook“ neatšauks jų paskyrų uždarymo.

Bet toks žingsnis atrodo mažų mažiausiai juokingas. Vargu ar „Facebook“ administracija iš tiesų seka ir skaito kiekvieno žmogaus įrašus.

Gavo gausybę skundų

Kraštutinių dešiniųjų pažiūrų organizacijos ir jų nariai nemalonumų sulaukė prieš kiek daugiau nei savaitę.

Staiga jie pamatė, kad jų administruojamos paskyros populiariame socialiniame tinkle buvo uždarytos.

Tarp tokių atsidūrė paskyros „Nepriklausomybės eitynės“, „Nacionalinė radikalų stovykla“, „Lenkijos jaunimas“ ir „Nacionalinis judėjimas“. Užblokuoti ir asmeniniai kai kurių veikėjų profiliai.

Nacionalistai į tai reagavo skaudžiai, nes per socialinį tinklą jie, be kita ko, rinko lėšas lapkričio 11-ąją Varšuvoje turinčioms įvykti Nepriklausomybės eitynėms.

Kaip paaiškino „Facebook“ atstovai, paskyros buvo užblokuotos sulaukus daugybės kitų socialinių tinklų vartotojų skundų. Mat nacionalistų puslapiuose buvo skelbiama su šio socialinio tinklo taisyklėmis nesuderinama informacija – kurstoma rasinė, etninė ar seksualinė neapykanta.

„Nepriklausomybės eitynių paskyra buvo uždaryta sulaukus gausybės skundų. Pamatėme ne vieną įrašą, kuris prieštarauja mūsų taisyklėms“, – paaiškino „Facebook“ politikos Europoje, Viduriniuose Rytuose ir Afrikoje direktoriaus pavaduotojas Richardas Allanas.

Tuo metu Rasistinių ir ksenofobinių stebėjimų centro direktorius Pawelas Gawelas neslėpė, kad būtent jis su savo kolegomis ir pasistengė, kad nacionalistų paskyros būtų blokuojamos.

„Ieškojome jų paskyrose pareiškimų, prieštaraujančių „Facebook“ taisyklėms, ir apie tai pranešdavome. Prie mūsų prisijungė kelios dešimtys organizacijų“, – sakė P.Gawelas.

Tačiau nacionalistai tokių kalbų girdėti nepanoro. Jie dėl užblokuotų paskyrų apkaltino „Facebook“ atstovus Lenkijoje. Todėl šiandien planuoja surengti prie jų būstinės protesto akciją. Maža to, jie parengė peticiją, kurią ketina išsiųsti pačiam „Facebook“ įkūrėjui Markui Zuckerbergui.

„Reikalaujame, kad Sylwia de Weydenthal būtų atstatydinta iš „Facebook“ atstovybės Lenkijoje direktoriaus pareigų“, – rašė kraštutinių dešiniųjų organizacijų nariai savo peticijoje internete, kurią palaikė jau 14 tūkst. asmenų.

Nacionalistai kaltino ir pačią S.de Weydenthal, esą ji savo paskyroje dalijasi informacija, prieštaraujančia šio socialinio tinklo taisyklėms.

Tačiau, kaip paaiškėjo, ji net nėra „Facebook“ Lenkijoje direktorė, o tik viena darbuotojų.

Sulaukė palaikymo

Kraštutinių dešiniųjų pažiūrų organizacijos sulaukė ir kai kurių žiniasklaidos atstovų palaikymo.

„Karas, kurį paskelbė „Facebook“ atstovybė Lenkijoje Nepriklausomybės eitynėms, kelia susirūpinimą.

Ir kalbame ne vien apie eitynes, o apie tai, kad kažkokia užsienio įmonė be jokio teisinio pagrindo sprendžia, kiek laisvės galima suteikti lenkų saviraiškai“, – savo „Facebook“ paskyroje parašė žurnalistas Rafalas Ziemkiewiczius.

Į šią akciją įsitraukė ir „Super Express“ leidinio redaktorius Slawomiras Jastrzebowskis. Jis savo „Facebook“ paskyroje paskelbė Nepriklausomybės eitynių plakatą, o netrukus po to jo paskyra buvo užblokuota 24 valandoms.

