Kiek JAV kainuos M.Trump nenoras keltis į Baltuosius rūmus?

Trumpų šeima nesiliauja stebinusi. Būsimo prezidento žmona nutarė, kad sausį nesikels į Baltuosius rūmus, o liks Niujorke. Vieni tikina, kad Melania taip įrodo, kokia ji puiki motina, kiti niršta.

M.Trump pabrėžė, kad jųdviejų su D.Trumpu sūnus Barronas yra svarbiausias jos prioritetas. Todėl motina su sūnumi liks dangoraižyje „Trump Tower“.<br>AP nuotr.
M.Trump pabrėžė, kad jųdviejų su D.Trumpu sūnus Barronas yra svarbiausias jos prioritetas. Todėl motina su sūnumi liks dangoraižyje „Trump Tower“.<br>AP nuotr.
M.Trump pabrėžė, kad jųdviejų su D.Trumpu sūnus Barronas yra svarbiausias jos prioritetas. Todėl motina su sūnumi liks dangoraižyje „Trump Tower“.<br>„ViDA Press“ nuotr.
M.Trump pabrėžė, kad jųdviejų su D.Trumpu sūnus Barronas yra svarbiausias jos prioritetas. Todėl motina su sūnumi liks dangoraižyje „Trump Tower“.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

BBC, CNN, AP ir „Lietuvos rytas“ inf.

Nov 28, 2016, 2:43 PM, atnaujinta Apr 16, 2017, 11:02 PM

Kas svarbiau – šeimos narių laimė ar pareiga valstybei? Tokios diskusijos kilo JAV, kai paaiškėjo, jog naujai išrinkto pezidento Donaldo Trumpo žmona Melania ir 10-metis sūnus Barronas bent iki šių mokslo metų pabaigos liks dangoraižio apartamentuose Niujorke ir į Vašingtoną nesikels.

70-metis respublikonas tikino, kad tokį sprendimą jo 46 metų žmona priėmė norėdama nesukelti rūpesčių ir streso jųdviejų atžalai, nes vaikui staigiai tektų keisti mokyklą.

Iki šiol JAV istorijoje į Baltuosius rūmus po prezidento inauguracijos nepersikėlė tik dvi pirmosios ponios: Martha Washington, nes rezidencija dar nebuvo pastatyta, ir Anna Harrison, nes jos vyras mirė nuo plaučių uždegimo jai dar nesuspėjus persikraustyti.

Pasmerkė sprendimą

Daugybė amerikiečių, kurie pareigą valstybei laiko vienu svarbiausių dalykų, šitokio Trumpų šeimos žingsnio nesupranta. Esą prezidentas ir jo šeima turėtų pirmiausia galvoti apie valstybės, o ne savo interesus.

„Pirmoji šeima, mūsų šalies simbolis visam pasauliui, turi gyventi Baltuosiuose rūmuose, – socialiniame tinkle piktinosi amerikietė Pamela Benbow. – M.Trump sprendimas tiesiog pasibaisėtinas.“

Bet M.Trump vis kartojo, kad sūnus Barronas – jos prioritetas. Tad jei skaitytume tarp eilučių, galima prognozuoti, kad tapusi pirmąja JAV ponia Melania nebus tokia aktyvi kaip jos pirmtakės.

Mat jau kurį laiką pirmosios ponios vaidmuo Amerikoje nėra grynai ceremoninis. Tikimasi, kad prezidento žmona skirs pastangų socialinėms problemoms spręsti, pradės naudingas iniciatyvas – kaip kad Michelle Obamos sveikatingumo projektas ar tarptautinė iniciatyva dėl mergaičių švietimo.

Baltųjų rūmų istorijos asociacijos atstovas ir knygų autorius Williamas Seale’as tikina, kad pirmoji dama itin svarbi visuomenei: „Ji suteikia Baltiesiems rūmams asmeniškumo.

Taip pat suteikia galimybę visuomenei susidaryti įspūdį apie prezidentą. Prezidentas yra administratorius ir simbolis, prie pastarojo vaidmens daug prisideda ir jo žmona.“

Atsirado ir sveikintojų

Vis dėlto kita dalis Amerikos gyventojų sveikino Melanią ir žavėjosi ja kaip nuostabia motina.

„Su Barrono amžiaus vaiku taip pasielgtų kiekvienas atsakingas tėvas“, – moters rūpinimąsi dešimtmečiu sūnumi gyrė internautas.

Istorikas W.Seale’as taip pat įsitikinęs, kad toks motinos noras „yra visiškai suprantamas ir neturėtų nieko stebinti“.

Per pastaruosius tris dešimtmečius Baltuosiuose rūmuose jau gyveno mokyklinio amžiaus vaikų: per tėvo Billo Clintono inauguraciją Chelsea Clinton buvo 12 metų, o dabartinio prezidento atžaloms Maliai ir Sashai atitinkamai buvo 10 ir septyneri.

Visos trys mergaitės turėjo persikelti į kitą miestą ir pakeisti mokyklas, tačiau gyveno Baltuosiuose rūmuose nuo pat pirmosios tėvų inauguracijos dienos.

Kai kurie amerikiečiai taip pat ėmė skaičiuoti, kad būsimos pirmosios poros sprendimas brangiai atsieis ir valstybei.

Išlaidos ateityje tik didės

D.Trumpo šeimos apsauga Niujorko miestui jau dabar kasdien kainuoja maždaug milijoną dolerių (940 tūkst. eurų) ir šios išlaidos augs, mat D.Trumpas pažadėjo nuolat lankyti šeimą.

Slaptoji tarnyba nuolatos turi rūpintis išrinktuoju prezidentu ir užtikrinti, kad policija pasirūpins jo saugumu kiekviename mieste, kiekviename žingsnyje. Tačiau saugomas ne tik jis, bet ir jo žmona, visi vaikai, anūkai.

Kaskart, kai prezidentas skris iš Baltųjų rūmų ir važiuos aplankyti šeimos, centrinės Niujorko gatvės, kur yra ir D.Trumpo dangoraižis, turės būti užtvertos, čia patruliuos pareigūnai.

Prezidento apsauga šiame didmiestyje, kur yra daugybė žmonių, sudėtingesnė ir brangesnė nei bet kur kitur.

„Apsaugoti išrinktąjį prezidentą ir jo šeimą – mūsų pareiga.

Tačiau miestui reikės pagalbos tvarkantis su išlaidomis ir policininkų darbo viršvalandžiais, – pripažino Niujorko meras Billas de Blasio. – Dar niekada nebuvo tokios situacijos, kad prezidentas čia lankytųsi taip dažnai. Tai bus iššūkis policijai, tai bus iššūkis visam Niujorkui.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.