Po dešimtmečių nesantaikos ES ir Kuba normalizavo santykius

Europos Sąjunga (ES) ir Kuba

Susitarimą pasirašė Kubos užsienio reikalų ministras Brunas Rodrigesas Parilja, ES vyriausioji užsienio reikalų įgaliotinė Federika Mogerini<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Susitarimą pasirašė Kubos užsienio reikalų ministras Brunas Rodrigesas Parilja, ES vyriausioji užsienio reikalų įgaliotinė Federika Mogerini<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 12, 2016, 2:49 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:06 PM

Kuba buvo vienintelė Lotynų Amerikos šalis, kurios su 28 valstybes nares turinčia ES dėl tokių klausimų kaip prekyba, žmogaus teisės ir migracija, nesiejo „dialogas ir bendradarbiavimas“.

Tačiau ES ministrai praėjusią savaitę nutraukė nuo 1996 įsigaliojusią politiką, pagal kurią Kuba pirmiausia turėjo pagerinti žmogaus teisių padėtį ir tik tada siekti glaudesnių santykių su bloku.

Pirmadienio susitarimą per ceremoniją Briuselyje pasirašė Kubos užsienio reikalų ministras Bruno Rodriguez Parrilla, ES vyriausioji užsienio reikalų įgaliotinė Federica Mogherini ir ES valstybių narių atstovai.

Šiuo susitarimu užbaigiami ilgi sudėtingų derybų metai. 2003 metais ES įvedė Kubai sankcijas ir dėl Kubos vykdomo valymo prieš žurnalistus ir aktyvistus sustabdė bendradarbiavimą. Pokalbiai atnaujinti tik 2008 metais.

Per ceremoniją F.Mogherini taip pat išreiškė užuojautą dėl F.Castro mirties. Daugiau nei 50 metų Kubai vadovavęs F.Castro mirė praėjusį mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.