V. Putinas paskelbė metinį pranešimą: „Pasauliui naudinga Rusijos ir JAV draugystė“

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį Kremliuje paskelbė savo metinį pranešimą. Anot prezidento, būtina gerbti žmogaus teises, visi rusai privalo būti vieningi, žemės ūkis yra pelningesnis už ginklų eksportą, pasauliui naudinga Rusijos ir JAV draugystė, o vieni svarbiausių tikslų – didinti žmogiškąjį Rusijos kapitalą, tobulinti švietimo sistemą ir kovoti su tarptautiniu terorizmu.

V.Putinas paskelbė savo metinį pranešimą.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
V.Putinas paskelbė savo metinį pranešimą.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Interfax“, BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 1, 2016, 11:05 AM, atnaujinta Feb 10, 2018, 1:26 AM

„Mums rūpi Rusija, mes esame pasirengę dirbti dėl Rusijos“, – kalbėjo V.Putinas. Pasak jo, rusai atstumia bet kokį savanaudiškumą ir yra pasirengę gerbti visų žmonių nuomonę.

Prezidentas tvirtino, kad Rusijoje gyvuoja teisinga visuomenė, kuri nepasiduoda populizmui ir kovoja dėl šalies interesų, nepaisydama iššūkių.

„Jei esate labai protingi, jūs turėtumėte gerbti kitus žmones, – pabrėžė V.Putinas. – Ar manote, kad galime pasiekti strateginius tikslus, jei esame susiskaldę?“

Pasak Rusijos vadovo, net pažangiausios pasaulio šalys turi daugybę problemų, įskaitant bėdų su pabėgėliais. V.Putinas tikino, kad būtina į Rusijos revoliuciją pažvelgti šviežiomis akimis, įvykius įvertinti objektyviai ir gerbti istoriją.

„Neturėtume likti pikti ir nepatenkinti. Prisiminkime, kad esame viena tauta ir visi priklausome tai pačiai Rusijai, skelbė V.Putinas. – Visos mūsų politikos tikslas yra didinti mūsų žmogiškąjį kapitalą. Todėl mūsų vertybės yra susijusios su šeimų rėmimu.“

Vaikai yra Rusijos ateitis

V.Putinas teigė, kad vienas iš tikslų yra paversti Rusijos socialines programas modernesnėmis, teisingesnėmis, prieinamomis daugiau žmonių. Jis taip pat išgyrė šalies gydytojus ir tvirtino, kad mirtingumas Rusijoje buvo žemesnis nei Europos Sąjungoje.

Vis dėlto prezidentas pripažino, kad Rusijoje su sveikatos apsauga bėdų dar yra, o kai kurie gydytojai nemoka naudotis brangia medicinos įranga. Rusijos vadovas taip pat pažadėjo, kad greitai visose šalies klinikose ir ligoninėse – net tose, kurios yra kaimuose, – veiks internetas.

„Mūsų didelėje šalyje vaikai turėtų mokytis moderniose, o ne senose mokyklose. Turėtume siūlyti persikvalifikavimo programas savo mokytojams. Sukursime 187 tūkst. naujų vietų moksleiviams, – tvirtino V.Putinas. – Yra svarbu išsaugoti mūsų švietimo kokybę ir matome, kad tai jau vyksta mūsų mokyklose. Tačiau neužtenka padidinti pamokų įvairovę – reikia lavinti kūrybingumą ir mokyti vaikus mąstyti kritiškai, kad tai taptų stipriu pamatu jų ateičiai.“

Pasak V.Putino, svarbu siekti progreso, o Rusijos mokiniams padėti tapti tyrinėtojais ir leisti jiems suvokti, kad šaliai reikia jų gebėjimų ir žinių.

„Kiekvienas vaikas yra talentingas. Rusijos sėkmė priklauso nuo to, kaip padėsime vaikams suvokti savo talentą“, – pareiškė V.Putinas ir išgyrė rusų pasiryžimą savanoriauti.

Dėl ekonomikos lieka optimistiškas

Rusijos prezidentas teigė, kad šalies gyventojai turėtų remti nevyriausybines organizacijas, ir ragino pareigūnus priimti sprendimus pasitarus su didesniu žmonių skaičiumi – ne vien tik su artimiausiais patikėtiniais.

