Lenkijoje – kunigo sukeltas skandalas: puolė nesantuokines poras

Lenkiją prieš metus ėmus valdyti Bažnyčiai pataikaujančiai katalikiškai Teisės ir teisingumo partijai (TTP), dalis vietos kunigų pasijautė tokie drąsūs, jog ėmė viešai skelbti net absurdiškas viduramžiškas pažiūras.

Katalikišką Lenkijos vyriausybę palaikančiose demonstracijose dominuoja tautinės vėliavos ir kryžius<br>E.Butrimo nuotr.
Katalikišką Lenkijos vyriausybę palaikančiose demonstracijose dominuoja tautinės vėliavos ir kryžius<br>E.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, specialiai lrytas.lt, Varšuva (Lenkija)

Jan 1, 2017, 12:45 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:56 PM

Prieš kelias savaites šalį šokiravo Balstogės bei Rabkos-Zdrojaus bažnyčiose iškabinti skelbimai, draudžiantys moterims į pamaldas ateiti išsidažius, pasikvėpinus ir sėdėti praskėtus kojas. Mat toks moterų elgesys ir tai, jog kai kurie vyrai pamiršta užsisegti kelnių užtrauktuką, esą trukdo dvasininkams susikaupti ir tinkamai laikyti mišias.

Šią savaitę tautiečius pritrenkė Bydgoščiaus kunigo Romano Kneblewskio tvirtinimas, jog nesusituokusios poros rečiau barasi už susituokusias todėl, jog jas globoja velnias. R.Kneblewskio teigimu, velnias nesantuokines poras vilioja santarve todėl, kad minėta pora nenustotų nuodėmiauti ir nukeliautų tiesiai į pragarą.

Su tokiais absurdiškais teiginiais gali susipažinti visi tautiečiai, mat R.Kneblewskis savo pasisakymus skelbia ne tik Bydgoščiaus Jėzaus širdies bažnyčioje bet ir vaizdo įrašų svetainėje „YouTube“. Apie minėtą kunigą plačioji visuomenė pirmą kartą išgirdo prieš pusmetį, kai šis išplatino įrašą, kuriame teigė, jog meilė artimam įpareigoja lenkus neįsileisti pabėgėlių.

Tuo metu, kai popiežius Pranciškus ragino tikinčiuosius atverti savo namus pabėgėliams, R.Kneblewskis tvirtino, jog to negalima daryti, nes pabėgėliai atvyksta žudyti, prievartauti ir katalikus paversti musulmonais.

Ginčus dėl Bažnyčios atstovų atsakomybės už savo žodžius paskatino ir šią savaitę pasirodęs straipsnis didžiausiame katalikiškame portale „Fronda.pl“, teigiantis, kad ateistai miršta anksčiau už tikinčiuosius.

„Fronda.pl“ tvirtinimu, bendrose maldose dalyvaujantys katalikai jaučia didesnį aplinkinių palaikymą, todėl rečiau serga depresija, dažniau susidomi sveika mityba, atsisako rūkymo ir kitų žalingų įpročių. Dėl to tikintieji esą rečiau serga vėžiu, širdies ligomis ir gyvena ilgiau už ateistus.

Žurnalo „Newsweek“ teigimu, tokiomis iš piršto laužtomis, mokslo nepatvirtintomis išvadomis nederėtų stebėtis, nes panašias pastaruoju metu skleidžia ir vyriausybės atstovai. Prieš kelias savaites TTP tarybos narė parlamentarė Beata Mateusiak-Pielucha paragino priimti įstatymą, įpareigojantį ateistus, kitatikius ir užsieniečius pasirašyti įsipareigojimą gerbti tradicines katalikiškas šalies vertybes.

To nepadariusius bei nesilaikančius pažado Seimo narė ragino deportuoti iš šalies. Vyriausybė atsiribojo nuo šio siūlymo, tačiau ministrai bei šalies prezidentas dalyvavo oficialioje Bažnyčios ceremonijoje, kurioje Jėzus Kristus buvo paskelbtas Lenkijos karaliumi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.