Slovakijoje į valdžią stiebiasi neonaciai

Kraštutinės dešinės partijų banga liejasi per Europą. Ir nors dauguma šių partijų neriasi iš kailio, kad atsikratytų bet kokių sąsajų su nacizmu ar fašizmu, Slovakijos radikalai tokiu panašumu džiaugiasi.

Kraštutinių dešiniųjų partijos vadas M.Kotleba neslepia nacistinių pažiūrų.<br>AP nuotr.
Kraštutinių dešiniųjų partijos vadas M.Kotleba neslepia nacistinių pažiūrų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir „Lietuvos rytas“ inf.

2016-11-23 12:44, atnaujinta 2017-04-17 07:13

Kovo mėnesį partija „Kotleba – Mūsų Slovakijos liaudies partija“ laimėjo beveik 10 proc. vietų šalies parlamente. Ši politinė jėga atvirai žavisi nacistiniu režimu, kuris gyvavo Vokietijoje Antrojo pasaulinio karo metais.

Partijos nariai vienas kitą pasitinka nacių pasisveikinimu, dėl visų nusikaltimų kaltę verčia romų bendruomenei, NATO laiko teroristine grupuote ir nori, kad Slovakija išstotų iš ES.

Partijos pavadinime įrašyta jos vedlio Mariano Kotlebos pavardė – buvusio uždraustos neonacistinės Slovakijos partijos pirmininko, kuris organizavo protestus prieš romus ir gyrė nacių valdžią savo gimtojoje šalyje.

Ši partija tampa vis garsesnė ir drąsesnė, tad kai kurie slovakai jau sunerimę. Neseniai tūkstančiai žmonių pasirašė peticiją, kurioje reikalavo, kad ši politinė jėga būtų uždrausta.

M.Kotlebos partija vadovaujasi šūkiu „Drąsiai prieš sistemą!“. Tai traukia jaunus žmones, kurie nusivylę tradicinėmis politinėmis jėgomis, nesusitvarkančiomis su buvusios komunistinės valstybės problemomis ir korupcija.

Slovakijos politikos analitikas Eduardas Chmelaras tikina, kad ši vis populiarėjanti politinė jėga siekia perimti karinės nacių valstybės palikimą ir yra atvirai neonacistinė.

„Tokios politinės jėgos kaip ši neieško sprendimų, joms rūpi tik protestas, – tikino E.Chmelaras. – Tai matėte Amerikoje, kur laimėjo Donaldas Trumpas. Taip yra Prancūzijoje, kur veikia Marine Le Pen. Juos visus pirmyn neša visuomenės nepasitenkinimo banga, kuri vis auga.“

Slovakijos radikalai pasiūlė įstatymą, kuris nurodo, jog iš užsienio lėšas gaunančios nevyriausybinės organizacijos turėtų būti paskelbtos užsienio agentėmis.

Taip pat mėgina surinkti 350 tūkst. parašų, reikalingų referendumui dėl narystės NATO ir ES nutraukimo surengti.

„Svarbiausias mūsų tikslas – sukurti nepriklausomą ir savarankišką Slovakiją. Slovakiją, kuri turėtų nepriklausomą užsienio politiką ir jai nediktuotų jokia užsienio valstybių struktūra, pavyzdžiui, ES, – savo viziją dėstė partijos pirmininko pavaduotojas Milanas Uhrikas. – Slovakijai reikia palikti ir NATO, nes tai teroristinė organizacija, kuri pasauliui neatneša taikos – greičiau jau atvirkščiai. Dabar mes turime paklusti JAV.“

Politikos analitikai tikina, jog 70 proc. M.Kotlebos partijos rinkėjų yra jaunesni nei 40 metų.

Daugybė jų nepalaiko radikalių pažiūrų, tačiau tiki, kad neonaciai gali išspręsti nusikalstamumo ir korupcijos problemas.

„Jie išmoko, kaip paveikti visuomenės nuomonę, kaip sukurti įvaizdį, jog jie – vienintelė jėga, galinti sunaikinti korupciją“, – tikino E.Chmelaras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.