Dar neprisiekė, o jau siaučia: D. Trumpas vėl įkando Pekinui

Iki inauguracijos išrinktajam JAV prezidentui Donaldui Trumpui dar liko kelios savaitės, bet jis jau spėjo užrūstinti Kinijos valdžią. O prieš rinkimus pamėgtus aštrių pasisakymų ir toliau neišsižada.

Sekmadienį D.Trumpas išplatino virtinę žinučių, kuriose iškeikė Kiniją.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Sekmadienį D.Trumpas išplatino virtinę žinučių, kuriose iškeikė Kiniją.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 5, 2016, 1:26 PM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:36 AM

Nors per rinkimų kampaniją žadėjo, kad vėliau jo elgesys bus toks ramus ir tinkamas prezidentui, kad amerikiečiai net nuobodžiaus, D.Trumpas toliau stebina šalį.

Regis, išrinktajam prezidentui nesiseka atprasti nuo socialinio tinklo „Twitter“, kuriame jis ir toliau puldinėja savo kritikus – net ir tuos, kurie pašiepia jo įprotį aiškintis santykius internete.

Tiesa, dabar kliuvo net visai valstybei. Sekmadienį D.Trumpas išplatino virtinę žinučių, kuriose iškeikė Kiniją, kurią per rinkimų kampaniją tai kritikavo, tai gyrėsi esantis ten mylimas.

„Ar Kinija mūsų atsiklausė prieš devalvuodama valiutą (dėl ko mūsų bendrovėms tapo sunku konkuruoti), smarkiai apmokestindama mūsų siunčiamas prekes (JAV jų neapmokestina) arba pastatydama didžiulį karinį kompleksą vidury Pietų Kinijos jūros?“ – klausė jis ir pats atsakė: „Nemanau!“

Žinutės nebuvo vienintelis pagalys į dvišalių santykių ratus. Antai penktadienį Pekino pyktį D.Trumpas užsitraukė telefonu pasikalbėjęs su Taivano prezidente Tsai Ing-wen.

Autonomiją turintį Taivaną Kinija laiko savo dalimi ir tikina galinti bet kada susigrąžinti šią salą. Tad, Pekino nuomone, priimdamas prezidentės išsakytus sveikinimus jis netiesiai parodė palaikymą Taivano nepriklausomybei.

Išrinktasis JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as suskubo sušvelninti pokalbio pasekmes tikindamas, kad skambutis tebuvo mandagumo ženklas.

O Baltieji rūmai išplatino žinią, kad pokalbis nepakeitė ilgametės Vašingtono paramos Kinijai politikos. Beje, nuo 1979 metų, kai buvo nutraukti santykiai su Taivanu, nė vienas JAV lyderis nėra kalbėjęs su autonomiją išlaikiusios salos vadovu.

D.Trumpo komandai už galvos griebtis savaitgalį teko ir dėl jo surengto padėkos turo per laimėtas valstijas, kai 70 metų išrinktasis prezidentas nusprendė anksčiau laiko pranešti, kad į gynybos sekretoriaus poziciją skirs atsargos generolą Jamesą Mattisą.

„Nenoriu jums sakyti, ši informacija negali palikti šios salės. Nesakysiu jums, kad mes paskirsime J.Mattisą gynybos sekretoriumi, nes mes pranešime tai tik pirmadienį, tad niekam nesakykite“, – pokštavo D.Trumpas.

Bet išrinktojo prezidento komanda gandus apie šio karininko paskyrimą į Pentagono vadovus iki tol nuosekliai neigė, tad jiems šis pokštas, regis, nebuvo juokingas.

Ohajuje išrinktojo prezidento susitikimas su rinkėjais priminė triukšmingus rinkimų kampanijos renginius – kritikos sulaukė nesąžiningi žurnalistai ir rinkimuose jau nugalėta demokratė Hillary Clinton.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.