Naujasis JT vadovas kreipiasi į pasaulį

Naujasis Jungtinių Tautų (JT)

Naujasis Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Antonio Guterresas pirmąją savo kadencijos dieną piešė liūdną politinės padėties vaizdą ir ragino vyriausybes siekti taikos, dialogo ir pagarbos.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Naujasis Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Antonio Guterresas pirmąją savo kadencijos dieną piešė liūdną politinės padėties vaizdą ir ragino vyriausybes siekti taikos, dialogo ir pagarbos.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 1, 2017, 3:37 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:55 PM

„Viskas, ko mes, kaip žmonių bendruomenė, norime – orumas, viltis, pažanga ir gerovė – priklauso nuo taikos. Tačiau taika vėlgi priklauso nuo mūsų“, – pareiškė 67-erių buvęs Portugalijos ministras pirmininkas ir buvęs JT pabėgėlių reikalų komisaras. Jis sausio 1-ąją JT vadovo postą perėmė iš pietų korėjiečio Ban Ki Moon, informuoja agentūra dpa.

A.Guterresas sakė, kad jam neduoda ramybės klausimas, kaip padėti milijonams žmonių, kenčiančių nuo karų, kurių pabaigos nematyti. „Moterys, vaikai ir vyrai žudomi ir žalojami, ištremiami ir įstumiami į skurdą“, – kalbėjo naujasis JT generalinis sekretorius. Apšaudomos net pagalbos vilkstinės ir klinikos, kritikavo jis, tačiau pilietinio karo Sirijoje tiesiogiai neįvardijo.

„Niekas nelaimi tokių karų – visi pralaimi“, – pabrėžė portugalas. Esą išleidžiama trilijonai dolerių visuomenėms ir ekonomikos sistemoms naikinti. Tai kelia „nepasitikėjimą ir baimę – galbūt dešimtmečiams“.

A.Guterresas, be to, kreipėsi į piliečius ir vyriausybes, ragindamas taikos siekį užsibrėžti kitų metų tikslu. Kadangi JT savaitgalį paprastai nedirba, o pirmadienis JAV taip pats bus nedarbo diena, portugalo pirmoji darbo diena JT būstinėje greičiausiai bus antradienis.

Tada jis pasakys kalbą darbuotojams. A.Guterresas laikomas apsukriu derybininku. Jis laisvai kalba keturiomis kalbomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?