Libijos oro linijų lėktuvo užgrobėjai paleido visus įkaitus ir pasidavė

Libijos oro linijų lėktuve įkaitų drama baigėsi. Orlaivis, kuriame yra 118 žmonių, nusileido Maltos oro uoste. Oro linijų „Afriqiyah“ vidaus reisas turėjo vykti iš Sebchos į Libijos sostinę Tripolį. Visi keleiviai po ilgų derybų buvo paleisti, o užgrobėjai pasidavė pareigūnams. 

Lėktuvą apsupo Maltos pareigūnai.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Lėktuvą apsupo Maltos pareigūnai.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt ir BNS inf.

Dec 23, 2016, 1:05 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:04 PM

Užgrobėjai po kelias valandas trukusių derybų sutiko sudėti ginklus ir paleisti lėktuvo keleivius, skelbia „Malta Today“.

Maltos ministras pirmininkas Josephas Muscatas pranešė, kad iš pagrobto Libijos lėktuvo penktadienį išleisti iš viso 109 keleiviai. 

Jis nurodė, kad iš pradžių buvo išleista 25 moterų ir vaikų grupė, o vėliau – beveik visi iš 118 lėktuve „Airbus A320“ buvusių žmonių.  Derybose dalyvavo ir Libijos transporto ministras Miladas Matougas.

„Žinome apie galimą įkaitų situaciją užgrobtame Libijos vidiniame skrydyje, kuris buvo nukreiptas į Maltą. Saugumo ir gelbėjimo tarnybų pareigūnai pasiruošę reaguoti“, – pranešė Maltos premjeras Josephas Muscatas. 

Libijos saugumo pareigūnas patvirtino, kad pilotas spėjo pranešti Tripolio oro dispečeriams, kad jis mėgino leistis sostinėje, tačiau užgrobėjai to neleido. Vėliau ryšys su orlaiviu buvo prarastas. 

12.15 val. (vietos, 13.15 val. Lietuvos laiku) lėktuvo varikliai vis dar veikė, pranešė „Times of Malta“. Orlaivį apsupo kariai, tačiau prie lėktuvo niekas kol kas neprisiartino. 

Maltos žiniasklaida praneša, kad du užgrobėjai pagrasino susprogdinti lėktuvą. „Airbus A320“ lėktuve yra 111 keleivių – 82 vyrai, 28 moterys ir vienas kūdikis bei septyni įgulos nariai. 

„Pirmoji grupė keleivių – moterų ir vaikų, išleidžiama dabar“, – pranešė Maltos ministras pirmininkas. 

Užgrobėjai įspėjo turintis rankinę granatą ir aiškino, kad jeigu jų reikalavimai bus patenkinti, keleiviai bus paleisti. Kol kas neaišku, kokie yra jų prašymai. 

Skelbiama, kad užgrobėjai pranešė palaikantys 2011 metais nukautą buvusį Libijos lyderį Muammarą Gaddafi.

Asmenys priklauso grupuotei „Al Fateh al Gadida“, kuri palaiko M.Gaddafi ir yra pasivadinusi 1969 metais vykusios revoliucijos vardu. 

Atidėti visi iš Maltos oro uosto turėjusių pakilti lėktuvų skrydžiai, atvykstantys skrydžiai nukreipiami į Sicilijos oro uostus. 

Pastaroji rimta įkaitų drama Maltoje vyko 1985 metais. Tada oro linijų „EgyptAit“ lėktuvas „Boeing 737“ buvo nukreiptas į salą, kur 24 valandas vyko derybos. 

Į lėktuvą tada įsiveržė Egipto specialiųjų pajėgų pareigūnai. Per susišaudymą žuvo 62 žmonės, liko gyvas tik vienas iš trijų užgrobėjų. 

Prieš 43 metus kitas „Boeing 747“ buvo į Maltą atskraidintas iš Irano. Tuometis Maltos premjeras Domas Mintoffas išsiderėjo dėl 247 keleivių ir skrydžio palydovių paleidimo mainais į degalus. 

Orlaivį užgrobę palestiniečių ekstremistai išskraidino lėktuvą, tačiau vėliau pasidavė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.