Po ambasadoriaus nužudymo Turkijoje – Rusijos žinutė pasauliui

Rusija išdėstė savo požiūrį į išpuolį Turkijoje. Pirmadienį Ankaroje per nuotraukų parodą „Rusija, kaip ją mato Turkija“ vienas turkų pareigūnas šovė į Rusijos ambasadorių Andrejų Karlovą. Nuo 2013 metų Ankaroje dirbantis diplomatas mirė ligoninėje.

A.Karlovas (kairėje) ir V.Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Karlovas (kairėje) ir V.Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 19, 2016, 8:53 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:42 PM

Rusija greitai paskelbė, kad šį išpuolį laiko terorizmu.

Šaulys galerijoje sužeidė dar tris žmones. Jis šaukė islamo radikalams priskiriamus šūkius, tačiau manoma, kad pagrindine žinia tapo kiti jo žodžiai: „Neužmirškite Alepo, neužmirškite Sirijos!“

Netrukus po šūvių internete pasklido įvairių nuomonių dėl įvykio. Espress.co.uk netgi pateikė publikaciją, kurią pavadino: „Rusija prieš Turkiją: kaip V.Putino ambasadoriaus nužudymas gali įžiebti Trečiąjį Pasaulinį karą.“

Tačiau Rusija pateikė žinią pasauliui.

„Nebus jokio Maskvos ir Ankaros santykių atšalimo. Nesvarbu, kaip mūsų strateginiai oponentai Ankaroje ar Vakarai to norėtų. Taip nebus. Tai – didžiulė tragedija, tačiau valstybių santykiai nekentės“, – pareiškė Rusijos Dūmos tarptautinių reikalų komitetui vadovaujantis Leonidas Sluckis.

Incidentas įvyko likus dienai iki Turkijos užsienio reikalų ministro Mevluto Cavusoglu vizito į Maskvą, kur jis susitiks su Rusijos ir Irano atstovais.

Užpuolikas į parodą pateko parodęs policininko pažymėjimą. Pasak turkų žiniasklaidos, jis – riaušių policijos pareigūnas, kuris tą dieną nedirbo.

Nužudymas įvyko dieną, kai tūkstančiai žmonių paliko Alepo miestą. Tai – viena didžiausių šio miesto evakuacijų. Pranešama, kad Rytų Alepo dalį paliko daugiau nei 4500 civilių.

Sirijos prezidento Basharo al-Assado rėmėja Rusija ne kartą buvo kaltinama dėl civilių nužudymų per oro antpuolius Alepe, kurį dabar kontroliuoja Sirijos valdžios pajėgos.

Prie keleto Rusijos ambasadų pasaulyje vyko protestai, tačiau Rusija atmetė kaltinimus ir teigė, kad kritiką žeria radikalių islamistų šalininkai.

L.Sluckis pabrėžė, kad Rusijos, Irano ir Turkijos derybos Maskvoje dėl Sirijos vyks ir toliau.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, pasak CNN, jau kalbėjo su Vladimiru Putinu telefonu.

Turkijos užsienio reikalų ministerija išplatino pranešimą, kuriame nurodė, kad neleis šiam įvykiui „mesti šešėlio“ ant „draugystės“ su Rusija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.