Jungtinės Tautos superdidvyrę pašalino iš garbės ambasadorių gretų

Superdidvyrė Nuostabioji Moteris bus pašalinta iš Jungtinių Tautų (JT) garbės ambasadorių gretų. Vos du mėnesius titulą išlaikiusi komiksų veikėja turėjo puoselėti stiprių moterų vaidmenį tarptautinėje arenoje.

Superdidvyrė Nuostabioji Moteris JT garbės ambasadore išbuvo vos du mėnesius.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Superdidvyrė Nuostabioji Moteris JT garbės ambasadore išbuvo vos du mėnesius.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Dec 15, 2016, 8:44 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:32 PM

Komiksų knygų veikėja turėjo būti moteris ir mergaites palaikančios 2017-ųjų kampanijos veidu, tačiau tūkstančiai žmonių dėl tokio sprendimo įniršo.

Iš Nuostabiosios Moters bus atimtas JT garbės ambasadorės titulas, nes 45 tūkst. žmonių nusiuntė peticiją kadenciją baigiančiam organizacijos generaliniam sekretoriui Ban Ki-moonui.

„Nors Nuostabiosios Moters kūrėjai siekė pavaizduoti stiprią ir nepriklausomą kovotoją, skleidžiančią pasauliui feministines idėjas, realybė visai kitokia. Tai didžiakrūtė, nežemiškų kūno proporcijų baltaodė moteris, apsitempusi žibančiu, vos kūną dengiančiu kostiumu“, – buvo rašoma peticijoje.

Nuostabioji Moteris pirmą kartą amerikietiškų komiksų knygelėse pasirodė dar 1941-aisiais. Ji kovojo su blogį įkūnijančiais personažais, gelbėjo jų aukas ir žlugdė kenkėjiškus planus.

Vėliau pagal komiksus buvo sukurtas televizijos serialas, kuriame vaidino Lynda Carter, bei keli filmai.

Kai spalio mėnesį buvo paskelbta, kad superdidvyrė padės JT vykdyti tarptautinį tikslą – siekti lyčių lygybės ir suteikti daugiau teisių moterims, šios veikėjos kūrėjai buvo pamaloninti.

„Nuostabioji Moteris kovoja už taiką, teisybę ir lygybę.

Jau 75 metus ji buvo įkvepianti jėga daugybei žmonių ir tokia liks net tada, kai nebebus JT garbės ambasadorė“, – tikino komiksą kūrusios kompanijos „DC Entertainment“ atstovė Courtney Simmons.

Tačiau kūrėjai nenumatė, kad Nuostabiosios Moters karjera JT truks taip trumpai.

Nuo pat pirmosios jos paskyrimo garbės ambasadore dienos dešimtys Jungtinių Tautų darbuotojų tokiam sprendimui priešinosi, rengė protestus.

Tiesa, superdidvyrė yra ne vienintelė išgalvota veikėja, kuri JT poste išsilaikė taip trumpai. Žaidimo „Angry Birds“ paukščiukai JT klimato kaitos klausimų sprendimo pasiuntiniais praėjusį kovą išbuvo vos vieną dieną.

Beje, nors Nuostabioji Moteris nebebus JT garbės ambasadorė, organizacijos užsakyta komiksų knygelė, kurioje bus pasakojama, kaip didvyrė kovoja už mergaičių teises, vis tiek turėtų pasirodyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.