Pietų Korėjos prezidentės patikėtinė: „Nusipelniau mirties“

Taip pat bus teisiama dar 10 į skandalą įtrauktų asmenų.

Protestuotojų ryžtas išvertėprezidentę iš posto.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Protestuotojų ryžtas išvertėprezidentę iš posto.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 18, 2016, 4:00 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:55 PM

Choi Soon-sil, kuri 40 metų yra prezidentės draugė, teismo procesas yra didžiausias nuo 2014 metų bylos, kurioje dėl daugiau kaip 300 žmonių, daugiausiai – paauglių, žūties buvo kaltinama nuskendusio kelto įgula.

Taip pat bus teisiama dar 10 į skandalą įtrauktų asmenų.

Spėlionės apie Choi Soon-sil šalies žiniasklaidoje diena iš dienos dominuoja jau keli mėnesiai, bet ji vis dar yra paslaptis. Praėjusį kartą ji viešumoje pasirodė spalio 31 dieną, kai per žiniasklaidos atstovų ir protestuotojų spūstį pametusi „Prada“ batelį reporteriams Seulo prokuratūroje pasakė, kad „padarė nuodėmę, už kurią nusipelno mirties“.

Teismo procesas gali užsitęsti

Per pirmadienio posėdį Seulo centrinio rajono teisme bus apžvelgti kaltinimai Choi Soon-sil, kuri, pasak prokurorų, manipuliavo valstybės reikalais ir prievartavo kompanijas. Taip pat bus nustatytas teismo proceso grafikas. Choi Soon-sil posėdyje dalyvauti neprivalo.

Procesas bus atviras visuomenei. Baimindamasis žiūrovų antplūdžio, teismas surengė įleidimo bilietų loteriją.

Kiek laiko truks teismas, nežinia. Paprastai teismai verdiktą skelbia šeši mėnesiai po apkaltinimo, tad tikėtina, kad nuosprendis jai bus paskelbtas iki gegužės, jeigu prokurorai nepateiks naujų kaltinimų.

Gali sėsti į kalėjimą

Choi Soon-sil yra kaltinama piktnaudžiavimu įtaka, turto prievartavimu ir bandymu sukčiauti. Jei bus pripažinta jos kaltė dėl visų kaltinimų, jai gali būti skirtas kalėjimas iki 15 metų, sakė teismo atstovas Shin Jae-hwanas.

Prieš savo areštą Choi Soon-sil sakė iš anksto gaudavusi kai kurias Park Geun-hye kalbas, bet nežinojo, ar tai yra konfidenciali informacija. Kitus kaltinimus ji neigė.

Prokurorai įtaria, kad Choi Soon-sil padėjo spausti 16 kompanijų skirti iš viso 77,4 mlrd. vonų (62,77 mln. eurų) dviem nepelno fondams – „Mir“ ir „K-Sports“ – įsteigti.

Pasak prokurorų, Park Geun-hye iš pradžių iškėlė idėją įkurti šiuos fondus ir nurodė tuometiniam savo aukšto rango sekretoriui Ahn Jong-beomui paprašyti kompanijų finansuoti jų įsteigimą, o Choi Soon-sil leido tvarkyti fondų pareigūnų skyrimą.

Įtariama, kad Choi Soon-sil pasinaudojo vieno Kinijos aukšto rango pareigūno vizitu Seule, kad pasiūlytų spausti firmas greit skirti pinigų „Mir“.

Choi Soon-sil kaltinama tuo, kad spaudė automobilių gamintoją „Hyundai Motors“ ir telekomunikacijų firmą KT pasirašyti atitinkamai 5,74 mln. eurų ir 5, 45 mln. eurų vertės kontraktus su jos vadovaujama reklamos agentūra „Playground“. Ji taip pat buvo apkaltinta spaudimui „Hyundai“ nupirkti automobilių dalių už 890 tūkst. eurų iš vieno pažįstamo kompanijos.

Kas ši prezidentės patikėtinė?

60 metų Choi Soon-sil yra velionio Choi Tae-mino, pseudokrikščioniško kulto lyderio, kuris buvo Park Geun-hye globėjas, duktė. 64 metų Park Geun-hye yra Pietų Korėją 18 metų iki nužudymo 1979-aisiais valdžiusio diktatoriaus Park Chung-hee duktė.

Moterys susidraugavo 8-ajame dešimtmetyje, maždaug tuo metu, kai Park Geun-hye per nesėkmingą 1974 metų pasikėsinimą į Park Chung-hee žuvus motinai ėmė eiti šalies pirmosios ponios pareigas. Vienu metu Park Geun-hye vadovavo patriotinei grupei, kurią įsteigė Choi Tae-minas, o Choi Soon-sil vadovavo jos koledžo skyriui.

Park Geun-hye savo ryšius su Choi Soon-sil pripažino spalio mėnesį kilus skandalui. Prezidentė Choi Soon-sil pavadino žmogumi, padėjusiu jai, kai ji praeityje „turėjo sunkumų“, tikriausiai turėdama omenyje savo tėvų nužudymus.

Buvęs Choi Soon-sil vyras buvo Park Geun-hye administracijos vadovas, kai ši buvo parlamento narė iki prezidento posto perėmimo 2013 metų pradžioje.

Kaltinami ir kiti

Tarp kitų kaltinamųjų yra keturi buvę vyriausybės pareigūnai.

Ahn Jong-beomas, buvęs Park Geun-hye patarėjas ekonomikos klausimais, esą susimokė su Park Geun-hye ir Choi Soon-sil prievartauti kompanijas. Kitas buvęs prezidentės patarėjas, Jung Ho-sungas kaltinamas konfidencialių dokumentų perdavimu Choi Soon-sil. Buvęs kultūros ir sporto viceministras Kim Chongas esą spaudė kompanijas paaukoti pinigų su žiemos sportu susijusiam fondui, kuriam vadovavo Choi Soon-sil dukterėčia Chang Si-ho. Pastaroji taip pat kaltinama byloje.

Garsus muzikinių klipų režisierius Cha Eun-taekas taip pat teisiamas – dėl įtariamo naudojimosi ryšiais su Choi Soon-sil siekiant svarbių kultūros projektų iš vyriausybinių agentūrų.

Prezidentė Park Geun-hye turi teisinę neliečiamybę dėl daugumos nusikaltimų, kol yra savo poste. Park Geun-hye pripažino, kad Choi Soon-sil padėdavo jai redaguoti kalbas ir tvarkyti „viešųjų ryšių“ klausimus, bet neigė bet kokius kitus teisinius pažeidimus.

Šalies Konstitucinis Teismas svarsto Park Geun-hye apkaltą. Jei jis priims jai nepalankų sprendimą, ji bus oficialiai pašalinta iš posto ir jos atžvilgiu bus vykdomas tiesioginis tyrimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.