Nelaimės galėjo išvengti: Berlyno smogikui kelio į Europą neužkirto keliskart

Paaiškėjo, kad įtariamasis Berlyno teroro atakos rengėjas Anis Amri ne tik buvo sekamas teisėsaugos bei naudojo šešis skirtingus slapyvardžius, bet ir ketverius metus praleido kalėjime Italijoje. Kyla rimtų klausimų, kaip tokiam asmeniui iš viso buvo leista patekti į Vokietiją ir kodėl pareigūnai pametė jo pėdsakus, nors buvo nuogąstaujama, kad jis surengs išpuolį.

A.Amri ketverius metus sėdėjo Italijos kalėjime.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
A.Amri ketverius metus sėdėjo Italijos kalėjime.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2016, 10:14 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:18 PM

24-erių tunisietis A.Amri buvo Vokietijos policijos įvardytas kaip pagrindinis asmuo, įtariamas tuo, kad pirmadienį vakare įvairavo sunkvežimį į Berlyno Kalėdų mugę šalia Kaizerio Vilhelmo atminimo bažnyčios. Per kruviną išpuolį žuvo 12 žmonių, dar 50 buvo sužeisti.

Vokietijos federalinė prokuratūra prašo visuomenės pagalbos sučiupti įtariamąjį ir pasiūlė net 100 tūkst. eurų premiją už informaciją, kuri padėtų suimti A.Amri. Perspėjama, kad jis gali būti ginkluotas ir labai pavojingas.

Italijos policijos ir saugumo pareigūnai atskleidė, kad A.Amri į šiai šaliai priklausančią Lampedūzos salą atkeliavo 2011 metų vasarį, kai Tunise prasidėjo Arabų pavasaris. Tuo metu į Lampedūzą bėgo dešimtys tūkstančių Šiaurės Afrikos gyventojų, rašo „Politico“.

A.Amri su savimi neturėjo jokių asmens dokumentų, o Italijos pasienio kontrolei aiškino, kad jis buvo gimęs 1994 metais ir dar buvo nepilnametis. Įtariamasis melavo, nes sunkvežimyje, kuriuo Berlyne įvykdyta teroro ataka aptiktas dokumentas nurodo, kad A.Amri gimęs 1992 metais.

Kadangi A.Amri tikino esantis nepilnametis, jis turėjo likti laikiname pabėgėlių priėmimo centre, kol kitiems pabėgėliams buvo suteiktas ypatingas leidimas keliauti per Italiją į ES.

Lampedūzoje pabėgėlių priėmimo centrus užplūdo apie 25 tūkst. tunisiečių. Prieglobsčio negaunantys pabėgėliai surengė demonstracijas ir riaušes, kuriose dalyvavo ir A.Amri. Po vieno itin žiauraus susirėmimo buvo padegtas centras ir sužeisti keli žmonės.

Už tai, kad jis dalyvavo riaušėse, A.Amri buvo nuteistas ketverius metus praleisti už grotų. Jis buvo paleistas 2015 metais, nors jam kalėti dar būtų tekę 120 dienų. Tada A.Amri buvo nurodyta kaip mat išvykti iš Italijos.

Italijos įstatymai nurodo, kad tokiu atveju, jei asmuo nėra išmetamas iš šalies per 60 dienų ir jei žmogaus gimtinė atsisako priimti jį atgal, tas asmuo yra paleidžiamas į laisvę. Tunisas kelis kartus atsisakė susigrąžinti A.Amri, todėl jis paprasčiausiai buvo paleistas ir išprašytas iš Italijos.

Italijos teisėsauga mano, kad į laisvę išėjęs A.Amri išvyko į Vokietiją 2015 metų vasarį ir daugmaž tuo metu italų pareigūnai pametė jo pėdsakus. Vokietijos saugumiečiai pradėjo jį akylai stebėti, mat A.Amri buvo įtariamas planavimu įvykdyti vagystę, kad surinktų pakankamai pinigų automatiniams ginklams.

Tačiau kelis mėnesius trukęs stebėjimas buvo nutrauktas, kai paaiškėjo, kad jis tik prekiavo narkotikais ir buvo susimušęs su dar vienu narkotikų prekeivių.

Vokietijoje jis 2016 metų birželį paprašė gauti prieglobstį: šis jam nebuvo suteiktas, tačiau jo deportacija buvo atidėta, nes A.Amri tvirtino neturintis kelionės dokumentų.

Tada jo deportacijos klausimas įstrigo biurokratijos džiunglėse Tunise, kuris ilgą laiką neigė, kad jis yra jo pilietis. Dokumentai atkeliavo tik trečiadienį, dvi dienos po atakos Berlyne.

Šių metų rugpjūtį jis buvo suimtas su padirbtais Italijos dokumentais bei teiravosi žmonių, kaip įsigyti šaunamąjį ginklą. Sekimas buvo atnaujintas, bet lapkritį A.Amri pradingo iš pareigūnų akiračio.

Pranešama, kad A.Amri iš viso naudojo šešis skirtingus vardus ir ne kartą bendravo su islamistų „neapykantos pamokslininkais“, tarp jų – irakiečiu Abu Walaa, kuris vėliau buvo areštuotas ir apkaltintas parama džihadistų judėjimui „Islamo valstybė“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.