Turkijoje nužudytas Rusijos ambasadorius: paaiškėjo svarbios detalės

Rusijos ambasadorius Andrejus Karlovas neišgyveno. Pirmadienio vakarą Rusijos ambasadorius Turkijoje buvo sunkiai sužeistas per ginkluotą išpuolį. Nepraėjus nė valandai A.Karlovo gyvybė ligoninėje užgeso. Policija, pasak pranešimų, „neutralizavo“ užpuoliką. 

Po smogiko šūvių Rusijos ambasadorius neišgyveno.<br>lrytas.lt montažas.
Po smogiko šūvių Rusijos ambasadorius neišgyveno.<br>lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC, „The Guardian“, „The Independent“, „Hurriyet“ ir lrytas.lt inf.

2016-12-19 18:23, atnaujinta 2018-02-09 21:43

Rusija nurodė, kad šį išpuolį „laiko teroro aktu“.

Pirmadienį aiškėja vis daugiau detalių apie užpuoliką.

Iš pradžių buvo manyta, kad A.Karlovui į nugarą šovęs smogikas apsimetė policininku, tačiau Ankaros meras BBC informavo, kad jis – iš tiesų pareigūnas, tačiau šią dieną nedirbo. Turkijoje teigiama, kad šaulys – riaušių policijos narys. 

Smogikas į A.Karlovą šovė Ankaroje vykusioje nuotraukų parodoje „Rusija, kaip ją mato Turkija“.

Jis į pastatą pateko tiesiog parodydamas policininko pažymėjimą. Vėliau policija paviešino smogiko vardą. Tai - Mevlutas Mertas Altintasas. Turkijos pareigūnai sulaikė jo motiną ir sesę. Rusija paskelbė, kad A.Karlovas mirė per teroro aktą.

Pranešama, kad žudikas iš pradžių šovė į orą, o tada – A.Karlovui į nugarą.

A.Karlovas Rusijai Turkijoje atstovavo nuo 2013 metų.

Galerijoje buvęs „Haberturk“ laikraščio korespondentas pasakojo, ką matė: „Jis šaukė: „Jūs Sirijoje žudėte civilius. Neišsisuksite!“ Jis išsiėmė savo ginklą ir nukreipė jį į ambasadorių, o tada – į kitus. Mes buvome panikoje ir kritome ant grindų. Mačiau, kaip užpuolikas ginklą nukreipė į lubas, o ambasadorius gulėjo ant grindų.“

Daugelis žmonių išsilakstė o tada užpuolikas nusitaikė į ambasadorių. Per išpuolį taip pat buvo sužeisti dar trys žmonės. Manoma, kad smogikas galėjo būti radikalus islamistas, nes tariamai skandavo islamistinius lozungus.

Išpuolio vaizdo įraše girdėti, kaip smogikas rėkia: „Neužmirškite Alepo, neužmirškite Sirijos!“

Netrukus į įvykio vietą atskubėjo specialiosios pajėgos ir Turkijos vidaus reikalų ministras Suleymanas Soylu. 

Paskutinį kartą Rusijos ambasadorius buvo nužudytas 1829 metais. 

Turkijos užsienio reikalų ministerija išpuolį pavadino „žemo lygio teroristiniu išpuoliu“. Pranešime nurodoma, kad valstybė neleis šiam įvykiui „mesti šešėlio“ ant santykių su Rusija.  

Sekmadienį Turkijoje vyko protestai dėl Rusijos kišimosi į Sirijos pilietinį karą. Incidentas įvyko likus dienai iki Turkijos užsienio reikalų ministro Mevluto Cavusoglu vizito į Maskvą, kur jis susitiks su Rusijos ir Irano atstovais. 

Šiemet Turkijoje įvyko daugybė teroristinių išpuolių, dėl kurių vyriausybė daugiausiai kaltino kurdų kovotojus. Taip pat atakas šioje šalyje dažnai rengia džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ smogikai.

Lietuva smerkia išpuolį

Lietuva smerkia išpuolį, per kurį žuvo Rusijos ambasadorius Ankaroje, reiškia užuojautą šeimai, rašo naujienų agentūra BNS.

„Mes smerkiame išpuolį, per kurį žuvo Rusijos ambasadorius Ankaroje. Reiškiame užuojautą jo šeimai“, – savo socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje pirmadienį vakare paskelbė Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. 

Rusijos ambasadorius Turkijoje Andrejus Karlovas po išpuolio Ankaroje buvo hospitalizuotas, bet ligoninėje mirė, pirmadienį pranešė Rusijos užsienio reikalų ministerija. 

„Šiandien per išpuolį Ankaroje patyrė sužeidimą, nuo kurio mirė, Rusijos ambasadorius Turkijoje Andrejus Genadjevičius Karlovas; mes laikome tai teroro aktu“, – pirmadienį vakare žurnalistams pranešė URM atstovė spaudai Marija Zacharova.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.