Berlyne sulaikytas pakistanietis paleistas: policijai neužteko įrodymų

Po teroro akto Berlyne sulaikytas sunkvežimio vairuotojas pakistanietis buvo paleistas.

Kalėdų turguose visoje Vokietijoje buvo sustiprintas saugumas.<br>AP nuotr.
Kalėdų turguose visoje Vokietijoje buvo sustiprintas saugumas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC, DW, „The Guardian“, „The Independent“ ir lrytas.lt inf.

Dec 20, 2016, 8:34 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:41 PM

Vokietijos generalinis prokuroras Peteris Frankas antradienį pareiškė, kad dėl teroro akto Berlyne sulaikytas įtariamasis paleistas į laisvę dėl įkalčių stokos, praneša „Reuters“. 

Vokietijos policijos pareigūnai anksčiau teigė, kad suimtas įtariamasis pakistanietis yra ne tas vyras, kuris įvykdė ataką ir tikrasis įtariamasis vis dar gali būti laisvėje ir yra labai pavojingas bei ginkluotas. 

Manyta, kad sunkvežimį, kuris įvažiavo į Kalėdų mugę Berlyne pražudydamas 12 žmonių, galėjo vairuoti iš Pakistano kilęs 23-ejų prieglobsčio prašytojas, šiemet atvykęs į šalį vadinamuoju Balkanų keliu. Kaip pranešė Vokietijos vidaus reikalų ministerija, įtariamasis Navedas B. buvo apklausiamas pareigūnų, tačiau nepripažįsta savo kaltės. .

 Vokietijos naujienų portalai svarstė, kad sulaikytasis gali būti ne tikrasis teroro atakos rengėjas. Šaltiniai dienraščiui „Die Welt“ tikino, kad galbūt sulaikytas ne tas asmuo, o tikrasis žudikas – dar laisvėje.

„Die Welt“ cituoja „aukšto rango saugumo šaltinį“, kuris tikino, kad tikrasis užpuolikas „yra ginkluotas ir vis dar laisvėje.“ Tai reiškia, kad jis gali pridaryti dar daugiau žalos. 

Kol nėra aišku, ar sulaikytasis Berlyno teroristas iš tiesų sulaikytas, Vokietijos sostinės pareigūnai prašo gyventojų pranešti apie pastebėtus įtartinus veiksmus ar asmenis.

Berlyno policijos prezidentas Klausas Kandtas tikina,kad nėra aišku, ar suimtas įtariamasis iš tiesų buvo sunkvežimį vairavęs teroristas.

Teigta, kad užgrobto sunkvežimio tikrasis vairuotojas buvo nušautas užpuoliko, bet prieš tai tarp jų vyko peštynės. Ant sulaikytojo Navedo B. kūno nerasta grumtynių žymių.

Vokietijos prokuratūra kol kas nežino, ar sunkvežimio vairuotojas veikė vienas, ar turėjo bendrininkų. Kol kas niekas neprisiėmė atsakomybės už išpuolį.

Teisėsaugos pareigūnai pasimetę

Nors kol kas nežinoma, ar užpuolikas veiksmus galima sieti su islamizmu, šalies federalinė policija perspėja, kad šalis turėtų pasiruošti panašioms atakoms.

Pasak vidaus reikalų ministro Thomaso de Maiziere'o, kol kas nei džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“, nei jokia kita grupuotė neprisiėmė atsakomybės už kruviną pirmadienio ataką. 

Tačiau vidaus reikalų ministras pabrėžė, jog „neturima abejonių, kad šis siaubingas įvykis buvo ataka“ – galimai vadinamojo „vienišo vilko“.

Anot Vokietijos prokuratūros, išpuolis surengtas Kalėdų mugėje buvo „simbolinis“. Taip pat pridūrė, kad neįmanoma paversti tokių šventinių turgelių „tvirtovėmis“. Net jei mugė būtų aptverta – aukų išvengti tokių atakų atveju neįmanoma.