„2017 metai bus aplinkosaugos metai Rusijoje. Visi rusai turėtų dalyvauti šalies apvalyme, – kalbėjo V.Putinas. – Sutaisysime pusę visų šalies kelių. Taip pat skirsime daug dėmesio Krymo tiltui.“

V.Putinas teigė, kad Rusijos ekonominės problemos labiausiai susijusios su vidinėmis problemomis, pavyzdžiui, profesionalių darbuotojų stoka. Anot jo, šalies ekonomika galimai „šiek tiek“ susitrauks, tačiau Rusijoje gamyba nežymiai auga.

V.Putinas pareiškė, kad Rusija iš žemės ūkio produktų eksporto uždirbo daugiau nei eksportuodama ginklus. Be to, prezidentas tikino, kad internetinių technologijų pramonė ilgainiui gali tapti didžiausia ir pelningiausia Rusijoje.

„Mes sukuriame įmones, kurios sugeba konkuruoti tarptautinėje rinkoje, – sakė V.Putinas. – Turime tęsti šį procesą, bet sistemiškai.“

Pasak V.Putino, neteisinga kaltinti federalinius pareigūnus, kol teismas nepaskelbė verdikto. Be to, Rusijos lyderis teigė, kad naują verslą žlugdantys valstybės tarnautojai privalo liautis taip elgtis.

„Kova su korupcija nėra vaidinimas – ši kova reikalauja, kad visi būtų atsakingi“, – tvirtino V.Putinas.

Prezidentas teigė, kad dopingo skandalas galimai leis Rusijai sukurti geriausią pasaulyje kovos su dopingu programą. Jis taip pat tvirtino, kad būtina plėsti šalies mokslinių tyrimų pajėgumą.

„Mes spręsime dėl savo ateities be patarimų iš užsienio, – sakė V.Putinas. – Pasauliui naudingas Rusijos ir JAV bendradarbiavimas sprendžiant įvairias problemas.“

Anot V.Putino, viena didžiausių problemų pasaulyje yra tarptautinio terorizmo grėsmė. Be to, V.Putinas teigė, kad Rusija pasirengusi bendradarbiauti su naująja JAV administracija, o santykių iširimas galimai sukeltų milžinišką katastrofą. Jis taip pat išgyrė Sirijoje kovojančius Rusijos karius.

Pranešimas – sena tradicija

Pasak Kremliaus, prezidentas asmeniškai rengė šį dokumentą, o V.Putinas yra ne kartą sakęs, kad pranešimo tekstas gali būti tikslinamas iki pat jo paskelbimo dienos. V.Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas prieš prezidento kalbą sakė žurnalistams, kad šiemet pranešimas skirsis nuo visų ankstesnių, bet bus tradiciškai pabrėžiami socialinės srities klausimai.

„Kiekvienas pranešimas skiriasi nuo ankstesnių. Kitoks jis bus ir šiais metais. Kita vertus, juos visus vienija tam tikra putiniška ašis, pabrėžiant socialinę sritį, valstybės socialinius įsipareigojimus“, – pabrėžė D.Peskovas.

Prezidento metinis pranešimas šiemet buvo skelbiamas 23-ią kartą nuo Sovietų Sąjungos subyrėjimo 1991 metais, o V.Putinui jis buvo jau 13-asis. Valstybės vadovas kreipimąsi į Kremliaus didžiųjų rūmų Šv.Jurgio salėje Georgijaus salėje susirinkusius abejų parlamento rūmų – Federacijos Tarybos ir Valstybės Dūmos – įstatymų leidėjus ir šimtus žurnalistų pradėjo vidurdienį vietos (11 val. Lietuvos) laiku.

Praeitais metais V.Putinas savo metiniame pranešime ypatingą dėmesį skyrė kovai su terorizmu ir santykiams su Turkija, smarkiai pašlijusiems, kai Ankaros oro pajėgos numušė vieną Rusijos karo lėktuvą, dalyvavusį Maskvos karinėje kampanijoje Sirijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.