Donaldas Trumpas išsižada senos JAV užsienio politikos nuostatos

Išrinktasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas abejoja, ar JAV turėtų toliau laikytis „vienos Kinijos“ politikos, pagal kurią Vašingtonas palaiko santykius tik su Kinija, o ne su Taivanu, nebent Pekinas nusileis dėl prekybos klausimų, rašo BBC.

D.Trumpas interviu vėl aiškino, kad Kinija manipuliuoja valiuta.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
D.Trumpas interviu vėl aiškino, kad Kinija manipuliuoja valiuta.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 12, 2016, 10:20 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:11 PM

„Nenoriu, kad Kinija man diktuotų. Nesuprantu, kodėl mes turime būti įsipareigoję „vienos Kinijos“ politikai, jeigu nepasirašėme jokių susitarimų, tarp jų ir dėl prekybos „, – sakė D.Trumpas interviu „Fox News“ sekmadienį.

Išrinktasis prezidentas taip pat gynė savo pokalbį telefonu su Taivano prezidente Tsai Ing-wen. Skambutis užrūstino Kiniją.

Pekinas pirmadienį pranešė esąs labai susirūpinęs dėl D.Trumpo abejonių ir paprašė suprasti Taivano klausimo jautrumą.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovo Gengo Shuango teigimu, „vienos Kinijos“ politika yra santykių su Vašingtonu pagrindas jau nuo aštunto dešimtmečio.

1979 metais JAV nutraukė oficialius diplomatinius santykius su Taivanu ir ėmė bendrauti tik su Pekinu, taip pripažindamos, kad Taivanas yra Kinijos dalis.

D.Trumpas interviu taip pat vėl aiškino, kad Kinija manipuliuoja valiuta ir nedaro pakankamai, kad apribotų Šiaurės Korėjos branduolinius projektus.

„Kaip pagrindinis Šiaurės Korėjos rėmėjas, Kinija galėtų išspręsti problemą, bet jie visai nepadeda“, – kalbėjo išrinktasis JAV prezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.