Vokietijos federalinė policija patvirtino, kad šešios iš 12 aukų turėjo Vokietijos pilietybę.

„Die Welt“ žurnalistas Michaelis Behrendtas tvirtino, kad tyrėjai „buvo visiškai pasimetę“.

„Policija neturi nė menkiausio suvokimo, ko jie ieško. Jie tarsi ieško adatos šieno kupetoje, – tikino M.Behrendtas. – Policija neturi nei ginklo, nei DNR pėdsakų.“

Šiuo metu yra tiriami kamerų vaizdo įrašai, siekiant rasti informaciją, kuri padėtų išaiškinti mįslę.

„Šiuo metu mes turime vieną įtariamąjį, bet mes nesame tikri, ar jis yra kaltininkas bei nežinome, ar jis turėjo bendrininkų“, – sakė Vokietijos federalinės policijos vadovas Holgeris Munchas.

Jis taip pat perspėjo, kad Vokietijoje galima tikėtis „dar daugiau didelių teroro išpuolių“.

Sulaikytasis – prieglobsčio prašytojas

Kaip įtariamasis apklausoje įvardytas Navedas B. į Vokietiją atvyko 2015-ųjų gruodžio 31-ąją, o į Berlyną atvažiavo šių metų vasarį. Birželį jam buvo suteiktas leidimas laikinai gyventi šalyje. Jis glaudėsi apleistame Tempelhofo oro uoste, kur įrengtas prieglobsčio prašytojų centras.

Kai Navedas B. įsikūrė Berlyne, jis bandė į šalį atsivežti savo artimuosius. Jam buvo suteiktas leidimas laikinai gyventi, tačiau dar nebuvo nuspręsta, ar jam suteikti prieglobstį.

Anksčiau šis asmuo esą buvo suimtas dėl kelių smulkių nusikaltimų, nesusijusių su teroru. Jis nebuvo įtrauktas į įtariamųjų teroristų sąrašą, tačiau dėl smulkių nusikaltimų žinomas policijai.

Vokietijos vidaus reikalų ministras Thomas de Maiziere teigia, kad sulaikytas įtariamasis kalba retu dialektu. Vykdant priėmimo procedūrą pareigūnams jau ne kartą iškilo problemų – trūko vertėjų, galinčių suprasti jo žodžius.

Sunkvežimyje – negyvas lenkas

Sunkvežimyje pareigūnai taip pat aptiko negyvą žmogų keleivio sėdynėje. Patvirtinta, kad jis yra 37-erių lenkas Lukaszas Urbanas, tad spėjama, kad jis galėjo būti tolimųjų reisų vairuotojas, kuris su šiuo Lenkijoje registruotu sunkvežimiu atvyko į Vokietiją.

Policija tiria versiją, kad įtariamasis prieglobsčio prašytojas nužudė vairuotoją, pagrobė jo vairuojamą sunkvežimį ir nukreipė jį į Berlyno kalėdinę mugę.

Įmonės, kuriai priklauso sunkvežimis, savininkas lenkas patvirtino, kad šios transporto priemonės vairuotojo buvo pasigesta pirmadienio popietę.

„Nuo popietės neturime iš jo jokių žinių. Nežinome, kas jam nutiko. Jis yra mano pusbrolis, pažįstu jį nuo vaikystės. Galiu už jį garantuoti“, – naujienų agentūrai AFP sakė Arielis Žurawskis.

Toje pat įmonėje dirbantis vadybininkas Lukaszas Wasikas sakė, kad ryšys su 37 metų lenku nutrūko apie 15 valandą ir kad sunkvežimiu buvo vežama „Thyssen“ plieno produkcija iš Italijos į Berlyną.

Kompanija Berlyne, kurioje jis turėjo iškrauti produktus, negalėjo jų priimti ir nurodė jam grįžti antradienį ryte. Jam buvo liepta laukti kur nors Berlyne“, – AFP sakė L.Wasikas.

