D. Trumpo portretas: kaip amerikietiška svajonė atvedė į valdžią įžūlų turčių?

Verslininkas, mergišius, nepraustaburnis, o dabar – ir išrinktasis JAV prezidentas. Donaldo Trumpo gyvenimo istorija – marga, kaip ir pati Amerika, kuri panoro, kad ją valdytų nekilnojamojo turto magnatas.

Dabar respublikono verslo imperijoje dalyvauja ir jo vaikai su savo sutuoktiniais – visa nauja pirmoji JAV šeima.
Dabar respublikono verslo imperijoje dalyvauja ir jo vaikai su savo sutuoktiniais – visa nauja pirmoji JAV šeima.
D.Trumpas visada pabrėžė, kad yra talentingas verslininkas, todėl mokės valdyti ir šalį. Dabar respublikono verslo imperijoje dalyvauja ir jo vaikai su savo sutuoktiniais – visa nauja pirmoji JAV šeima.<br>AP nuotr.
D.Trumpas visada pabrėžė, kad yra talentingas verslininkas, todėl mokės valdyti ir šalį. Dabar respublikono verslo imperijoje dalyvauja ir jo vaikai su savo sutuoktiniais – visa nauja pirmoji JAV šeima.<br>AP nuotr.
Verslo magnatui D.Trumpui priklausė įmonė, rengianti moterų grožio konkursus.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Verslo magnatui D.Trumpui priklausė įmonė, rengianti moterų grožio konkursus.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
D.Trumpas.
D.Trumpas.
Trečioji Donaldo Trumpo žmona Melania
Trečioji Donaldo Trumpo žmona Melania
D.Trumpas taps 45-uoju JAV prezidentu.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
D.Trumpas taps 45-uoju JAV prezidentu.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
D.Trumpas taps 45-uoju JAV prezidentu.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
D.Trumpas taps 45-uoju JAV prezidentu.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
D.Trumpas taps 45-uoju JAV prezidentu.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
D.Trumpas taps 45-uoju JAV prezidentu.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Justė Adakauskaitė, Ana Daukševič, Jonas Grinevičius („Lietuvos rytas“)

Nov 12, 2016, 3:00 PM, atnaujinta Apr 18, 2017, 3:18 AM

D.Trumpą iki Baltųjų rūmų durų atlydėjo mažiausias pajamas gaunančių ir politine sistema nusivylusių amerikiečių balsai. Tačiau paties respublikono istorija negalėtų labiau skirtis nuo jo gerbėjų gyvenimo, rašo „Lietuvos rytas“.

70 metų verslininkas turtais pranoksta visus anksčiau rinkimuose kandidatavusius respublikonus. Tačiau jo pirmtakai – pavyzdžiui, Mittas Romney, – buvo laikomi nutolusiais nuo tikrovės išpuikėliais.

D.Trumpas sugriovė šį respublikonų įvaizdį ir sugebėjo įtikinti Ameriką, kad jis – paprastų žmonių gynėjas, suteikiantis balsą tiems, kurie iki šiol jo neturėjo.

Tačiau pats nekilnojamojo turto magnatas nuo vaikystės augo verslininkų šeimoje, apsuptas prabangos ir privilegijų.

Vėliau jo gyvenime netrūko gražių moterų, sėkmingų sandorių ir, žinoma, skandalų.

Bet, kad ir kokios didelės bėdos užpuldavo būsimąjį JAV prezidentą, jos, regis, visada nuo jo nubėgdavo tarsi nuo žąsies vanduo.

Taip pat ir dabar, kai po neįtikėtinos rinkimų kampanijos D.Trumpas galiausiai nustebino visus abejojusius jo sugebėjimu laimėti ir tapo Baracko Obamos įpėdiniu.

Buvo išdykęs vaikas

Niujorke 1946 m. gimęs D.Trumpas buvo ketvirtas iš penkių vaikų, o jo tėvas – nekilnojamojo turto magnatas – į sūnaus fondą tūkstančius kasmet pradėjo atidėti dar tada, kai jis gulėjo vystykluose.

D.Trumpas buvo sunkus vaikas. Trylikametį neklaužadą tėvai neiškentę išsiuntė į Niujorko karo akademiją, mat manė, kad šėlstančiam paaugliui disciplina bus į naudą.

