Lenkijos parlamente – krizė, pastatą užplūdo protestuotojai

Tūkstančiai protestuotojų blokavo Lenkijos parlamentą Varšuvoje. Plakatais ir vėliavomis nešini žmonės penktadienio naktį protestavo dėl spaudos teisių suvaržymo.

Tūkstančiai protestuotojų blokavo Lenkijos parlamentą Varšuvoje.<br>AP nuotr.
Tūkstančiai protestuotojų blokavo Lenkijos parlamentą Varšuvoje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 17, 2016, 7:52 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:07 PM

Lenkijos vyriausybė siekia apriboti žurnalistų teisę nušviesti parlamentarų veiklą.

Pagal planuojamas naujas taisykles į parlamento spaudos galeriją bus įleidžiama tik po du žurnalistus iš vienos žiniasklaidos priemonės; be to, žurnalistams bus draudžiama fotografuoti ir filmuoti.

Dėl šių suvaržymų žiniasklaida negalės fiksuoti vaizdų, kai parlamentarai pažeidžia taisykles, pavyzdžiui, balsuoja už nedalyvaujantį kolegą.

Vienintelę prieinamą filmuotą medžiagą teiks parlamento oficiali vaizdo tarnyba.

Be to, pagal naująją sistemą žurnalistai turės dirbti spaudos centre kitame pastate, tad jų prieiga prie deputatų bus ribota.

Valdančioji konservatorių partija „Teisė ir teisingumas“ (TTP) nurodė, kad šiomis priemonėmis siekiama užtikrinti komfortišką darbo aplinką ir deputatams, ir žurnalistams.

„Tuo tikrai nesiekiama mažinti skaidrumo“, – sakė TTP deputatas Arkadiuszas Mularczykas.

Nesutarimai pasipylė ir parlamento viduje. Penktadienį dieną per posėdį grupė liberalų taip pat pasipriešino naujoms žiniasklaidai skirtoms taisyklėms. Posėdžių salėje jie iškėlė protesto plakatus, o vėliau nepritarė 2017 metų šalies biudžetui.

Politikos apžvalgininkai teigia, kad tai viena didžiausių politinių krizių Lenkijos parlamente per pastaruosius keletą metų.

„Politinė krizė vis gilėja“, – teigė parlamentaras Tadeušas Cymanski.

Protestuotojų minia apsupo parlamentarų automobilius ir neleido jiems išvykti. Po kelių valandų ginkluotos policijos pajėgos padėjo saugiai Lenkijos įstatymų leidėjams grįžti namo.

„Mes laimėsime“, – tokiais šūkiais juos palydėjo nepatenkinti žmonės, jau planuojantys šeštadienio popietę protestą surengti prie Prezidentūros.

Žurnalistai apie naujas taisykles kalba kaip apie grįžimą į sovietų laikus. Apriboję žurnalistų priėjimą prie parlamentarų, lenkų valdžia išvengtų nepatogių klausimų. O štai valdančioji partija atsako, kad neleis savęs terorizuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.