Milane nušautas Berlyne išpuolį surengęs tunisietis

Italijos vidaus reikalų ministras Marco Minniti penktadienį patvirtino, kad Berlyne sunkvežimiu išpuolį surengęs tunisietis Anisas Amri buvo nušautas Milane.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-23 09:59, atnaujinta 2018-02-09 21:08

Jo tapatybę patvirtinantys pirštų atspaudai taip pat patvirtino, kad Italijos pareigūnų nukautas vyras – pirmadienį 12 žmonių Berlyne pražudęs teroristas. 

Saugumo pajėgų šaltiniai teigia, kad 24 metų įtariamasis žuvo per susišaudymą, kai policijos pareigūnai sustabdė jo vairuojamą automobilį ir jis išsitraukė ginklą, sušukęs „Allahu Akbar“ pradėjo šaudyti. 

Italijos žiniasklaida teigė, kad A.Amri nušovė vos devynis mėnesius dirbantis pareigūnas, kuris pats buvo sužeistas į petį, tačiau jo gyvybei pavojus negresia. 

Į Italiją vyko per Prancūziją

Skelbiama, kad į Milano policijos pareigūnus A.Amri nukreipė tą patį ginklą, kuriuo Berlyne nušovė vairuotoją Lukaszą Urbaną, iš kurio pagrobė sunkvežimį. 

Milano kovos su terorizmu pajėgų vadovas teigė, kad A.Amri į Milaną atvyko per Šamberi miestą Prancūzijoje ir Turiną Italijoje. 

Spaudos konferencijoje ministras M.Minniti teigė, kad A.Amri buvo nušautas naktį einantis gatve. Tai prieštarauja anksčiau pranešta informacijai, kad įtariamąjį pareigūnai aptiko atsitiktinai sustabdę automobilį gatvėje. 

A.Amri turėjo ryšių su Italija – į šią šalį jis 2011 metais atvyko iš savo gimtojo Tuniso. Netrukus po atvykimo į Italiją A.Amri buvo nuteistas kalėti už gaisro sukėlimą pabėgėlių centre. 2015 metais jis buvo paleistas ir išvyko į Vokietiją. 

„La Stampa“ duomenimis, vyro kuprinėje rastas prancūziškas traukinio bilietas. Laikraštis spėlioja, kad jis visiškai neseniai buvo įvažiavęs iš kaimyninės šalies. Dokumentų jis su savimi neturėjo. 

A.Amri įtariamas per išpuolį Berlyno Kalėdų mugėje savaitės pradžioje nužudęs 12 žmonių ir apie 50 sužeidęs. Jis praeityje kelerius metus gyveno Italijoje. A. Amri 2011-aisiais iš Tuniso atvyko į Italiją, o po ketverių metų – į Vokietiją. Nuo trečiadienio jo buvo ieškoma visoje Europoje. 

Pastebėtas keliose šalyse

Be to, penktadienį Danijos policija taip pat teigė pastebėjusi panašų asmenį Alborge ir paragino žmones būti atsargiais. 

Penktadienį Vokietijos tyrėjai pranešė, kad Berlyne išpuolį surengęs tunisietis vis dar slepiasi mieste. Mat stebėjimo kamerų įrašuose užfiksuota, kad pirmadienį Kalėdų mugėje pražudęs 12 žmonių įtariamasis vėliau mėgino slėptis vienoje Vokietijos sostinės mečetėje, skelbia „The Guardian“.

Penktadienį laikraštis „Tagesspiegel“ pranešė, kad liudininkas matė 24 metų įtariamąjį, bėgantį iš išpuolio vietos su rimtais sužeidimais veido srityje.

Policija įsitikinusi, kad jo žaizdos jį išskirtų iš minios, todėl A.Amri nerizikuoja bėgti iš Berlyno.

Televizijos RBB paviešintuose vaizdo įrašuose matyti, kaip tunisietis vaikšto šalia Moabito rajone įsikūrusios mečetės pirmadienio vakarą po išpuolio. Toje pačioje vietoje jis lankėsi ir anksčiau – gruodžio 14–15 dienomis.

Perlebergeno gatvėje įsikūrusi mečetė yra nuolat stebima policijos, nes jos dvasininkai yra pagarsėję jaunų musulmonų verbavimu prisijungti prie „Islamo valstybės“.

Ketvirtadienį maldos namuose buvo surengtas reidas, bet nė vienas asmuo nesuimtas.

Vokietija jaučia palengvėjimą

Vokietija jaučia „palengvėjimą“ dėl Italijos pareigūnų pranešimų, kad šios šalies policininkai praėjusią naktį Milane nušovė pagrindinį atakos Berlyno kalėdinėje mugėje įtariamąjį, sakė Vidaus reikalų ministerijos atstovas. 

„Daugėja ženklų, kad tai iš tikrųjų yra (dėl atakos ieškotas) žmogus. Jei tai teisybė, ministerija jaučia palengvėjimą, kad šis žmogus nebekelia grėsmės“, – žurnalistams sakė Tobias Plate. 

Jis pridūrė, jog Berlynas dar negavo iš Italijos „oficialaus patvirtinimo“, kad nukautas vyras tikrai yra įtariamasis Anisas Amri. 

Tarp išpuolio aukų – 4 užsieniečiai

Tarp išpuolio Berlyno Kalėdų mugėje aukų, ligšioliniais tyrėjų duomenimis, yra mažiausiai keturi užsieniečiai. Be nušauto lenko sunkvežimio vairuotojo per ataką taip pat žuvo po vieną Čekijos, Italijos ir Izraelio pilietį, praneša agentūra AFP, remdamasi žinybomis. 

Iš viso išpuolis nusinešė 12 žmonių gyvybes. Dar apie 50 asmenų buvo sužeisti. 

Išpuolį surengęs tunisietis A.Amri, kuris žmones mugėje traiškė užgrobtu sunkvežimiu, naktį į penktadienį buvo nušautas Milane Italijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.