„Donaldas buvo šiurkštus vaikis“, – kartą per interviu pripažino būsimojo JAV prezidento tėvas Fredas Trumpas.

Paskutiniais karo akademijos metais D.Trumpas pamėgo rikiuotes, o vėliau gyrėsi, kad čia mokydamasis įgavo „daugiau karinės parengties nei dauguma vaikinų kariuomenėje“.

Tiesa, tikroje kariuomenėje jis taip ir netarnavo.

Nors medikai nustatė, kad jis tinkamas tarnybai, vėliau jo byloje mįslingai atsirado atleidimas dėl sveikatos problemų – netikėtai aptiktų pėdos kaulų ataugų.

Trumpų šeima gyveno apsupta turtų, bet jaunajam D.Trumpui dykinėti nebuvo leista: jis privalėjo eiti žemo rango pareigas savo tėvo nekilnojamojo turto nuomos įmonėje „Elizabeth Trump & Son“.

Studijų laikais D.Trumpas negalėjo nustygti vietoje: prasimokęs dvejus metus Fordhamo universitete, jis 1966 metais perstojo į Whartono verslo mokyklą Pensilvanijos universitete.

Ten jis domėjosi nekilnojamuoju turtu, o tuo metu dirbo savo tėvo įmonėje.

Mokslai padėjo jaunajam ekonomikos studentui išvengti karo Vietname.

O kai jo vyresnysis brolis Fredas nutarė tapti pilotu, D.Trumpas tapo artimiausiu tėvo verslo patikėtiniu.

Vėliau F.Trumpas jaunesnysis mirė nuo alkoholizmo.

Po brolio mirties alkoholio ir rūkalų pradėjo vengti ir būsimasis prezidentas.

„Jis man vis sakydavo: „Negerk, niekuomet negerk“, – brolį citavo D.Trumpas.

Sukūrė verslo imperiją

D.Trumpas į nekilnojamojo turto rinką įsiliejo irgi su tėvo pagalba – 1 mln. dolerių (pagal dabartinę vertę maždaug 5,4 mln. eurų) paskola.

Už ją verslininkas naujam gyvenimui prikėlė sunykusį Manhatano viešbutį.

Vėliau perėmęs tėvo įmonę į savo rankas pastatė garsiausią pastatą, ant kurio prikalė savo pavardę auksinėmis raidėmis.

D.Trumpo dangoraižis Manhatane – ne vienintelis pasaulyje.

Tokie bokštai stovi Indijoje, Turkijoje bei Filipinuose.

Regis, verslininko vardas tapo prekės ženklu. Košerinis energinis gėrimas, karuselė, marškiniai, geriamasis vanduo ir net 19 knygų – D.Trumpas klijavo savo pavardę ant įvairiausių prekių.

Tiesa, jeigu XVII amžiuje niujorkiečio protėviai nebūtų norėję būti panašesni į amerikiečius, būsimasis prezidentas dabar turėtų vokišką Drumpfo pavardę.

Sėkmė ne visados buvo D.Trumpo pusėje: jo nekilnojamojo turto verslas bankrutavo net 6 kartus. O vien 1995 metais jis deklaravo net 916 mln. dolerių (814 mln. eurų) nuostolius, tad kitus 18 metų nemokėjo jokio pajamų mokesčio.

Galbūt dėl to turtuolis sukūrė ir pramogų verslo imperiją.

Iki praėjusių metų jis buvo grožio konkursų „Mis visata“, „Mis Amerika“ ir „Mis JAV paauglė“ rengėjas.

O nuo 2003 metų NBC televizijoje rodomas realybės šou „Mokinys“ („The Apprentice“), kuriame verslininkas išpopuliarino frazę „Tu atleistas“.

Pernai iš NBC D.Trumpas buvo išmestas už įžeidžius komentarus apie imigrantus, bet tuo metu jo žvilgsnis jau buvo nukreiptas į Baltuosius rūmus.

Būriai gražių moterų

Iš apsukraus tėvo D.Trumpas paveldėjo ne tik verslininko gyslelę, bet ir silpnybę išvaizdžioms manekenėms.