Dėl tokio elgesio jis neslėpė pasipiktinimo. Tiesa, netrukus paskyra vėl veikė, tačiau S.Jastrzebowskis įniršęs nusprendė ją paprasčiausiai ištrinti.

„Tai pasirodė esąs cenzūros portalas“, – piktinosi vyras. Tačiau, kaip paaiškėjo, „Facebook“ pyktį jis užtraukė dėl to, kad Nepriklausomybės eitynių plakate matomas simbolis, kurį įprastai naudoja Lenkijos nacionalistai.

Pasak „Facebook“ atstovų, jis draudžiamas socialiniame tinkle dėl sąsajų su neapykantos kurstymu.

Įsikišo net ministrai

Nacionalistai neapsiribojo tik peticijomis ir pasipiktinimais internete.

„Čia yra Lenkija, o ne laukinių gyvūnų rezervatas. Tai jūs čia esate svečiai, „Fecebook“ atstovai“, – šaukė „Twitter“ paskyroje Nepriklausomybės eitynių bendruomenė. O netrukus po to jie kreipėsi į vidaus reikalų ir administracijos ministrą M.Blaszczaką bei skaitmeninių reikalų ministrę A.Strezynską.

„Norime atkreipti dėmesį, kad ši problema gerokai prieštarauja mūsų šalies konstitucijai ir neigiamai veikia valstybės saugumą“, – kreipimesi rašė nacionalistai.

„Suprantu problemą, tačiau „Facebook“ yra už mūsų įstatymų ribų. Prašiau pasikalbėti su atitinkamais asmenimis jų įmonėje“, – jiems atsakė A.Strezynska.

Netrukus savo socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje ministrė pridūrė: „Problemą bandau išspręsti taip, kaip manau esant geriausia. Vadovaujuosi įstatymais ir veikiu pagal savo kompetenciją, kad išspręsčiau konfliktą, o ne įpilčiau dar daugiau žibalo į ugnį.“

Atrodo, ministrės pastangos vis dėlto nenuėjo veltui. Praėjusios savaitės pabaigoje „Facebook“ atstovybė Lenkijoje nusprendė nutraukti Nepriklausomybės eitynių paskyros blokavimą – ji vėl tapo prieinama net 250 tūkst. jos narių.

„Suprantame, kad Nepriklausomybės dienos minėjimas yra svarbus visiems Lenkijos piliečiams.

Todėl tik įspėjome paskyros administratorius, kad būtina laikytis „Facebook“ taisyklių, ir paskyrą padarėme vėl prieinamą“, – teigė R.Allanas.

Tokio žingsnio jis ėmėsi ne tiktai dėl prasidėjusios nacionalistų pasipiktinimo bangos, bet ir dėl Lenkijos politikų. Mat „teisinėmis priemonėmis“ išspręsti konfliktą pagrasino pats teisingumo viceministras Patrykas Jakis.

„Analizuosime situaciją ir spręsime, ką galime padaryti. Akivaizdu, kad tai, ką daro „Facebook“, prašosi dangaus bausmės. Lenkijos patriotinės paskyros yra itin dažnai persekiojamos“, – tvirtino viceministras.

Į konflikto su „Facebook“ pasiutpolkę įsitraukė ir kiti valdžios atstovai. Parlamento narys Marekas Jakubiakas netgi pagrasino kreiptis į Generalinę prokuratūrą bei šalies ombudsmeną.

Įdomu tai, kad politikas netrukus prisikalbėjo ir pats, – įdėjęs nuotrauką, kurioje matomas „Facebook“ draudžiamas ženklas, pats sulaukė paskyros uždarymo.

Nors konfliktas, regis, baigia išsikvėpti, Nepriklausomybės eitynių paskyra vėl veikia, nacionalistai tikina nepasiduosiantys.

„Jie mano, kad užtenka tik padaryti paskyras vėl prieinamas, ir viską pamiršime?

Tikrai ne – reikalausime įstatymų, kurie apibrėš socialinių tinklų veikimo ribas Lenkijoje“, – rašė kraštutinių dešiniųjų organizacijos.

Tiesa, teisės ekspertai pažymėjo, kad vienintelis būdas pažaboti „Facebook“ veiklą Lenkijoje – jį apskritai uždrausti.

Daugiau šalies valdžia nelabai ką gali padaryti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.