G. Kasparovas laimėjo dar vieną bylą prieš Rusiją Europos teisme

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) antradienį pasmerkė Rusiją dėl

G.Kasparovas anksčiau nesėkmingai mėgino panaikinti jam skirtus nuosprendžius Rusijos teismuose.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
G.Kasparovas anksčiau nesėkmingai mėgino panaikinti jam skirtus nuosprendžius Rusijos teismuose.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-13 16:54, atnaujinta 2018-02-09 22:49

Teismas nusprendė, kad G.Kasparovo ir kito opozicijos aktyvisto Aleksandro Averino suėmimas 2007 metais, jiems vykstant į opozicijos demonstraciją Maskvoje, buvo nepagrįstas ir taip buvo siekiama atgrasinti kitus nuo panašių protestų.

Riaušių policija suėmė G.Kasparovą, A.Averiną ir dar penkis aktyvistus pakeliui į taikų protestą 2007 metų lapkričio 24 dieną.

Jiems buvo pateikti kaltinimai dėl dalyvavimo nesankcionuotose eitynėse ir atsisakymo skirstytis. Sulaikytiesiems buvo skirtas penkių dienų areštas ir nesuteikta teisė gintis, nurodė EŽTT.

Kaip ir kitose panašiose teismo anksčiau nagrinėtose bylose, G.Kasparovas ir A.Averinas buvo suimti per „neginčijamai taikią“ demonstraciją ir nuteisti „net neįvertinus tvarkos sutrikdymo“, pareiškė teismas.

„Šių sankcijų šiurpinantį poveikį dar labiau sustiprina tas faktas, kad jie pasirinko poną Kasparovą – gerai žinomą visuomenės veikėją, kurio laisvės suvaržymas turėjo susilaukti didžiulio žiniasklaidos dėmesio“, – priduriama nutartyje.

Prieš kreipdamiesi į Strasbūre įsikūrusį EŽTT, G.Kasparovas ir A.Averinas anksčiau nesėkmingai mėgino panaikinti jiems skirtus nuosprendžius Rusijos teismuose.

Anksčiau, spalio 11 dieną, teismas nusprendė, kad G.Kasparovas buvo neteisėtai sulaikytas ir prieš kitą opozicijos demonstraciją.

Ši byla buvo susijusi su 2007 metų gegužės 18 dienos įvykiu, kai G.Kasparovas buvo sulaikytas Maskvos Šeremetjevo oro uoste, iš kurio ruošėsi skristi į Samaros miestą vakarinėje Rusijoje ir dalyvauti demonstracijoje per Europos Sąjungos ir Rusijos viršūnių susitikimą.

Oro uoste pareigūnai atėmė iš G.Kasparovo pasą ir bilietą, o paskui nuvedė į policijos nuovadą, kur pralaikė penkias valandas aiškindamiesi, ar jo bilietas nebuvo padirbtas. G.Kasparovas negalėjo išeiti iš nuovados, todėl pavėlavo į skrydį ir nespėjo į demonstraciją.

Dabar Jungtinėse Valstijose gyvenantis G.Kasparovas yra vienas iš opozicinio judėjimo „Kitokia Rusija“ įkūrėjų 2006 metais.

1959 metais įkurtas ŽMTT nagrinėja bylas, susijusias su įtariamais 1950 metų Europos žmogaus teisių konvencijos pažeidimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti