NATO vadovas ragina ir toliau spausti Rusiją dėl Ukrainos

Tarptautinė bendrija turi

Pasak NATO vadovo, šioje situacijoje „svarbu išsaugoti ekonomines sankcijas“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pasak NATO vadovo, šioje situacijoje „svarbu išsaugoti ekonomines sankcijas“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Interfax“-BNS ir lrytas.lt inf.

2016-12-07 14:09, atnaujinta 2018-02-10 00:05

„Tarptautinė bendrija turi išlaikyti spaudimą Rusijai, kad ji įvykdytų savo įsipareigojimus, ypač kai padėtis Rytų Ukrainoje yra labai rimta“, – sakė jis spaudos konferencijoje Briuselyje, po NATO ir Ukrainos užsienio reikalų ministrų posėdžio. 

Pasak NATO vadovo, šioje situacijoje „svarbu išsaugoti ekonomines sankcijas“. 

Europos Sąjunga, iš kurios 28 valstybių 22 priklauso ir NATO, paskelbė sankcijas Rusijai, kai 2014 metų liepą virš prorusiškų separatistų kontroliuojamos Rytų Ukrainos buvo numuštas Malaizijos oro linijų keleivinis lėktuvas. 

Dabar šios priemonės yra peržiūrimos, kilus abejonių dėl jų efektyvumo ir kaštų, o taip pat susirūpinimui, kad išrinktasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas gali laikytis švelnesnės pozicijos Rusijos atžvilgiu. 

Prancūzija ir Vokietija 2014 metų pabaigoje ir 2015 metais tarpininkavo virtinei susitarimų Baltarusijos sostinėje Minske, kuriais Rusija buvo įpareigota nutraukti paramą separatistams mainais už jiems siūlomą didesnę autonomiją Rytų Ukrainoje. 

Vakarai sako, kad Rusija aprūpina sukilėlius karine technika ir teikia kitokią karinę pagalbą. Nors Maskva šiuos kaltinimus neigia, tačiau tvirtina iš esmės palaikanti separatistų siekius. 

Pasak J.Stoltenbergo, susitikime su Ukrainos užsienio reikalų ministru Pavlo Klimkinu NATO parodė savo „tvirtą paramą“ Kijevui, „masiškai padaugėjus paliaubų (susitarimo) pažeidimų“. 

„Rusija yra labai atsakinga už šio konflikto užbaigimą“, – sakė NATO vadovas, apgailestaudamas dėl pažangos stokos neseniai vykusiose Prancūzijos, Vokietijos, Rusijos ir Ukrainos derybose. 

Savo ruožtu Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas- Walteris Steinmeieris išreiškė viltį, kad ekonominės sankcijos bus pratęstos be didelių sunkumų, nes padėtis Ukrainoje tebėra aklavietėje. 

Be ekonominių sankcijų, nukreiptų prieš Rusijos naftos, finansų ir karo sektorius, ES taip pat paskelbė draudimą išduoti vizas ir nurodė įšaldyti aktyvus, priklausančius Ukrainos ir Rusijos fiziniams bei juridiniams asmenims, kaltinamiems prisidėjus prie Ukrainos teritorinio vientisumo pažeidimo. Vėliausią kartą sankcijos buvo pratęstos iki ateinančio kovo. 

Panašios priemonės, kurios buvo įvestos dėl Ukrainai priklausančio Krymo pusiasalio aneksijos, galios iki 2017 metų birželio pabaigos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.