Musulmonams nužudžius lenką šalyje kilo neramumai

Ramiame Lenkijos mieste naujieji metai prasidėjo prieš musulmonus nukreiptomis riaušėmis. Luko gyventojai išėjo į gatves, kai du kebabinės darbuotojai arabai žiauriai nužudė lenką.

Kebabinės Luke langus išdaužė riaušininkų paleisti akmenys, bet čia toliau degamos nužudytajam skirtos žvakutės.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Kebabinės Luke langus išdaužė riaušininkų paleisti akmenys, bet čia toliau degamos nužudytajam skirtos žvakutės.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Jan 4, 2017, 10:43 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:35 PM

100 kilometrų nuo Lietuvos sienos esančiame 60 tūkst. gyventojų mieste riaušės kilo po to, kai per konfliktą kebabinėje du jos darbuotojai arabai peiliu užbadė 21 metų Danielį.

Spėjama, kad kelis kartus teistas ir niekur nedirbantis Danielis kebabinės „Prince Kebab“ darbuotojus įžeidinėjo, po to pagriebė du butelius gėrimo „Coca-Cola“ ir sprukdamas numetė ant grindų petardą.

Įsiutę dėl tokio elgesio lankytoją ėmė vytis du iš keturių kebabinės darbuotojų – šeimininkas alžyrietis bei kepėjas tunisietis.

Spėjama, jog Danielį pavijęs 26 metų tunisietis tris kartus jam smogė peiliu. Vienas dūris pataikė tiesiai į širdį. Kitų kebabinės lankytojų skubiai iškviesti medikai nukentėjusiajam padėti nebegalėjo.

Minia nusiaubė kebabinę

Žinia apie tragišką incidentą akimirksniu pasklido po miestą ir keli šimtai įtūžusių jaunuolių puolė mėtyti akmenų bei butelių į kebabinės langus. Į įvykio vietą atvykę policininkai nesugebėjo sutramdyti įtūžusios minios ir išsikvietė pagalbą iš kitų miestų.

Atvykus pastiprinimui policininkai suėmė 30 agresyviausių jaunuolių, o likusius išvaikė panaudoję ašarines dujas. Tai įtampos mieste nenuslopino ir kitas dvi dienas prie kebabinės nuolat skambėjo prieš islamą nukreipti šūkiai, o naktimis veidus užsimaskavę jaunuoliai vėl mėtė akmenis į kebabinę ir policininkus.

Aistrų nuraminti nepadėjo nei Luko mero Tomaszo Andrukiewicziaus, nei vyskupo Jerzy Mazuro raginimai laikytis ramybės.

Per kitas paras nežinomi asmenys nuniokojo kitą tam pačiam alžyriečiui priklausančią kebabinę ir bandė padegti jo išsinuomotą butą.

Po pastarųjų incidentų policija laikinai nurodė uždaryti visas keturias musulmonų valdomas kebabines mieste.

Keistas pasiaiškinimas

Vidaus reikalų ministras Mariuszas Blaszczakas į incidentą reagavo labai keistai ir dėl to sulaukė didžiulės žiniasklaidos kritikos.

Ministras pareiškė, jog Lenkija, palyginti su Turkija ar Vokietija, lieka labai saugus kraštas, ir paragino neskleisti gandų, kad nelaimingas atsitikimas Luke įrodo, jog šalis turi saugumo problemų.

Keisčiausia buvo tai, jog ministras dėl tragedijos apkaltino Seimo opoziciją, neva ji savo nesibaigiančiais protestais „platina šalyje pasiutligę“.

M.Blaszczakas kartu ėmė girti vyriausybės laimėjimus, padidintas pašalpas vaikams, mažėjantį nedarbą. Tuo tarsi norėdamas iš anksto užbėgti už akių kritikai dėl seniai naudojamos antiislamiškos ir antipabėgėliškos retorikos.

Sprogo nepasitenkinimas

Filosofas Janas Hartmanas dėl tragedijos Luke apkaltino nacionalistinės Teisės ir teisingumo partijos (TTP) vyriausybę bei Bažnyčią. Jo nuomone, prieš musulmonus nukreipta retorika tik padidino neapykantą atvykėliams arabams ir privertė juos skųstis dėl patiriamos diskriminacijos bei įžeidinėjimų.

Anot filosofo, tragedija Luke įvyko ne dėl to, kad lenkų jaunuolį užpuolė arabas teroristas, o todėl, kad imigrantui arabui neišlaikė nervai dėl nuolatinio įžeidinėjimo.

J.Hartmanas perspėjo, jog tokie incidentai gali prišaukti į šalį teroro aktus, nes po dar kelių panašių įvykių tikrieji islamo ekstremistai galės tvirtinti, jog Lenkijoje engiami musulmonai.

Filosofui pritarė ir dienraštis „Gazeta Wyborcza“ – priminė ministro M.Blaszczako ankstesnius žeminančius pareiškimus apie islamą, pažadus neįsileisti musulmonų pabėgėlių ir nereagavimą į imigrantų užsipuolimus.

Bijoma chuliganų keršto

Kitą dieną po tragedijos Luke nežinomi asmenys suniokojo kebabinę Liubline, nors jos savininkas yra su islamu nieko bendro neturintis indas.

Žiniasklaida išsiaiškino ir tai, kad prieš pusmetį gindamasis nuo užpuolusių chuliganų kitos kebabinės Luke darbuotojas peiliu sužalojo vieną užpuolikų, tačiau pastarasis nesikreipė į policiją.

Luko valdžia baiminasi, kad į Danielio laidotuves iš įvairių miestų suvažiuos agresyvumu garsėjantys futbolo chuliganai ir vėl kils riaušės. Juolab kad kelios radikalios nacionalistinės organizacijos jau paragino keršyti už Danielio mirtį.

Mat ir pats Danielis buvo Balstogės futbolo klubo „Jagelonia“ sirgalius, ne kartą dalyvavęs muštynės stadione.

Vaikinas buvo kilęs iš šešių vaikų šeimos, į Luką iš gretimo kaimo atsikraustė prieš dvejus metus, niekur nedirbo ir keturis kartus buvo teistas.

Paskutinį nusikaltimą Danielis įvykdė žaidimų salone – smogė kumščiu salono darbuotojui, po to pagriebė pinigus iš kasos ir pabėgo.

Tragedijos naktį Danielis į kebabinę atėjo su sėbru, teistu už narkotikų vartojimą, įsilaužimą ir alimentų nemokėjimą, tačiau draugas konflikte nedalyvavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.