Pasaulio reakcija į F. Castro mirtį: vieni švenčia, kiti – liūdi

Paskelbus apie Kubos lyderio Fidelio Castro mirtį, vieni reiškė gilią užuojautą Kubai, kiti – išėjo į gatves švęsti.

Vieni, išgirdę apie F.Castro mirtį džiaugėsi, kiti – liūdėjo.
Vieni, išgirdę apie F.Castro mirtį džiaugėsi, kiti – liūdėjo.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-11-26 11:04, atnaujinta 2017-04-17 01:59

Panašu, Kubos lyderio netektis tikrai nenuliūdino kubiečių bendruomenės Majamyje. Kai kuriose miesto dalyse žmonės išėjo į gatves švęsti.

Tuo metu buvęs Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačovas tikino, kad F.Castro paliko didelę žymę žmonijos istorijoje. Pasak jo, F.Castro daugybę metų stiprino Kubą, net ir tada kai oficialiai pasitraukė iš šalies lyderio posto.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas taip pat nepagailėjo F.Castro gerų žodžių pavadindamas jį „šimtmečio žmogumi“. „F.Castro buvo tikru ir ištikimu mūsų draugu. Stiprus ir išmintingas žmogus, kuris į ateitį visuomet žiūrėjo pasitikėdamas savimi“, – tikino V.Putinas. 

Užuojautą Kubai išreiškė ir Nelsono Mandelos fondas. Pats n.Mandela anksčiau yra sakęs, kad F.Castro yra „įkvėpimo šaltinis visiems tiems, kas vertina laisvę“.

Ispanijos užsienio reikalų ministerijos pranešime teigiama, kad F.Castro atnešė lūžį Kubos raidos istorijoje, o jo įtaka buvo jaučiama visame regione. „F.Castro, kurio tėvai buvo ispanai, visuomet palaikė stiprų ryšį su Ispanija“, – rašoma ministerijos pranešime.

„F.Castro įkūnijo revoliucijos viltis ir nusivylimus. Kubiečiams jis buvo išdidumo simboliu“, – pareiškė Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as.

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministras Borisas Johnsonas pareiškė, kad F.Castro mirtis reiškia eros pabaigą Kubai. „Tai senosios eros pabaiga Kubai ir naujosios pradžia“, – socialiniame tinkle rašė B.Johnsonas.

Kanados premjeras Justinas Trudeu F.Castro pavadino prieštaringa figūra, tačiau išreiškė kubiečiams užuojautą pareikšdamas, kad Kubos lyderis buvo legendinis revoliucionierius ir oratorius.

Buvęs Kubos lyderis F.Castro gyvens amžinai, šeštadienį sakė Kinijos prezidentas Xi Jinpingas, kurio žinia buvo perskaityta per pagrindinę šalies televiziją.

„Kinijos liaudis neteko gero ir ištikimo bendražygio, – sakoma Xi Jinpingo pranešime, kuris buvo perskaitytas prasidedant CCTV vakaro naujienų laidai. – Draugas Castro gyvens amžinai.“

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovė Federica Mogherini pabrėžė F.Castro reikšmę pasaulio istorijai ir patikino, kad Bendrija ir toliaus dirbs siekdama gerinti santykius su Kuba.

Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro, Kubos pagrindinis sąjungininkas regione, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Mums reikia tęsti jo palikimą ir nešti jo nepriklausomybės vėliavą.“

JAV išrinktasis prezidentas Donaldas Trumpas šeštadienį taip pat pakomentavo Kubos revoliucijos lyderio F. Castro mirtį ir „Twitter“ paprastai parašė: „Fidelis Castro mirė!“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.