Alepo miesto meras prašo Europos Sąjungos pagalbos

Gali būti evakuota iki 100 tūkst. civilių gyventojų

Turkija pranešė, kad iš Alepo miesto gali tekti evakuoti apie 100 tūkstančių žmonių.<br>AP nuotr.
Turkija pranešė, kad iš Alepo miesto gali tekti evakuoti apie 100 tūkstančių žmonių.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2016, 9:09 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:21 PM

Brita Hagi Hassanas, pakviestas tarti žodžio Europos Sąjungos šalių vadovams Briuselyje, sakė, kad istorija teis juos, jeigu nesugebės apginti nekaltuosius nuo Basharo al-Assado režimo.

„50 tūkstančių gyventojų rytų Alepe laukia tik mirtis po tarptautinės bendruomenės nesėkmės“, – sakė jis žurnalistams, kai greta jo buvo ES Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas.

„Mums reikia, kad koalicija skubiai priverstų režimą ir ten esančias Irano sukarintas pajėgas laikytis paliaubų, ir mums reikia, kad būtų organizuotas saugus civilių išėjimas“, – sakė jis.

Per vertėją jis dar pridūrė: „Istorija neatleis. Istorija registruoja tarptautinį tylėjimą nusikaltimų žmoniškumui Sirijoje akivaizdoje“.

Taip B.H.Hassanas kalbėjo, kai šimtai civilių ir sukilėlių ketvirtadienį išvyko iš Alepo pagal evakavimo sutartį, kuri leis valdančiajam Sirijos režimui perimti visą šio miesto kontrolę, remiant Rusijai ir Irano sukarintoms pajėgoms.

D.Tuskas į tai atsakė: „Mažiausiai jūsų žmonėms šiandien reikia daugiau žodžių ir užuojautos. Šiandien jums reikia pirmiausia efektyvios apsaugos ir paramos“.

Tačiau ES šalių vadovai yra linkę tik paskelbti pareiškimą, smerkiantį smurtą ir raginantį Siriją ir jos sąjungininkus, tarp kurių yra ir Rusija, palengvinti civilių evakavimą.

B.H.Hassanas reikalavo, kad JT Saugumo Taryba, kurią jis išskyrė kaip nesugebėjusią paskelbti humanitarines paliaubas, pašalintų „šio režimo legitimumą“, remdamasi faktais apie karo nusikaltumus.

„Ko mes laukiame – veiksmų, o ne žodžių, nes Alepo vaikai šaukia ir laukia išgelbėjimo“, – sakė jis.

Gali būti evakuota iki 100 tūkst. civilių gyventojų

Iš Sirijos Alepo miesto gali būti evakuota iki 100 tūkst. civilių, ketvirtadienį pranešė Turkijos vicepremjeras Veysi Kaynakas (Vejsis Kajnakas), pasak kurio, jo šalis gali įkurti stovyklą Alepo pabėgėliams Sirijoje.

„Nuo 80 tūkst. iki 100 tūkst. civilių galima būtų evakuoti“, – spaudos konferencijoje Turkijos ir Sirijos pasienyje sakė vicepremjeras, kurį citavo „CNN Turk“.

Jeigu Sirijos opozicija pateiktų „prašymą“, galima būtų įkurti stovyklą pabėgėliams Sirijoje,pridūrė jis.

„20 autobusų, vežančių evakuotus gyventojus iš Alepo į Idlibą... jau pasiekė saugų, Laisvosios Sirijos armijos kontroliuojamą regioną“, – patvirtino V.Kaynakas žurnalistams prie Džilvegeziu sienos perėjos pietinėje Turkijoje.

Laisvąja Sirijos armija Ankara vadina nuosaikiosios opozicijos pajėgas, kovojančios su Sirijos prezidento B. al Assado režimo pajėgomis.

Pasak V.Kaynako, tarp evakuotųjų yra nuo 30 iki 35 sužeistųjų, „kai kurie iš jų turi stiprių nudegimų, kai kurie yra sunkiai sužeisti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.