Berlyno išpuolio įtariamasis – prieglobsčio prašytojas, išsprūdęs teisėsaugai iš rankų

Vokietijos pareigūnai leidiniui „Der Spiegel“ teigė sunkvežimio kabinoje po vairuotojo sėdyne radę tapatybės dokumentą. Jis priklauso prieglobsčio prašytojui iš Tuniso, kurio policija dabar ieško visoje Vokietijoje. Be to, sunkvežimyje buvo rasta ir DNR. 

Policija išplatino įtariamojo nuotrauką.<br>Berlyno policijos „Twitter“ nuotr.
Policija išplatino įtariamojo nuotrauką.<br>Berlyno policijos „Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 21, 2016, 12:09 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:26 PM

„Der Spiegel“ šaltiniai teigė, kad į Berlyno Kalėdų mugę sunkvežimiu įvažiavęs ir 12 žmonių pražudęs įtariamasis yra Tuniso pilietis Anis A., gimęs 1992 metais Tatavine.

Jo prašymas suteikti prieglobstį buvo atmestas balandį, tačiau vietoj to jam buvo išduotas laikinas leidimas gyventi Vokietijoje, bet iš šalies jis nebuvo išsiųstas. 

Be to, tunisietis palaikė ryšius su ekstremistinėmis islamistų atšakomis Vokietijoje. Policijos jis buvo laikomas pavojingu asmenimi ir sekamas pareigūnų iki šio gruodžio, kai jo pėdsakai buvo pamesti. 

Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės vidaus reikalų ministerija patvirtino, kad teisėsaugos agentūros informacija apie tunisietį keitėsi dar lapkričio mėnesį. 

Trečiadienį vakare Vokietijos vidaus reikalų ministerija pranešė, kad atsirado dar vienas įtariamasis. Pasak Vokietijos vidaus reikalų ministro Thomo de Maiziere, kuriuo remiasi „Interfax“, šio įtariamojo ieškoma ne tik Vokietijoje, bet ir visos Šengeno erdvės teritorijoje. Vokietijos VRM vadovas nepateikė jokių detalių apie naują įtariamąjį.

Atvyko per Italiją

Įtariamasis praėjusių metų liepą atvyko į Vokietiją prašydamas prieglobsčio ir jam šių metų balandį buvo suteiktas leidimas gyventi. Pranešama, kad prieš tai nuo 2012 metų Anis A. galėjo gyventi Italijoje.

Dienraštis „Suddeutsche Zeitung“ pranešė, kad Anis A. palaikė ryšius su Ahmadu Abdulazizu Abdullah A., dar žinomu kaip Abu Walla, kuris buvo suimtas dėl musulmonų verbavimo.

Lapkritį kartu su keturiais kitais islamistais Abu Walaa buvo sulaikytas dėl to, kad ragino jaunus musulmonus keliauti į Siriją ir kovoti „Islamo valstybės“ gretose. 

Šis dvasininkas taip pat buvo pagarsėjęs prieštaringai vertinamais pamokslais mečetėse. Kaip praneša „Suddeutsche Zeitung“, vienas rugsėjį į Vokietiją sugrįžęs 22 metų islamistas apibūdino A.Walaa kaip svarbiausią „Islamo valstybės“ verbuotoją Vokietijoje. 

Berlyno policijos ieškomas tunisietis taip pat naudojasi mažiausiai dviem kitais vardais ir kitomis gimimo datomis. Mainco laikraštis „Allgemeine Zeitung“ pranešė, kad užpuolikas dar galėjo būti žinomas Ahmedo A. vardu. Leidinio duomenimis, per pirmadienio išpuolį jis buvo sužeistas. 

Tapatybės dokumentas buvo išduotas Klėvėje, Šiaurės Reino-Vestfalijos žemėje. Kabinoje buvo rasti prieglobsčio prašymus nagrinėjančios įstaigos dokumentai, kaip manoma, priklausantys šiam vyrui. 

Teisėsauga planuoja nedelsdama surengti operaciją Šiaurės Reino-Vestfalijos žemėje. 

Dingo iš policijos akiračio

Pasak „Suddeutsche Zeitung“, įtariamasis Anis A. jau anksčiau buvo patekęs į teisėsaugos nemalonę. Rugpjūtį jis buvo suimtas su padirbtais Italijos dokumentais. 

Be to, pranešama, kad įtariamasis rugpjūtį vieno žmogaus pasiteiravo, kur būtų galima gauti ginklą. Šis asmuo apie tai savo ruožtu pranešė policijai. Įtariamasis netgi buvo stebimas policijos, tačiau gruodžio mėnesį pareigūnai pametė jo pėdsakus. 

Saugumo pareigūnai trečiadienį ryte suėmė antrą įtariamąjį, tačiau paaiškėjo, kad jis vėliau taip pat buvo paleistas. Teisėsauga toliau aiškinsis kruvinos atakos priežastis ir tikslią įvykių eigą.

Policija pranešė sulaukusi 508 žmonių informacijos apie galimus įtariamuosius, tačiau neaišku, ar bent kurie iš jų pateikė naudingų žinių. Bet kokiu atveju teisėsauga tikina besijaučianti „pakankamai užtikrinta“, kad tikrąjį įtariamąjį pavyks sučiupti jau trečiadienį.

Antradienį Berlyno policija paleido vienintelį įtariamąjį – prieglobsčio prašytoją iš Pakistano Navedą B. – dėl žudynių Berlyno Kalėdų mugėje, nes jo kaltės įrodyti nepavyko. „Der Spiegel“ praneša, kad prieglobsčio prašytojas ne tik pats neigė savo kaltę, bet tam pritrūko ir įrodymų.

Pirmadienio vakarą Berlyne, Rudolfo Breitšeido aikštėje, surengtą Kalėdų mugę nutraukė į minią sunkvežimiu įvažiavęs užpuolikas, pražudęs 12 žmonių ir sužeidęs dar mažiausiai 50.

Nors atsakomybę už išpuolį prisiėmė „Islamo valstybė“ (IV), kol kas nėra aišku, ar nusikaltėlis neveikė savarankiškai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: rinkimų ir pilietybės referendumo apžvalga