Su pirmąja žmona čekų modeliu Ivana Zelničkova milijardierius susilaukė trijų vaikų – Donaldo jaunesniojo, Ivankos ir Erico.

Vėliau jo sutuoktinę pakeitė kita blondinė – Marla Maples, su kuria D.Trumpas romaną pradėjo dar prieš skyrybas.

Iš šios santuokos gimė antroji verslininko dukra Tiffany, pavadinta pagal prabangių papuošalų parduotuvių tinklą „Tiffany & Co.“.

Galiausiai prieš vienuolika metų D.Trumpas vedė slovėnę manekenę Melaniją Knavs ir su ja susilaukė jauniausiojo savo sūnaus Barrono.

Be to, 70-metis turi jau aštuonis anūkus.

Tiesa, D.Trumpo žeminantis elgesys su moterimis tapo ir viena labiausiai aptarinėjamų rinkimų kampanijos temų.

Milijardierius moteris yra lyginęs su kiaulėmis ir pastatais, pokštavęs apie savo dukters patrauklumą, aiškinęs, kad su jomis „reikia elgtis kaip su mėšlu“, ir tvirtinęs, kad dėl to, kad yra žymus, jos leidžia jam jas bučiuoti ir griebti už tarpkojo.

Be to, net 13 moterų apkaltino D.Trumpą seksualiniu priekabiavimu.

Kaltinimus pavadinęs šmeižtu kandidatas neseniai pažadėjo visas apie tai prabilusias moteris paduoti į teismą.

„Jis žemina moteris, tarsi mes būtume daiktai, skirti tik pramogoms ir malonumams, o ne tikri žmonės, nusipelnę meilės ir pagarbos“, – apie naująjį šalies vadovą kalbėjo dabartinė pirmoji ponia Michelle Obama.

Skandalingas kelias į Olimpą

D.Trumpas pagarsėjo atakomis ne tiktai prieš moteris, bet ir prieš imigrantus, musulmonus, ispanakalbius. Tačiau gali būti, kad tai jam ir padėjo susišluoti dalies baltųjų balsus.

Dar 2008 metais jis ėmė įrodinėti, kad B.Obama galbūt yra ne JAV pilietis.

Nors tokie įtarinėjimai pasirodė iš piršto laužti, o galiausiai pats D.Trumpas apsimetė padėjęs tašką kitų skleistiems gandams, už savo melą neatsiprašė.

Išrinktą pirmąjį juodaodį JAV prezidentą milijardierius neseniai puolė nekalbėdamas apie tai, kad jį kada nors pakeis Vašingtone.

Tiesa, pirmą kartą apie norą kada nors tapti prezidentu D.Trumpas užsiminė dar 1987 m. O praėjus 13 metų netgi žengė pirmuosius žingsnius – pabandė įsitraukti į varžybas dėl lyderio posto kaip Reformų partijos atstovas. Tiesa, nieko nepešė.

Galų gale apie savo rinkimų kampanijos pradžią D.Trumpas pranešė pernai liepą. Jau pirmojoje savo kalboje milijardierius tikino, kad Amerika yra parklupdyta ant kelių, tačiau gali vėl tapti didi.

„Mūsų šaliai reikia žmogaus, kuris ją vėl padarytų didžią. Ir mes galime tai padaryti“, – tuomet kalbėjo D.Trumpas.

Iš pradžių jis buvo išjuokiamas net ir respublikonų.

Niekas jo galimybių nevertino rimtai, bet D.Trumpas netikėtai tapo ne tiktai partijos kandidatu, bet ir prezidentu.

Nuo pat pirmųjų kampanijos dienų jis pabrėžė, kad nepriklauso politiniam Vašingtono elitui, yra kandidatas „iš išorės“ ir todėl tinkamiausias permainoms vykdyti.

Kaip „Lietuvos rytui“ teigė Rytų Europos studijų centro vadovas Linas Kojala, tokia D.Trumpo laikysena buvo itin naudinga.

„Jo žinia apie tai, kad politinis elitas yra korumpuotas, nesirūpina paprastais amerikiečiais ir sprendžia tiktai savo bėdas, pasiekė amerikiečius“, – aiškino politologas.