A.Žurawskis teigė, kad Vokietijos pareigūnai paprašė jo iš nuotraukų atpažinti auką – 37-erių L.Urbaną.

„Mano pusbrolio veidas buvo ištinęs ir kruvinas. Buvo aišku, kad jis kovojo dėl savo gyvybės“, – pasakojo A.Žurawskis, anot kurio, L.Urbanas buvo subadytas ir pašautas.

Migrantų išpuolių virtinė šalyje

Žinia, kad kruviną teroro išpuolį Berlyne surengė prieglobsčio prašytojas, suduos dar vieną smūgį kanclerės Angelos Merkel pradėtai „atvirų durų“ politikai, pernai leidusiai į šalį atvykti beveik 1 mln. migrantų.

Išpuoliu jau spėjo pasinaudoti ir kraštutinės dešiniosios šalies partijos.

„Kada Vokietijos įstatymo viršenybė paims valdžią? Kada baigsis ši dviveidystė? Tai – A.Merkel kaltė“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rėžė kraštutinės dešinės partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) ir Europos Parlamento narys Marcusas Pretzellis.

„Yra neįmanoma į šalį įleisti tiek daug pabėgėlių, – aiškino AfD vicepirmininkė Beatrix von Storch. – Mes spėjame, kad teroristas galėjo apsimesti vienu iš pabėgėlių.“

Kanclerė A.Merkel antradienį apsilankė teroro atakos vietoje ir pagerbė aukas balta rože. Kartu su ja buvo ir Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas Walteris Steinmeieris bei vidaus reikalų ministras Th.de Meiziere'as. Be to aukas tylos minute pagerbė Berlyno policija.

Berlyne įvykdytas išpuolis – toli gražu ne pirma 2016-aisiais Vokietiją sukrėtusi teroro ataka. Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ prisiėmė atsakomybę už mažiausiai du šiemet Vokietijoje prieglobsčio prašytojų surengtus išpuolius.

Liepos pabaigoje savižudis sprogdintojas iš Sirijos sužeidė 15 žmonių muzikos festivalyje Ansbache. Jis paliko vaizdo įrašą, kuriame išreiškia palaikymą islamistams.

Tą pačią savaitę paauglys imigrantas peiliu ir kirviu sužeidė penkis traukinio keleivius Bavarijoje. Afganistanietis taip pat buvo įkvėptas „Islamo valstybės“.

Praėjusią savaitę Vokietijos prokuratūra atskleidė, kad tyrė informaciją apie islamistų užverbuotą 12 metų berniuką, kuris ketino susprogdinti vinių prikimštą bombą pietinio šalies miesto Liudvigshafeno kalėdinėje mugėje.

Įspėjimus dėl galimų išpuolių šių metų Vokietijos kalėdiniuose renginiuose išplatino ir JAV valstybės departamentas, paragindamas juose besilankančius amerikiečius būti atsargius.

Vokietijos Dresdeno mieste aplinkui Kalėdų turgų buvo įrengti cementiniai barjerai, kad nepasikartotų toks pats išpuolis, kaip Berlyne. Panašių saugumo priemonių imtasi ir kituose Vokietijos miestuose.

„Mes pergyvename dėl to, kaip Vokietijos gyventojai elgsis su mumis po Berlyno teroro atakos, – nuogąstavo 26 metų oro uoste gyvenantis siras Ibrahimas Sufi. – Vokiečiams perduočiau tokią žinią: „Neįtarinėkite visų, nedarykite skubotų apibendrinimų.“

Tuo metu Kalėdų turgaus prekybininkas 29-erių Sofiane'as teigė, kad nors ir įvyko išpuolis, žmonės vis tiek privalo „švęsti Kalėdas, kaip ir pridera“. Anot Sofiane'o, jis „turėjo būti viena iš atakos aukų“, nes jo kioskelis turėjo stovėti ten, kur įsirėžė sunkvežimis. Jo kioskelio vieta buvo pakeista „paskutinę akimirką“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.