Vokietijos policija šukuoja ligonines: užpuolikas gali slėptis tarp sužeistųjų

Po išpuolio Kalėdų mugėje Berlyne tyrėjai toliau intensyviai ieško galimai ginkluoto žudiko ir galimų jo bendrininkų. Viena iš tiriamų versijų yra ta, kad užpuolikas po atakos pagrobė automobilį, galimai nužudęs dar vieną vairuotoją, ir juo išvažiavo iš Berlyno. 

Berlyno policija tiria įvairias versijas dėl užpuoliko.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Berlyno policija tiria įvairias versijas dėl užpuoliko.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt ir ELTA inf.

Dec 21, 2016, 11:34 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:26 PM

Tačiau policijos pareigūnai imasi visų atsargos priemonių ir užpuoliko ieško ligoninėse. Manoma, kad jis gali būti sužeistas po grumtynių su sunkvežimio vairuotoju lenku. 

Saugumo pareigūnai trečiadienį ryte suėmė dar vieną įtariamąjį, tačiau paaiškėjo, kad jis taip pat buvo paleistas. Teisėsauga toliau aiškinsis kruvinos atakos priežastis ir tikslią įvykių eigą, praneša agentūra dpa.

Policija pranešė sulaukusi 508 žmonių informacijos apie galimus įtariamuosius, tačiau neaišku, ar bet kurie iš jų pateikė naudingų žinių. Bet kokiu atveju, teisėsauga tikina besijaučianti „pakankamai užtikrinta“, kad tikrąjį įtariamąjį pavyks sučiupti net šiandien. 

Lenkijos žiniasklaida svarsto, kad ataką Berlyne įvykdęs asmuo galėjo pabėgti į Lenkiją. Esą šiuo metu policijos pareigūnai itin akylai stebi Vokietijos sieną su Lenkiją, nes spėjama, kad nusikaltėlis gali bandyti bėgti iš šalies.

Dėl Berlyne įvykdytos atakos visoje Europoje sustiprintas saugumas mugėse ir masinėse žmonių susibūrimo vietose. Atsargumo priemonių ėmėsi ir Lenkija.

Nebūtinai organizavo islamistai

Trečiadienį Berlyne darbą vėl turėtų atnaujinti dauguma kalėdinių mugių. Tačiau Rudolfo Breitšeido aikštė, kur pirmadienį sunkvežimis rėžėsi į Kalėdų turgų, ir toliau liks uždaryta.

Nors atsakomybę už išpuolį prisiėmė „Islamo valstybė“ (IV), kol kas nėra aišku, ar tai džihadistų grupuotės darbas, ar nusikaltėlis veikė savarankiškai.

IV per savo propagandos agentūrą „Amak“ paskelbė, kad šis išpuolis buvo reakcija į raginimus pulti antiteroristinės koalicijos šalių piliečius. Jo vykdytojas esą buvo „Islamo valstybės karys“. Jei pasitvirtintų, kad su ataka susijusi teroristine organizacija, tai būtų pirmasis islamistinis išpuolis Vokietijoje, pareikalavęs daug aukų.

Kodėl taip greitai paleido?

Antradienį Berlyno policija paleido vienintelį įtariamąjį dėl žudynių Berlyno Kalėdų mugėje, nes jo kaltės įrodyti nepavyko. „Der Spiegel“ praneša, kad prieglobsčio prašytojas ne tik pats neigė savo kaltę, bet tam pritrūko ir įrodymų.

Pavyzdžiui, ant Navedo B. kūno nerasta jokių parako pėdsakų, kurie galėtų padėti nustatyti, kad jis iš pistoleto šovė į sunkvežimio vairuotoją, kai iš jo perėmė transporto priemonę.

Sunkvežimio vairuotojo kabinoje taip pat buvo rastas kraujuotų drabužių, bet ant sulaikytojo Navedo B. rūbų jokių kraujo žymių nerasta. Neaišku, ar užpuolikas spėjo persirengti vairuotojo kabinoje.

Liudininkai pasakoja matę, kaip vairuotojas išlipo iš mugę sumaitojusio sunkvežimio ir pabėgo. Tiesa, jį esą į parką nusekęs žmogus vėliau prisipažino, kad jį greitai paleido iš akių, tad suėmimas įvyko tik remiantis gan nerišliu įtariamojo apibūdinimu.

Tai, kad policija nebeturi įtariamojo, reiškia ir tai, kad tikrasis užpuolikas yra laisvėje ir galimai ginkluotas. Be to, skelbiama, kad užpuolikas gali būti sužeistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.