Kalbos liks kalbomis

D.Trumpo rinkimų kampaniją pavadinti prieštaringai vertinama būtų gerokai per švelnu.

Žadėdamas sotų gyvenimą amerikiečiams, jis įžeidimus žarstė į kairę ir į dešinę. Kone daugiausia kliuvo meksikiečiams.

„Jeigu Amerikos politikoje yra ribų, kurių negalima peržengti, D.Trumpas įrodė, kad jų – ne tiek ir daug“, – nuolatinius respublikono išsišokimus „Lietuvos rytui“ komentavo viešųjų ryšių specialistas Mykolas Katkus.

D.Trumpas galybę kartų žadėjo tapęs prezidentu pastatyti aukštą tvorą ties siena su Meksika, kad šios šalies piliečiai negalėtų atvykti į JAV ir „vogti“ amerikiečių darbų.

Kaip aiškino M.Katkus, D.Trumpo sukelti skandalai, kitaip nei jo priešininkės Hillary Clinton, buvo trumpalaikiai ir dėl to didesnės žalos nepadarė.

Milijardierius daugybę kartų kartojo, kad bus netradicinis prezidentas, tačiau taip niekada iki galo neatskleidė, kokios jo politinės pažiūros ir kaip JAV pavers didžia šalimi.

„Per visą kampaniją jis daugelį savo teiginių grindė tik labai aštria retorika, bet ne sprendimais, kaip tai bus daroma.

Jis niekada neatskleidė, kokie žmonės jį sups, kas bus jo patarėjai, aukščiausi pareigūnai. Tai kelia daug nerimo“, – įspėjo politologas L.Kojala.

Tiesa, ekspertai sutinka, kad dalis audringų D.Trumpo rinkimų pažadų ir liks pažadais.

Tad tikėtina, kad pirmas niekada iki tol neužėmęs nė vieno politinio posto ir netarnavęs kariuomenėje prezidentas šalies nesugriaus.

„Labai svarbu, kad būtų išlaikytos strateginės užsienio politikos linijos, kurios nesikeičia kelias dešimtis metų.

Tai būtų gera žinia ir Lietuvai. Juolab kad sprendimai šioje srityje priimami ne tik prezidento, bet ir Kongreso, kuris neleistų tokių staigių ir radikalių pokyčių“, – kalbėjo L.Kojala.

Nuo kaimo gražuolės iki pirmosios ponios

Trečioji Donaldo Trumpo žmona Melania rinkimų kampanijos renginiuose lydėjo savo vyrą, tačiau prabildavo retai. Tiesa, tais retais atvejais, kai kalbėdavo su žiniasklaida ar D.Trumpo rėmėjais, ji gynė savo vyrą. Tačiau dėl Respublikonų partijos suvažiavime pasakytos kalbos M.Trump sulaukė ir kritikos, nes kai kurios jos dalys buvo visiškai nukopijuotos nuo dabartinės pirmosios ponios Michelle Obamos kalbos.

46 metų moteris jau dešimtmetį yra JAV pilietė, o į šalį atvyko iš Slovėnijos. Melanija Knavs besivadinusi mergina su tėvais ir seserimi užaugo nedideliame Sevnicos miestelyje, trijų kambarių bute, ketvirtame blokinio namo, kurį pastatė valstybinis tekstilės fabrikas „Jutranjka“, aukšte.

Nuo 16 metų pradėjusi modelio karjerą ji dirbo Milane ir Paryžiuje, o 1996 metais atvyko į Niujorką. Beje, šiemet pasigirdo kaltinimų, kad būsimoji prieš imigrantus nusistačiusio D.Trumpo žmona į JAV galėjo atvykti nelegaliai, bet kandidato stovykla juos atkakliai neigė.

Po poros metų M.Knavs susipažino su D.Trumpu, o dar po kelerių už jo ištekėjo. 2006 metais pora susilaukė vienintelio sūnaus Barrono, bet iš ankstesnių vyro santuokų M.Trump turi keturis įvaikius, kurie vos jaunesni už ją pačią. Angliškai, prancūziškai, serbiškai, slovėniškai ir vokiškai kalbanti moteris turi savo drabužių, papuošalų ir kosmetikos linijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.